Nu Luuk drie jaar is, schrijf ik niet zo vaak meer een update over hem. Niet omdat hij zich niet goed genoeg ontwikkelt om over te schrijven, maar omdat ik steeds meer merk dat alles steeds vaker vanzelf gaat. Luuk groeit goed, ontwikkelt zich goed, is een heerlijk mannetje die (zoals vrijwel iedere peuter) heel goed weet wat hij wil en vooral wat hij niet wil. En toch vind ik het nu hij vandaag exact 3,5 jaar is, toch een update over hem schrijven, zoals ik dat in zijn babymaanden en de periodes daarna op bijzondere dagen ook gedaan heb. 

Ontwikkelingen

Lengte & Gewicht

Luuk blijft wat aan de kleine kant, hij groeit niet heel hard. Momenteel is hij 95 centimeter lang en weegt zo rond de 15 kilo. Klein maar fijn. En dat is helemaal prima. Er komt vanzelf een moment dat hij de lucht in schiet.

Praten

Praten doet hij hartstikke goed. Ik merk wel dat er vaak mensen buiten het gezin zijn, die nog wat moeite hebben met te verstaan wat hij zegt. Maar ik kan prima gesprekken met hem voeren en ook op de peuterspeelzaal vinden ze hem prima meelopen met alles. Alleen maar fijn dus.

Peuterspeelzaal

Luuk gaat nog steeds 2 ochtenden per week naar de peuterspeelzaal, hij heeft het daar ontzettend naar zijn zin. En ik laat hem daar ook met een goed gevoel achter. Hij heeft echt vriendjes inmiddels en speelt iedere keer met dezelfde jongens. Leuk om te zien, dat hij zich ook op sociaal vlak ontwikkelt wat dat betreft. Soms heeft hij er moeite mee als 1 van z’n vriendjes 4 wordt en de peuterspeelzaal verlaat, maar gelukkig is hij dit vaak ook zo weer vergeten. Het laatste half jaartje peuterspeelzaal is in elk geval ingegaan. Hopelijk haalt hij er de komende maanden ook nog voldoende uitdaging uit.

Grote broer

Het afgelopen jaar is Luuk natuurlijk grote broer geworden. Net 2,5 was hij, toen Maik erbij kwam in ons gezin. Hij was van begin af aan dol op Maik, maar begint inmiddels toch wel vaak moeite te hebben met het feit dat Maik steeds meer interesse krijgt in Luuk’s speelgoed. Dus dat botst nog wel eens. Maar ook daar zijn het broers voor. Over het algemeen is hij gek op Maik en Maik op hem. Ik vind het vooral leuk om te merken dat Luuk onwijs trots is als Maik iets nieuws doet. Bij nieuwe woordjes die Maik zegt, kletst Luuk enthousiast met hem mee, of verbetert Maik in hoe hij het moet uitspreken. Zo mooi!

Zindelijk!

Ik durfde het bijna niet te hopen, maar Luuk is toch echt helemaal zindelijk. De aanloop duurde even, vooral ook omdat we zelf niet echt doorgepakt hebben, maar toen we dat eenmaal deden was hij binnen no time volledig zindelijk. Dag en nacht. Met ongelukjes die op 1 hand te tellen is. Wat doet hij het goed! De luiers hebben we uitgezwaaid voor Luuk. En ook van zijn commode gaan we binnenkort afscheid nemen. Wat een mijlpaal!

Maten

Kledingmaat

Luuk is niet zo groot, maar toch zit maatje 98 niet echt goed meer bij hem. Meestal draagt hij dus maat 104. En dat zit prima. Soms zijn de mouwen iets aan de lange kant, maar dat vind ik juist nu het wat kouder wordt, alleen maar lekker.

Schoenmaat

Luuk mag dan wat klein van stuk zijn, hij leeft wel op grote voet. Schoenmaat 27/28 draagt hij momenteel. We hebben inmiddels al allerlei schoenen in de juiste maat voor de herfst en winter in huis. Waarvan ik me bij sommige schoenen afvraag hoe ze toch goed kunnen zitten bij mijn kleine kind. Ze zien er zo groot uit haha!

Eten en drinken

De afgelopen 3 jaar bleek Luuk een enorm goede eter te zijn. En iedere keer weer horen we aan alle kanten; “Joyce, wacht maar. Het moeilijke eten komt nog wel!” Maar tot nu toe is daar geen sprake van. Hij eet echt heel erg goed. En ik kan eigenlijk niets bedenken wat hij niet lust. Misschien komt dat slechte eten dus inderdaad nog, maar ik verwacht dat we er niet heel veel problemen mee gaan hebben.

Tanden

Gek genoeg lijken die 4 achterste kiezen nog steeds niet doorgekomen te zijn. Ik vraag me inmiddels af wanneer dit wel gaat gebeuren. Verder heeft Luuk al zijn tanden al een tijdje gelukkig.

Overige

  • Slapen doet Luuk al een jaar niet meer ’s middags. Dat was wel even wennen zo vanaf de kraamtijd, ik miste mijn middagdutjes direct!
  • We gingen onlangs kennismaken op Luuk’s nieuwe basisschool en Luuk wilde er eigenlijk al niet meer weg, zo leuk vond hij het er!
  • Luuk speelt nog steeds het liefst met zijn auto’s
  • Hij is best wel goed in voetbal, dat heeft hij niet van ons haha

 

Show Full Content

About Author View Posts

Joyce

Hoi! Ik ben Joyce (34), schrijfster én oprichtster van MamaKletst.nl. Moeder van twee jongens, Luuk (8) en Maik (6). Samen met mijn vriend en mijn 2 kinderen woon ik in het mooie Amersfoort. Naast mijn blog werk ik op een kinderdagverblijf en volg ik een studie tot pedagogisch medewerker. Daardoor weet ik veel over het reilen en zeilen in moederland, waar ik weer goed over kan schrijven op MamaKletst!

Previous Windlicht paddenstoel
Next Zo goedkoop mogelijk cadeaus voor de feestdagen kopen

3 thoughts on “Luuk is 3,5 jaar

  1. Op alles behalve het eten lopen onze zoontjes exact gelijk op, grappig. Hier ook een kleine peuter van 3,5 (die al wel in maat 104 zit maar nog maar krap een meter is), goed praat net zindelijk is zonder ongelukjes en het gewoon fantastisch doet. Leuk. Je hebt knappe kerels thuis.

  2. Wat leuk om te lezen! Die achterste kiezen komen toch pas voordat ze gaan wisselen? Eva heeft ze pas net gekregen geloof ik. Ik kan het mis hebben hoor. Bij mijn kinderen komen die tanden sowieso te laat!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close

NEXT STORY

Close

Mama Linkies #9

7 juli 2017
Close

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om je de beste surfervaring mogelijk. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van je cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" hieronder dan ben je akkoord met deze instellingen.

Sluiten