Maagverkleining: Naar de dietiste

Wat een waanzinnige reacties heb ik gekregen na het nieuws dat ik (deels) groen licht heb gekregen voor de maagverkleining. Toen ik hier in februari besloot over te gaan schrijven, had ik verwacht ook negatieve reacties te krijgen. Maar vooralsnog slikken de meeste mensen hun vervelende reacties gelukkig in en krijg ik vooral positieve en soms kritische reacties. Voor het officiële traject voor de maagverkleining plaats zal vinden, moet ik 6 maanden naar de diëtiste. Ik krijg vaak de vraag hoeveel ik nu dan af moet vallen. Ik ga je er alles over vertellen.

Inhoudsopgave

Niet afvallen

Wanneer je aan een diëtiste denkt of aan een dieet, denk je automatisch aan afvallen. Maar om af te vallen heb ik al van alles en nog wat geprobeerd. Het is juist daarom dat ik het traject voor de maagverkleining ben gestart. Om voor een maagverkleining in aanmerking te komen moet je o.a. 6 maanden naar de diëtist geweest zijn. Ik wist dat dit een van de voorwaarden was en besloot om alles tegelijkertijd op te zetten. En de diëtiste en het traject. Ik ben nu namelijk in beeld bij de obesitas kliniek en kan ook met hen al dingen bespreken. Daar heb ik ook te horen gekregen wat ze verwachten van de diëtiste. Het gaat namelijk niet om afvallen, die afspraken. We focussen ons volledig op het aanpassen van mijn leefstijl, zodat ik hier na de operatie veel profijt van zal hebben.

In eerste instantie baalde ik wel hoor. 6 maanden naar de diëtiste is lang en mijn ervaring met diëtistes is gewoon niet zo goed. Zij focussen zich vrijwel altijd vooral op de schijf van 5 en de voorschriften van het voedingscentrum en ik ben van mening dat dit niet altijd het juiste is. Althans, het heeft voor mij niet altijd gewerkt. Sceptisch was ik dus wel, maar dat bleek niet terecht.

Leefstijl aanpassen

Tijdens de intake bij de obesitas kliniek kreeg ik al handvaten en tips om bepaalde dingen aan te passen in mijn leven. Zo eet ik op de dag vrijwel altijd even gauw mijn boterhammen op achter de laptop, waardoor ik vaak niet eens echt in de gaten heb wat en hoeveel ik eet. Het zijn niet eens perse verkeerde dingen die ik eet, maar ik focus me niet genoeg op het eten, waardoor ik vaak nog honger/trek heb. Dit soort dingen moest ik dus duidelijk aanpassen en dat besprak ik met die diëtiste.

We maakten een plan de campagne, besloten met elkaar om de komende 6 maanden stapje voor stapje kleine dingen aan te passen, die uiteindelijk heel groots zouden kunnen zijn. Na de eerste afspraak spraken we af, dat ik in elk geval 1 maaltijd per dag met Luuk aan de eettafel ga zitten. Zonder schermen, gewoon gezellig kletsen en rustig eten. En dat ging goed. Luuk vond het gezellig en ik natuurlijk ook. Op sommige momenten viel het niet altijd mee, omdat ik net een belangrijk mailtje verwacht, ontving of nog even een artikel af moest schrijven. Maar op die momenten moet ik gewoon streng tegen mezelf zijn. De meeste dingen kunnen echt wel even 10 minuten wachten.

Stoppen met cola

Bij de tweede afspraak bespraken we mijn cola verslaving. 2 jaar geleden ben ik er vanaf gekomen, maar door de extreme zwangerschapsmisselijkheid tijdens de zwangerschap van Maik, ben ik het toch weer gaan drinken om de dagen beter door te komen. De cola flessen waren niet aan te slepen en daar moest ik echt vanaf. Ik ben niet meer van plan om zwanger te worden en daarnaast is het na een maagverkleining niet handig om nog koolzuur te drinken, dus ik moet er vanaf. Twee jaar geleden werd ik er echt ziek van, dus ik zag er enorm tegenop om nu weer te stoppen.

Ziek ben ik geweest. De eerste avond ben ik om kwart over 7 in slaap gevallen tot de volgende ochtend. Ik had zo’n hoofdpijn, was aan de race en voelde me heel slap. Dat gevoel bleef ruim een week. ’s Avonds kon ik me niet meer op mijn werk concentreren. Zo moe was ik. Het besef dat cola maar troep is kwam extra hard binnen. En dan dronk ik nog cola light ook, dus het was niet eens het afkicken van de suikers. Inmiddels ben ik er alweer 7 weken vanaf en ik mis het ook niet meer. Buiten de deur drink ik het ook nergens meer. Water is het nieuwe cola. Oke en soms speel ik nog even vals met wat spa rood, voor de bubbels. Maar dat ga ik na de zomer zeker afbouwen tot ik alleen nog maar water en thee drink.

Ontdekken wat ik lekker vind

Bij de laatste afspraak maakten we een plan om te gaan ontdekken wat ik lekker vind. Ik ben echt een broodeter, maar zou ook graag eens wat anders eten. Brood pak ik omdat het zo snel en makkelijk te pakken is, maar er zijn natuurlijk genoeg andere lekkere dingen. Deze maand eet ik dus wat vaker een salade, een wrap die flink belegd is met rauwkost of yoghurt met fruit of muesli. Dat zijn voor andere mensen misschien doodnormale maaltijden, maar voor mij niet. Ik weet dat het goed is om af te wisselen, maar ik doe het gewoon niet.

Aan het avondeten hoeft er maar weinig te veranderen, behalve dan de hoeveelheden. We eten afwisselend, koken zonder pakjes en zakjes, eten gezonde maaltijden en eten altijd aan tafel. Maar aan de snacks in de avond moet weer wel het een en ander veranderen. Wat dat betreft moet ik gewoon gaan uitproberen wat ik lekker vind en wat ervoor zorgt dat ik geen honger meer krijg halverwege de avond.

Langzaam aan suikervrij

Suiker kan slecht vallen na de maagoperatie en daarom gaan we langzaam aan verder met zoveel mogelijk suikervrij te eten. Ook dit doen we stapje voor stapje. Maar de bedoeling is wel om voor de operatie grotendeels suikervrij te leven, zodat ik niet na de operatie ook nog moet afkicken van de suikers. Dan voel ik me waarschijnlijk al slap genoeg. En tot slot gaan we ook het niet meer tegelijkertijd eten en drinken invoeren. Want dat kan en mag na de operatie niet meer. Een half uur voor en een half uur na de maaltijd mag ik dan niet meer drinken, dus ook dat gaan we voor de operatie maar invoeren zodat het niet teveel moeite meer kost na de operatie.

Waar ik op voorhand baalde van de 6 maanden naar de diëtiste te moeten gaan, zie ik er nu vooral de voordelen van in. Ik leer al heel veel om na de operatie te kunnen voortzetten en be dus nu al bezig met het veranderen van mijn leefstijl. Ik ben ervan overtuigd dat het me gaat helpen de operatie succesvol te laten zijn en dat het ervoor zorgt dat ik minder snel in oude gewoontes terug zal vallen. Het is het wachten dus waard. Maar ik ben maar wat blij dat ik al op de helft van die 6 maanden ben.

Om af te vallen ga ik dus niet naar de diëtiste. Het is mooi meegenomen als ik alvast wat kilo’s kwijtraak, maar dit is niet verplicht. En mocht het wel zo zijn, staat het een operatie (tenzij ik ineens 20kg kwijtraak, maar dat gaat niet gebeuren) niet in de weg.


Ik schrijf over het hele avontuur van mijn maagverkleining. Vanaf de wens voor een operatie tot alles wat er daarna gebeurt. Je kunt het hele verhaal volgen door de volgende blogs te lezen;

Ik wil een maagverkleining – #1
Mijn intake voor een maagverkleining – #2
Maagverkleining – Hoe reageert mijn omgeving? – #3
Maagverkleining – De apneutest #4
Maagverkleining – De uitslag van de apneutest #5
De uitslag van de intake, krijg ik de maagverkleining? #6

10 gedachten over “Maagverkleining: Naar de dietiste”

  • Ja om het vergoed te krijgen door de verzekeraar ben je verplicht 6 maanden naar de dietiste te gaan. Veel mensen doen dit al voor ze uberhaupt naar de obesitas kliniek stappen en ik dus niet. Met als voordeel dat ik nu op voorhand al kan oefenen met foefjes om het na de operatie makkelijker te maken. Bedankt!

   Beantwoorden
 1. Cola is de ergste verslaving, ik ben er ook nu 2 maanden van af. En oh wat was ik ziek! Ik drink nu af en toe cola zero voor de smaak. En nam gisteren een slok van iemand normale cola en was zo goor. Dus yay ben eindelijk zo een weirdo die cola zero boven gewone cola verkiest!!

  Beantwoorden
  • 🙂 Zo koos ik light boven ‘gewone’ cola. Maar ook dat is troep, want zelfs daar moest ik enorm van afkicken. Ben blij dat ik er vanaf ben. Goed dat jij er ook mee bent gestopt!

   Beantwoorden
 2. als ik het nu lees is het eigenlijk best logisch dat je lange tijd naar een diëtist gaat vooraf. Ik heb een aantal afleveringen van ‘600 lbs life’ gezien (heel amerikaans), waar ze het doen lijken alsof je nog wat moet afvallen om aan te tonen dat je je kan houden aan een voedingsvoorschrift. Je levensstijl veranderen, omdat je hierna een heel ander leven hebt is eigenlijk gewoon goede voorbereiding. 6 maanden is wel lang trouwens. Heel veel succes in ieder geval! We gaan er gewoon vanuit dat je het makkelijk vol kan houden!

  Beantwoorden
  • Hmm ja nou is 600 lbs life wel een beetje het extreme verhaal en daar is de begeleiding ongelooflijk slecht, dat is hier gelukkig anders. In het ziekenhuis waar ik geopereerd ga worden, is het niet nodig om af te vallen van te voren, maar dat kan bij sommige andere ziekenhuizen wel zo zijn, ieder ziekenhuis heeft daarin zijn eigen richtlijnen. Het voordeel van in elk geval een periode voor de operatie goed en gezond eten, is dat je lever niet in de weg gaat zitten tijdens de operatie, omdat deze minder groot is dan wanneer je geniet van vette ongezonde dingen.
   Dankjewel. Het komt vast en zeker goed 🙂

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om je de beste surfervaring mogelijk. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van je cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" hieronder dan ben je akkoord met deze instellingen.

Sluiten