We vieren weer een mini feestje. Luuk is 8 maanden oud en daarom is het tijd voor een nieuwe update en een maandfoto. Wat heeft Luuk de afgelopen maand veel geleerd. De maand stond in het teken van ‘eerste keren’ en een niet zo leuk sprongetje. In dit artikel vertel ik jullie alles over de ontwikkelingen en andere bijzonderheden van afgelopen maand. 

Klik hier als je de video niet kunt bekijken.
Klik hier om je op mijn kanaal te abonneren.

Ontwikkelingen

Zelfstandig zitten

Een week of 3 geleden trof ik Luuk zittend aan in bed. Ik schrok me rot. Heb gelijk Joost geinstrueerd het bedje omlaag te zetten. Daarna bleef hij het doen. Meneer heeft de smaak te pakken! Inmiddels is hij er zo goed in dat hij continue van plek wisselt. Hij gaat ergens zitten, wil het toch vanaf de andere kant bekijken, dus gaat op handen en knieën zitten en draait zich ondertussen om aan de andere kant opnieuw te gaan zitten. Dit houdt hij zo een uur vol. Heerlijk om te zien!

En doordat hij helemaal zelf kan zitten, zijn we voor het eerst gaan fietsen. Luuk vindt het heerlijk en heeft de grootste “verhalen” onderweg.

Praten/kletsen

Luuk krijgt steeds meer praatjes en verschillende klanken. Als wij tegen hem praten kijkt hij heel geconcentreerd naar hoe wij onze mond bewegen en hij doet het vervolgens na. Zo leuk om te zien. Natuurlijk probeer ik hem ‘mama’ te leren zeggen. De mondbeweging maakt hij al, nu het geluid nog!

In de video kun je ook goed zien dat Luuk met zijn vuist in zijn mond gaat om zo geluidjes te maken. Dit doet hij bijna de hele dag. Vooral als we muziek op zetten. Net of hij mee wil zingen. Erg gezellig!

Kruipen

Luuk kruipt! Bij een kruipende baby maak je eigenlijk de voorstelling dat ze vliegensvlug op handen en knietjes de vloer over schuiven. Maar Luuk doet het natuurlijk nog langzamer. Hij komt heel makkelijk bij zijn speelgoed en voor je het weet is hij aan de andere kant van de kamer. Hij heeft alleen nog niet door dat hij ook achter me aan kan komen als ik bijvoorbeeld even naar de keuken loop.

Nog even en het is echt gedaan met de rust. Hij heeft al door hoe hij kastjes open en dicht krijgt. Dus de kastbeveiligers liggen klaar om bevestigd te worden.

Maten

Luuk’s lengte en gewicht is nog onbekend. Komende dinsdag zijn we weer welkom bij het consultatiebureau om o.a. te meten en wegen. Ik ben ontzettend benieuwd naar hoe hij is gegroeid de afgelopen 2 maanden.

Hij draagt net als vorige maand nog luiers maat 4. En daar zal hij voorlopig nog wel even inzitten. We gaan dus maar even flink luiers inslaan nu ze in de aanbieding zijn bij de Kruidvat.

Maatje 68 in kleding is inmiddels uit zijn kast gehaald. Het is allemaal te klein. Hij is dus definitief over naar maatje 74. Sommige kledingstukken lubberen nog een beetje om hem heen. Maar Luuk is dan ook een slanke baby. Op de een of andere manier is de kleding zo gemaakt dat het beter om spekbaby’s heen valt. Bij Luuk zit het dus wat losser. Maar ach. Liever dat, dan dat het te strak zit en veel te lang is.

Zijn haar is ook flink aan het groeien. Het wordt een stuk voller en we moeten het na een slaapje kammen om het er fatsoenlijk uit te laten zien. Nog even en het raakt in de klit haha!

Eten & Drinken

Luuk eet en drinkt alles wat we hem voorschotelen. Er is voor zover we weten niets wat hij niet lust.

Zijn schema is ongeveer als volgt;

7:00u Fles 210 met 7 scheppen opvolgmelk en 3 scheppen fijne granen pap
10:00u Fruithapje
12:30u Boterhammetje
13:00u Fles 210 met 7 scheppen opvolgmelk
17:30u Groentehap
18:00u Fles 210 met 7 scheppen pyjamapapje

Nu Luuk 8 maanden is kan hij wat grover gaan eten. En aangezien wij niet zo heel veel bijzonder dingen met kruiden eten die Luuk niet mag. Gaan we proberen hem zo veel mogelijk met de pot mee te laten eten. Lijkt me wel zo makkelijk.

Het wordt wel even wennen met eten. Luuk is namelijk erg ongeduldig wat eten betreft. Hij wil een hap en wil direct de volgende hap erachteraan. Zelf tussendoor een hapje nemen is niet de bedoeling vindt onze kleine handenbinder.

Komende week op het consultatiebureau ga ik maar eens overleggen wat we aan dat snelle eten kunnen doen. Hij is wel tevreden, maar doet na het eten net of hij nog veel meer wil. Dus ik ga het maar eens hebben over de hoeveelheden ook. Kijken of hij meer mag, of dat we hem rustiger kunnen laten eten. Ik ben ergens bang om hem teveel te geven en dat hij dan overgewicht ga krijgen. Maar goed, dat zal vast zo’n vaart niet lopen.

Tandjes

Inmiddels roep ik al 4 maanden dat ik denk dat Luuk’s tandje er ieder moment aan komt. Had hij vorige maand ook nog eens knalrode kapotte billen en voelden we weer een puntje, is er nog steeds geen tandje te ontdekken. Ik heb dus maar besloten verder geen voorspellingen meer te doen wat tandjes betreft. Ze komen vast vanzelf. Vroeg of laat.

Het moederschap

Wauw, wat zijn de afgelopen weken intensief geweest. We hadden te kampen met een vervelend sprongetje. Luuk werd vroeg wakker, werd tussendoor steeds wakker. En daarnaast is hij overdag veel gefrustreerd omdat hij zoveel wil, maar het nog niet lukt. Nu kan hij zitten en kruipen. Maar dat is niet genoeg. Nu wil hij staan. En ik weet zeker dat wanneer hij staat, hij steeds gefrustreerd is omdat hij wil lopen.

Aan de ene kant hoop ik dat die volgende stappen nog even duren. Aan de andere kant kijk ik er ook naar uit als dat gefrustreerde gedrag voorbij is. Want dit is pittig. Erg pittig. Ik moet Luuk de hele dag entertainen. Werken mag hoor, terwijl hij naast me op zijn kleed zit te spelen. Maar ik moet wel elke minuut even oogcontact maken om hem tevreden te houden.

Luuk begint ook een beetje eenkennig te worden, waardoor hij Joost soms wegduwt als hij verdrietig is. Dat is niet leuk voor Joost natuurlijk. Dus we proberen op de dagen dat Joost thuis is, veel papa momentjes in te calculeren. Dan kan ik af en toe ook even ademhalen. Ben ik wel aan toe.

Maar bovenal is het nog steeds elke dag genieten. Ik kan steeds meer contact met Luuk maken. Ik krijg ook het idee dat hij steeds meer gaat begrijpen. Ik vertel hem ook alles wat ik doe. Als ik even wegloop naar de keuken om drinken te pakken, vertel ik dat ik zo terug ben en dat ik even drinken pak. Ga ik hem bijna de fles geven, dan bereid ik hem daar alvast op voor door het hem te vertellen. Dat lijkt te werken, want hij reageert er goed op. Wordt er rustiger van lijkt het. En beantwoord mijn verhaaltjes vaak met een hele brede grijns.

En als je om half 6 ’s morgens je bed uit gehuild wordt en vervolgens geen oog meer dicht kan doen. Maakt zo’n brede lach eigenlijk stiekem heel veel goed. Bovenal is het moederschap dus nog steeds ontzettend genieten. We vinden langzaam steeds beter onze eigen weg en onze eigen ideeën en dat is voor ons alle drie erg fijn.

Maandfoto

8maanden

Na deze foto nog maar 4 maandfoto’s te gaan en we hebben het eerste jaar compleet. Ik ga zo langzaam aan eens bedenken wat ik met alle maandfoto’s wil gaan doen. Het lijkt me erg leuk om ze op de een of andere manier op zijn verjaardag te laten zien. Hebben jullie nog ideeën?

Show Full Content

About Author View Posts

Joyce

Hoi! Ik ben Joyce (34), schrijfster én oprichtster van MamaKletst.nl. Moeder van twee jongens, Luuk (8) en Maik (6). Samen met mijn vriend en mijn 2 kinderen woon ik in het mooie Amersfoort. Naast mijn blog werk ik op een kinderdagverblijf en volg ik een studie tot pedagogisch medewerker. Daardoor weet ik veel over het reilen en zeilen in moederland, waar ik weer goed over kan schrijven op MamaKletst!

Previous Sinterklaas knutsel
Next Weekoverzicht #31

12 thoughts on “Luuk is 8 maanden

  1. Nou he, wat een verschil iedere keer. En het is niet eens perse de lengte of het gewicht wat het verschil doet. Maar de uitdrukking in zijn gezicht veranderd iedere maand enorm. Zo leuk om te zien! Ik ben blij dat ik de maandfoto’s nog altijd trouw maak 🙂

 1. Ik vind het erg leuk om alles van je te lezen/horen. Vooral ook, omdat mijn jongste zoon Mick (bijna) net zo oud is (15 maart 2014). Erg leuk om te horen/lezen dat ze gelijk op gaan.
  Misschien is een verjaardagsslinger een leuk ideetje voor op zijn verjaardag van alle maandfoto’s. Als je zoekt op “Birthday Photo Banner” op Pinterest of gewoon Google kom je allerlei leuke ideeën tegen.

  Groetjes,
  Karen

 2. 8 maanden alweer. Gaat zo ontzettend hard met de kleintjes. Nu gaat hij de wereld echt ontdekken. voor je het weet kruipt hij je inderdaad achterna door de hele kamer.

 3. Liza is er ook steeds om half zes, maar is denk ik wel uit het sprongetje. Ze eet namelijk ook een stuk minder. Geeft aan dat ze genoeg heeft, terwijl ze vorige week na haar groentehap nog een danoontje kreeg. Op naar de komende maand vol met nog meer nieuwe ontwikkelingen!

 4. Wat een leuk ventje! Misschien kun je alle 12 foto’s uitprinten en als slinger ophangen op zijn verjaardag. Dan kan iedereen zien hoe hij veranderd is in één jaar.

 5. Leuk om te zien! Luuk wordt ook echt al groot zeg. Heb je al eens geprobeerd hem meer dan 1 boterham te geven tussen de middag? Wij merkten op een gegeven moment dat Lise er 2 lust en geven dat nu eigenlijk standaard. Wel pittig trouwens, die gebroken nachten. Hopelijk is dat snel weer over 🙂

 6. Wat wordt hij toch groot. Hier trouwens ook zo een lange slanke baby waar kleding vaak nog een beetje lubbert. Nu ja baby… ze worden steeds groter he 🙂

 7. Blijft leuk om te lezen, met onze twee even-oud-jongens! Echt knap dat hij zelf al kan zitten en ineens wil staan. Ik word ook echt gek van die kleding die meer voor dikke baby’s is. Hallo, er zijn ook dunne baby’s!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close

NEXT STORY

Close

Jouw automatten vervangen

10 oktober 2021
Close

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om je de beste surfervaring mogelijk. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van je cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" hieronder dan ben je akkoord met deze instellingen.

Sluiten