Luuk is 18 maanden oud, oftewel 1,5 jaar. En net als alle voorgaande maanden schreef ik over zijn ontwikkeling, groei en alle nieuwe dingen die hij doet. Luuk praat, speelt veel met andere kinderen samen en begrijpt enorm veel. 

ONTWIKKELINGEN

Lengte & Gewicht

Vorige week mochten we weer naar het consultatiebureau komen. En hoewel ik Luuk de week daarvoor al op onze huis tuin en keukenweegschaal had gewogen, was ik toch benieuwd naar zijn groei. Zijn eetlust was een beetje weg omdat hij ziek was, dus ik vroeg me af of hij niet gelijk aan het afvallen was. Toen de meet en weeg mevrouw van het CB zei dat hij maar 10,3 kilo woog, vond ik dat erg weinig. Dan zou hij ruim 1,5 kilo zijn afgevallen in een paar dagen tijd. Dat is bij zo’n klein mannetje een enorm gewicht.

Toen ik later met hem samen de weegschaal op ging hadden we al gauw het juiste gewicht te pakken. Hij is 11,8 kilo zwaar en daarbij 83 centimeter lang. Bij beide grafiekjes is dat exact gemiddeld. Fijn dus dat hij zo goed gegroeid is.

Praten

Luuk zegt al veel woorden en kletst dan ook de hele dag door. Ik merk dat zijn spraak erg vooruitgaat sinds hij veel speelt met oudere kindjes in mijn gastouderopvang. Hij pikt veel op en doet alles na, waaronder praten.

Woordjes die hij zegt:

Bal, op, mauw (poes), auto, oma, klaar, die, oppepop (opperdepop), nana (nijntje), bah, ja, nee, eten, pihkaas (pindakaas), kikker, open, aan.

En daarnaast merk ik dat hij vrijwel alles begrijpt wat we hem vragen of vertellen. Hij weet goed wat hij wil en kan zich steeds beter uitdrukken door te praten. Een fijne vooruitgang vind ik dat.

Samen spelen

Niet alleen leert hij goed te praten door de omgang met de andere kinderen, samen spelen leert hij ook. Hij kan rustig een half uur met een van de andere kinderen naast zijn Toet Toet garage zitten om er om de beurt een auto vanaf te laten rijden. En natuurlijk pakken ze soms ook wel eens iets van elkaar af. Dat hoort erbij en is de leeftijd.

Maar daarentegen kan hij ook kinderen troosten als ze huilen, door ze te aaien, of ze hun knuffel te geven. Wat dat betreft lijkt hij ook erg zorgzaam.

luuk-drinken

Motoriek

Alles wat hij doet, doet hij goed. Lopen met de loopauto, lopen kan hij al flinke afstanden, zijn benen staan daar goed bij, blokken stapelen, bakjes in en uit elkaar halen, pratende knuffelbeesten aanzetten, knopjes indrukken van speelgoed. Hij doet het soepel en niet meer zo ‘houterig’ als een tijdje geleden.

Het is dat hij buiten nog teveel van me wegloopt omdat hij zoveel moois ziet, anders zou ik prima een flinke wandeling met hem en de andere kinderen kunnen maken. Nu zet ik hem vaak (omdat het makkelijker is) nog even in de kinderwagen of de bolderkar als we echt ergens naartoe lopen, om hem dan op de plaats van bestemming zelf te laten lopen en ontdekken.

Ijdeltuit

Meneertje wordt ook ijdel. Zijn sokken moeten goed zitten, als hij zijn schoenen ziet staan moeten ze “aaaaan”. Hij heeft liever geen gel in zijn haren. Hij kijkt regelmatig naar zijn shirt en als ik dan zeg: “wat een mooi t-shirt, Luuk” begint hij breeduit te grijnzen. Ik vind dat zo grappig om te zien. Ik maak mezelf totaal niet druk om hoe ik eruit zie en herken dit dus niet van mezelf. Het is dus mooi te merken dat Luuk een eigen ik ontwikkelt en begint te merken dat hij een eigen persoon is.

MATEN

Luiers

Luuk draagt nog maatje 5+. En draagt ook nog steeds de luiers van de Kruidvat. Ze vallen goed en lekken nooit door. En houden het zelfs in de nacht goed vol. Voorlopig zal deze maat nog wel goed zitten denk ik.

Kleding

Een maandje geleden maakte Luuk een beste groeispurt door. Zijn broeken kwamen tot net boven zijn enkels en zijn mouwen hielden ergens tussen zijn pols en elleboog op. Het werd tijd voor een maatje groter. Maat 86 is het nu.

Waar hij voorheen vooral leggings en joggingbroekjes droeg, heb ik nu ook een stel spijkerbroeken voor hem gekocht. Dat staat hem ontzettend leuk en het zorgt ervoor dat zijn kledingsstijl een beetje anders begint te worden. Ik vind het een leuke kledingmaat, omdat je nu kleding kunt kopen voor de al wat grotere jongens. 86 is echt een peutermaat en kleding kopen wordt er nog leuker van.

18-maanden-regen

ETEN & DRINKEN

Luuk is echt een vuilnisbak. Alle soorten en maten fruit gaan erin als zoete koek. Hij is er gek op! Ook aardappels, pasta en vlees gaan er goed in. De meeste groenten ook. Waar hij tot een maand geleden nog geen tomaat lustte, eet hij dat nu bijna dagelijks. Het enige wat hij minder lekker vindt is broccoli en sla. En dan hangt het er bij de broccoli nog vanaf hoe ik het klaarmaak. Als ik er een eigengemaakte saus overheen doe en tussendoor kip en pasta geef, eet hij het wel op.

Rond de 18 maanden schijnen veel kinderen lastig te worden met eten. Maar *klopt af* Luuk eet nog steeds ontzettend goed. Zijn opa en oma beschreven het leuk van de week; Luuk is een echte bourgondiër. Hij vindt het heel gezellig om te eten. Als we met meerdere mensen aan tafel zitten, kan hij dan ook blijven eten. Gelukkig ook vooral gezonde dingen.

TANDJES

Gelukkig heeft hij inmiddels al zijn tanden, behalve de achterste kiezen nog op alle vier de plekken. Tanden krijgen is voor Luuk elke keer een groot drama geweest. Met veel verdriet en pijn. Dus ik ben blij dat we de ergste ellende nu achter de rug hebben. Hopelijk komen zijn 4 laatste kiezen gauw (en zonder teveel pijn en moeite) door, dan kunnen we er een paar tegenaan voor het wisselen begint.

Luuk-lezen

OVERIGE

  • Luuk is een vroege vogel. Het gebeurt maar zelden dat hij later wakker wordt dan 6 uur ’s morgens. Hem later naar bed brengen heeft geen zin, hij wordt net zo vroeg wakker als anders.
  • Sinds kort vindt hij het heerlijk om samen onder een kleedje op de bank te zitten. Zo gezellig!
  • We hebben zijn haar nu al drie keer zelf aangepakt met een tondeuse, maar binnenkort gaat hij toch echt voor het eerst naar de kapper. Dat wordt vast een drama.
  • Boekjes lezen vindt Luuk het allerleukste om te doen.

 

Luuk wordt steeds meer een peuter en ik kan wel zeggen dat ik het steeds leuker ga vinden. Hij is zo’n heerlijk kind en makkelijk in de omgang. Net als alle voorgaande maanden, maar dan steeds meer zichzelf.

Show Full Content

About Author View Posts

Joyce

Hoi! Ik ben Joyce (33), schrijfster én oprichtster van MamaKletst.nl. Moeder van twee jongens, Luuk (7) en Maik (5). Samen met mijn vriend en mijn 2 kinderen woon ik in het mooie Amersfoort. Naast mijn blog werk ik op een speelleergroep en bso en volg ik een studie tot pedagogisch medewerker. Daardoor weet ik veel over het reilen en zeilen in moederland, waar ik weer goed over kan schrijven op MamaKletst!

Previous Boektober
Next Ik verdrink in jou

5 thoughts on “Luuk is 18 maanden

  1. Zo leuk om te lezen, Vince wordt morgen ook 18 maanden en ik herken heel veel van wat je zegt.
    Enkel zijn tanden heeft hij nog niet allemaal. Vince praat enorm veel en goed, hij kan wel nog maar pas stappen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close

NEXT STORY

Close

Maagverkleining: Ik heb nu rust

17 juli 2017
Close

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om je de beste surfervaring mogelijk. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van je cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" hieronder dan ben je akkoord met deze instellingen.

Sluiten