Toen ik tweeënhalf jaar geleden mijn rijbewijs haalde, stond er al een auto voor de deur. Een grote auto, handig voor mijn fotoshoots en alle spullen die ik daarvoor nodig had. Op dat moment had ik nooit verwacht dat we ooit nog een leven zonder auto zouden hebben. Maar we zijn nu toch echt auto-loos. 

De keuze om een thuisblijfmoeder te zijn is er niet perse een omdat we het makkelijk redden met maar 1 salaris. Het is meer omdat we er toch niets aan overhouden als ik wel zou gaan werken. We hebben het niet slecht, maar kunnen niet alles doen wat we zouden willen. We zijn al maanden niet uiteten geweest, kunnen niet altijd nieuwe schoenen kopen als we zouden willen en we geven liever geld uit aan Luuk dan aan onszelf. De auto bleek steeds meer een luxe-ding te zijn. En eigenlijk stond het ding vaker stil dan dat ik er nog gebruik van maakte. Waarom zouden we ‘m dan houden?

We maakten de keuze de auto te verkopen en na maanden twijfelen, hakten we afgelopen weekend de knoop door. De auto werd verkocht. We gaan dus gebruik maken van onze benen om te wandelen, onze fietsen om op andere plekken te komen en de boodschappen te doen en het openbaar vervoer om ook nog eens buiten de provincie te komen.

Gelukkig kocht ik een paar maanden geleden al een fijne mamafiets. Want ik paste met mijn omvang nauwelijks nog tussen het fietsstoeltje en mijn zadel. En nu hebben we een veilige fiets waarbij het stuur op slot kan, waarop ik voldoende ruimte heb en er ook nog een buggy mee kan. Ik twijfelde nog even tussen een fiets met een rekje aan de voorkant, waar ik een mooi krat op kon zetten, of een fiets met een mandje. En het is de laatste geworden. Deze Montego fiets.

Lees ook: Groot gezin? In deze auto’s passen jullie allemaal

Luuk vindt fietsen voorlopig veel leuker dan met de auto te gaan en ik kan er denk ik ook wel aan wennen. Ik ben vooral benieuwd of het er daadwerkelijk voor gaat zorgen dat we geld besparen. Want het openbaar vervoer is natuurlijk ook niet gratis. We kiezen in elk geval het juiste moment uit om eraan te wennen, aangezien we de zomer ingaan. Waarschijnlijk vind ik het in de winter minder leuk. Maar dat komt vast goed!

Zou jij zonder auto kunnen?

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Fietsen op Fietsen.

Show Full Content

About Author View Posts

Joyce

Hoi! Ik ben Joyce (34), schrijfster én oprichtster van MamaKletst.nl. Moeder van twee jongens, Luuk (8) en Maik (6). Samen met mijn vriend en mijn 2 kinderen woon ik in het mooie Amersfoort. Naast mijn blog werk ik op een kinderdagverblijf en volg ik een studie tot pedagogisch medewerker. Daardoor weet ik veel over het reilen en zeilen in moederland, waar ik weer goed over kan schrijven op MamaKletst!

Previous 5x favoriete peuterboekjes
Next Op je boze bolletje allebei

30 thoughts on “Een leven zonder auto

 1. Lijkt me lastig met kids, maar vroeger hadden de meeste jonge gezinnen geen auto dus natuurlijk kan het. Leuk jasje heeft je zoon, ik heb net gisteren dezelfde gekocht maar dan de andere kleur! En toevallig ook dezelfde fietsstoel hier, maar ook een ander kleurtje.

  1. Dat klopt, toen was alleen het openbaar vervoer nog een stuk beter betaalbaar haha. Maar we gaan ons prima redden denk ik. Wat leuk, dezelfde jas en fietsstoel! Ik ben met beide erg blij.

 2. Heel knap van jullie! Ik zou het echt niet kunnen, ik gebruik onze auto bijna elke dag en straks als ik weer moet gaan werken dan al helemaal. Maar succes ermee!

 3. Wij moeten het zelf ook helaas zonder auto doen. Voorheen konden we altijd de auto van mijn vader pakken als we hem nodig hadden maar hij heeft net een nieuwe auto , dus hij wilt het nog niet uitlenen.
  Moet zeggen dat ik hem afentoe wel heel erg mis.
  Vooral als ik ‘savonds laat ergens naar toe geweest ben en maar nét aan de laatste trein naar huis kan pakken.
  Dit gebeurt nogal eens , dus daar baal ik soms wel van.
  Maar voor de rest redden we het opzich prima met het openbaar vervoer en de fiets.
  Boodschappen kan ik om de hoek doen , het station en de bus zit op loopafstand , dus eigenlijk hebben we niks te klagen.
  Vind het soms alleen erg vervelend dat je afhankelijk bent… Maarja , daar wen je vanzelf aan.

  Leuk artikel en een leuke foto van Luuk op de fiets!
  Bekend parkje ook… Oh oh oh , dat zal ik niet gauw vergeten! Hahaha!

  1. Hahahahahaha, ik had niet verwacht dat je het zo zou herkennen haha.
   Het maakt je wel meer afhankelijk inderdaad. Maar aan de andere kant hebben we het tot 2,5 jaar geleden altijd zonder auto gedaan. En toen konden we ons ook prima redden. Dus het komt vast goed!

   En voor jullie zit er geen eigen auto in?

 4. Chapeau! Ik zou het niet kunnen, hoor.
  Ook omdat onze familie ver uiteen woont, wanneer we op bezoek willen naar mn ouders of schoonouders is het algauw 45min rijden met de wagen. Daarbij komt ook dat we twee kinderen hebben, en dit dus ook niet vanzelfsprekend is op de fiets ;-). Zie me hier excuses maken… nee, ik zou het niet kunnen, zoveel is duidelijk :).

  Jouw fiets daarentegen, daar ben ik toch wel jaloers op! Ben wel benieuwd hoe je daar een buggy op meekrijgt!

  1. Haha ja die excuses zijn zo herkenbaar. Die had ik ook steeds! Achter mijn bagagedrager zie je een zwart rekje hangen. Dat is de buggydrager. Die klik ik er zo aan vast. Maar daar kan ik nog wel eens een duidelijker artikel over schrijven!

 5. Wij hadden noodgedwongen 2 auto ’s voor de deur. Nu ik gestopt ben met werken en op zoek naar ander werk kan er hopelijk straks 1 weg. De andere auto heeft mijn man echt nodig om op zijn werk te komen dus die kunnen we niet missen. Ik zoek werk in de buurt zodat ik kan fietsen of met het openbaar vervoer kan.

  1. Het is natuurlijk een voordeel dat ik thuiswerk, dus voor mijn werk heb ik geen auto nodig. Soms voor zakelijke afspraken, maar die zijn over het algemeen op plaatsen waar ik prima met het OV kan komen. Hopelijk vind je gauw een baan in de buurt. Veel succes!

   1. Dan is het inderdaad geen noodzaak en dan begrijp ik goed dat jullie deze keus hebben gemaakt.
    Ik heb er alle vertrouwen in dat ik een leuke baan ga vinden. Nu geniet ik volop van de kinderen. Iets wat ik door mijn werk (de stress en druk van het werk waren me teveel), te weinig heb kunnen doen.

 6. Wij zijn drie jaar van twee naar een auto gegaan. Dat vond ik destijds al heel wat. Maar eigenlijk staat hier de auto bijna altijd op de oprit. Ik doe alle boodschappen op de fiets, breng/haal de jongste op de fiets naar school, mijn kant van de familie woont op loop (of zelfs kruip) afstand.
  Maar voor mijn werk ben ik hem wel twee dagen in de week nodig, ook de zwemles van de jongste is met de fiets niet te doen en voor het sporten van de oudste twee zijn we de auto ook wel eens nodig bij uitwedstrijden.
  Laat je ons weten hoe het bevalt zonder auto?

  Groetjes Jen

  1. Goed dat je toch vaak de fiets pakt als je ook een auto tot je beschikking hebt. Ik merkte dat ik toch al snel even de auto pakte, ook al was de supermarkt op loopafstand.
   Ik laat over een tijdje zeker weten hoe het bevalt!

 7. Wij hebben een tijdje zonder auto geleefd maar dat was bijna niet te doen. De supermarkt was net te ver weg eigenlijk en openbaar vervoer is niet goed geregeld. We hebben dan wel een treinstation maar dat is alleen nuttig voor lange afstanden en dan zouden we naar mijn schoonouders nog ontzettend lang onderweg zijn.

  Bij ons is het zelfs zo erg dat we nu twee auto’s hebben. Een lease en een eigen. Ik gebruik de mijne wel regelmatig maar in het weekend staat hij altijd stil. Daarom heb ik hem nu op Snappcar gezet.

  1. Wij kunnen ook niet zomaar bij mijn schoonouders op bezoek. Dat was met de auto al bijna 2 uur reden en met het OV is het eigenlijk helemaal niet te doen. Gelukkig staat hun huis te koop en zullen ze ruim drie kwartier dichterbij gaan wonen. Op een plek die wél goed bereikbaar is.

   Toch wilde ik de auto ook niet houden om andere mensen te kunnen bezoeken. We wonen zelf op een plek die goed bereikbaar is met het OV en waar eigenlijk alles in de buurt is, dus in geval van een bezoekje, kunnen we vast een keer een auto lenen. Of huren via Snappcar 😉 Nogmaals dank voor de tip haha!

 8. Wat knap dat jullie deze beslissing hebben gemaakt!
  Ik moet eerlijk zeggen dat sinds ik mijn eigen auto heb (deze hebben we aangeschaft voor mijn werk, het was anders helaas niet te doen) wel snel even de auto neem.
  Ik heb mezelf ook voorgenomen om vaker te gaan wandelen of de fiets te nemen.

  Ik heb zelf een mamafiets van Cortina en ben er ontzettend blij mee.
  Zo’n buggydrager heb ik ook gehad, alleen bijna nooit gebruikt. Ik had dan net het gevoel of ik een vrachtwagen aan het besturen was 😉 ook met wind vond ik het niet zo handig!

  Succes!

  Liefs, Charlotte

  1. Heel herkenbaar! Ik pakte de auto op een gegeven moment voor elk wissewasje en het was de enige manier tijdens de zwangerschap om nog op andere plekken te komen. Maar buiten dat het veel geld scheelt, is het ook veel beter voor mijn gezondheid. Dus we gaan het gewoon doen en zien wel hoe het bevalt! 🙂

   Haha ik heb niet zo’n last van de buggydrager. Bepakt en bezakt op de fiets zitten was ik ook voor het moederschap al gewend, dus misschien scheelt dat haha.
   Bedankt voor je reactie!

   1. De helft van de tijd zou ik best wel kunnen gaan fietsen oid.
    En voor mij is het ook beter om lekker te fietsen ipv op m’n kont te zitten in de auto 😉

    Maar… het wordt gelukkig weer beter weer dus nu heb ik geen excuus meer om niet te gaan fietsen!

    Had je trouwens mijn mailtje nog gezien over Lovely Blogs? Ik had nog niks van je terug gekregen 🙂

 9. Monique – Hi! Ik ben Monique, 30something en moeder van een dochter en een zoon. Op Moonoloog schrijf ik over mijn leven. Onderwerpen lopen uiteen van moederschap tot lifestyle en van interieur tot mode. Enjoy!
  Monique schreef:

  Knap dat jullie de knoop hebben doorgehakt! Ik denk dat wij op zich ook wel zonder auto zouden kunnen. Ik reis graag met het OV en voor werk of studie hebben we hem ook niet nodig. Maar het scheelt wel als je niet voor elk uitje de fiets hoeft te pakken. Vooral als het regent…

  Ben heeel benieuwd hoe het jullie bevalt en is het echt niks dan kun je altijd opnieuw besluiten een autootje aan te schaffen 🙂

 10. Ik heb zelf nog nooit een auto gehad…mijn vriend heeft een kleintje van de zaak, die gebruiken we voor verre afstanden en grote boodschappen. Ik doe zelf eigenlijk alles met mijn fiets en heb sinds kort ook een mamafiets zodat ik lekker met Lola kan gaan fietsen…heerlijk! Zo lang alles binnen een goede afstand ligt is het prima te doen zonder auto…

 11. Het zou waarschijnlijk wel lukken, vooral nu we een bakfiets hebben. Maar het lijkt me met 3 kinderen niet echt handig! Haha

 12. Helemaal zonder kunnen wij denk niet. Met sporten enzo is dat teveel gedoe. Niet alles is op zondagochtend 8:45 bereikbaar met OV. Maar we (lees ik) doen zo min mogelijk met de auto. Manlief neemt hem steeds mee naar werk, maar kan die nog geen 10 km prima fietsen toch? Hij vindt van niet. Iets met zweten enzo…. Mijn voorstel was dan eerder vertrekken en rustiger fietsen 😉
  Ben benieuwd of jullie de auto gaan missen

 13. Ontzettend knap hoor. Ik zou het niet kunnen. Ben benieuwd over een aantal weken / maandjes hoe het jullie gaat zonder auto.
  In het dorp waar wij wonen zijn ook zeer weinig winkels. En met de fiets naar het dichtstbijzijnde dorp is toch wel even fietsen. Met 2 jonge kinderen vind ik dat niet prettig.

 14. Angelique – Netherlands – Mama van Keano (26-03-2011), zoekend naar zichzelf, gek op vintage & pastel, beginnende beautyfreak
  angelique schreef:

  Ik heb geen auto en al helemaal geen rijbewijs dus ik weet niet hoe het is om een auto tot beschikking te hebbe. Ik ben wel blij dat mn vriend en mn zus een auto hebben zodat we toch wel dagjes weg kunnen.

 15. toen mijn kinderen klein waren had ik geen geld voor een rijbewijs, die haalde ik op mn 32ste. Ik w erkte toen al full time en toen heb ik een auto gekregen en ik moet er nu, 20 jaar later, niet aan denken om zonder t e zijn. Maar met 3 kids destijds kon ik het dus het kan en idd, het scheelt hnden met geld. Onderhoud, benzine, parkergled, verzekering .. Denk dat j zeker zult besparen

 16. Ik moet zeggen dat ik denk dat ik op zich best zonder zou kunnen. Ik gebruik mijn auto puur voor de ritjes naar mijn werk. Daarbuiten loop ik alles met de kinderwagen. Ik kan echt niet wachten tot ik ook kan gaan fietsen. Eerst nog op zoek naar een fiets 🙂

 17. Wij hebben 2 auto’s en ik zou zo graag in ieder geval 1 auto weg willen, maar mijn man heeft een auto nodig ivm werk en ik ook omdat er hier geen OV is sowieso.. Hoop dat mijn man in de buurt kan gaan werken zodat we alsnog 1 auto weg kunnen doen, zou ideaal zijn!

 18. Met een kind of kinderen is het lastig om zonder auto te zitten. Daarnaast is het ook gewenning. Ik heb jaren lang geen auto gehad, zonder problemen. Maar zodra je het gemak ervan ontdekt, is het lastiger om van een auto terug te gaan naar lange stukken fietsen en OV.

 19. Erg knap dat jullie dit doen! Ik heb er zelf ook een tijdje over nagedacht, maar het maakt alles een stuk ingewikkelder. Voor mijn werk maken we gebruik van een mobiliteitskaart om op werk te komen. Dit is erg handig, maar natuurlijk niet te gebruiken voor privé situaties.

  Met vriendelijke groet,

  Carla

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

NEXT STORY

Maagverkleining: Naar de dietiste

3 juli 2017
Mobiele versie afsluiten

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om je de beste surfervaring mogelijk. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van je cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" hieronder dan ben je akkoord met deze instellingen.

Sluiten