20 maanden geleden is het alweer, dat Luuk geboren is. Over vier maanden vieren we alweer zijn tweede verjaardag. Jeetje wat vliegt de tijd! Natuurlijk praat ik je weer bij over zijn ontwikkelingen en groei. Ik ben benieuwd of het weer zo herkenbaar is voor de moeders van zijn leeftijdsgenootjes. Want hoewel hij niet heel veel nieuwe dingen is gaan doen, is hij wel weer enorm gegroeid in alles wat hij kan.

ONTWIKKELINGEN

Lengte & Gewicht

We hoeven pas weer over een aantal maanden naar het consultatiebureau, dus echt concrete cijfers heb ik niet. Maar Luuk lijkt wel gegroeid. Hij schiet de lengte in. In gewicht merk ik niet echt verschil.

Praten

Luuk kletst echt de oren van ons hoofd. We moeten goed uitkijken met wat we zeggen, want Luuk zegt alles na. Langzaam aan begint hij ook twee woorden achter elkaar te zeggen. En het is soms net of je een gesprek met hem kunt voeren. Hij zegt duidelijk ja en nee en bedoelt dat dan ook meestal zo. En als ik vraag wat hij wil eten is het antwoord vaak ‘ei’ ‘koek’ ‘banaan’. Waarbij ei een eierkoek is en koek een rijstwafel haha. Opdrachtjes uitvoeren kan hij ook goed en hij kan steeds beter aangeven wat hij bedoelt. Dat is echt heel fijn.

20maanden-lopen

Peuterpuberteit

Ondertussen zijn we ook midden in de peuterpuberteit beland. Luuk luistert heel slecht momenteel. Klimt overal op, staat regelmatig op de vensterbank, de eettafel of het tv-meubel. En buiten is hij weg voor je het door hebt. Meelopen of terugkomen als je hem roept zit er niet bij. Soms moet ik er wel heel hard om lachen, maar we zijn in de meeste gevallen wel op een punt beland dat het vervelend is dat hij niet luistert. Het frustreert me regelmatig. Al helemaal omdat ik de meeste dagen ook nog andere kinderen thuis heb. Luuk doet (stoute) dingen na van de oudere kinderen, maar de jongere kinderen beginnen ook Luuk na te doen.

Plas & poep

Luuk wordt zich steeds meer bewust van plassen en poepen. Trekt met regelmaat aan zijn luier. Waarschuwt ons als hij gepoept heeft en heeft heel veel interesse in de wc. We hebben hem al eens geprobeerd op het potje te zetten, maar daar werd hij vooral erg verdrietig van. Dus gaan we binnenkort maar eens proberen hem op de wc te zetten. Laten we het maar een beetje stimuleren en verder meegaan in zijn tempo.

MATEN

Luiers

Maat 5+. Het begint wel een beetje saai te worden, aangezien ik al maandenlang hetzelfde antwoord geef. Ik denk ook dat Luuk deze maat luiers voorlopig nog wel past.

Kleding

Maat 86. Al trek ik hem soms ook al een broek in maat 92 aan. Zeker voor in de winter is dat wel fijn. Een broek kruipt toch altijd een beetje omhoog bij het optillen of zitten. En zo blijven zijn enkels lekker warm.

20maanden

ETEN & DRINKEN

Drinken gaat zoals altijd erg goed. Met eten begint hij wel kieskeuriger te worden. Dingen die hij voorheen niet lustte, lust hij nu niet en andersom. Maar het kan ook per dag verschillen. Het ene moment wil hij niets van ei weten, maar de volgende dag eet hij het met smaak van mijn brood. Hetzelfde met pasta, de ene keer lust hij het wel en de andere keer niet. Nou ja. Hij zal zijn eigen smaak wel aan het ontwikkelen zijn ofzo. Maar lastig is het soms wel!

TANDJES

Nog steeds moeten de vier laatste en achterste kiezen nog doorkomen. Aan de slapeloze nachten, althans, de vreselijk veel wakkere momenten iedere nacht de afgelopen weken te merken komt er wel iets door. Hij kwijlt ook enorm veel. Van mij mogen ze nu wel echt even doorkomen. Het is zo sneu dat Luuk van al zijn doorkomende tanden zoveel last gehad heeft. Hopelijk kunnen we ook weer snel lekker doorslapen allemaal.

En is het herkenbaar?

Show Full Content

About Author View Posts

Joyce

Hoi! Ik ben Joyce (34), schrijfster én oprichtster van MamaKletst.nl. Moeder van twee jongens, Luuk (8) en Maik (6). Samen met mijn vriend en mijn 2 kinderen woon ik in het mooie Amersfoort. Naast mijn blog werk ik op een kinderdagverblijf en volg ik een studie tot pedagogisch medewerker. Daardoor weet ik veel over het reilen en zeilen in moederland, waar ik weer goed over kan schrijven op MamaKletst!

Previous 5x doen bij storing van de televisie
Next Weg met mijn cola verslaving

5 thoughts on “Luuk is 20 maanden

  1. 20 maanden al, leuk allemaal! Lekker zo’n kletskous. Onze kleine man van 22 maanden begint nu eindelijk pas woordjes te zeggen. Daar is hij niet de snelste mee 😉

  2. Leuk om te lezen. Hier klets Lola ook de oren van mijn kop. Ze is nu anderhalf en begint ook steeds pittiger te worden. Nog niet heel erg stout, maar wel uitdagend…ik ben benieuwd 😉

  3. Jeeeeetje, waar blijft de tijd? Ik kan me nog heugen dat je bezig was met de preppings voor zijn eerste verjaardag :O Nu kun je langzamerhand alweer bezig met preppings voor de 2de. Dat kletsen lijkt mij zo gezellig! Leia brabbelt er wat op los, leuk om di te lezen, zie ik een beetje wat me te wchten staat de aankomende tijd haha

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close

NEXT STORY

Close

Mijn bevallingsverhaal

12 juni 2017
Close

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om je de beste surfervaring mogelijk. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van je cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" hieronder dan ben je akkoord met deze instellingen.

Sluiten