In de Mama valt af serie neem ik jullie iedere week mee in mijn strijd tegen de kilo’s. Er zijn verschillende redenen waarom ik graag wil afvallen. Misschien zijn ze voor de hand liggend, misschien ook niet. Ik vond het tijd om het op een rijtje te zetten. Vooral voor mezelf. Zodat ik soms even kan kijken waarom ik die strijd ook alweer aan ga. Om zo gemotiveerd te blijven. En misschien hebben jullie er ook wel wat aan.

Blij zijn met mijn spiegelbeeld

Ik ben totaal niet blij als ik in de spiegel kijk. Vanaf net boven mijn borst tot de bovenkant van mijn hoofd gaat het nog wel. Al kan ik daar natuurlijk ook erg kritisch over zijn. De rest van mijn lichaam vind ik verschrikkelijk. De after-zwangerschap littekens zijn erg zichtbaar. De striae zit niet alleen op mijn buik, maar ook op mijn borsten en benen. Wanneer ik afval, blijft het vel hangen. En ik weet dat ik dat alleen weg krijg door te trainen.

Het oplossen door leuke kleding te dragen werkt niet altijd. Sowieso vind ik het lastig om passende kleding te vinden die me leuk staat. Ik pak of te grote, of te kleine kleding. En echt veel nieuwe dingen aanschaffen zie ik niet zitten. Ik wil namelijk maar al te graag in die broek die een maatje te klein in mijn kast ligt te wachten tot hij gedragen wordt.

Een make-upje smeren doet wonderen. Eenmaal opgemaakt kan ik mezelf iets meer waarderen. Maar eigenlijk is het alleen maar een masker. Ik wil blij zijn met mijn spiegelbeeld. Zelf kunnen zien dat de kilo’s eraf zijn. Ik wil mijn lichaam meer kunnen waarderen.

Gezondheid

Met de erfelijke ziektes die door de familie heen gaan is het oppassen geblazen met sommige dingen. Goed voor mijn lichaam zorgen zou al een groot deel van de risico’s weg kunnen nemen. Mijn BMI omlaag krikken zou ook al helpen. Maar aan de andere kant is het ook zo makkelijk om even fastfood te eten als het qua gezondheid in de familie niet gaat zoals het hoort. Wanneer de zorgen voor een ander het zorgen voor mezelf wegneemt vind ik het verschrikkelijk moeilijk om de knop weer om te zetten.

Maar ik weet dat het moet. Toen in de zwangerschap bleek dat ik zwangerschapsdiabetes had, werd er direct duidelijk gemaakt dat ik binnen toen en 5 jaar diabetes type 2 kan gaan ontwikkelen als ik niet voor een goed eetpatroon zorg. Goed, gezond en gevarieerd eten is erg belangrijk als je in zo’n hoge risico groep valt. Daarnaast is de (erfelijke) hartafwijking die mijn vader heeft, er ook 1 die hoogstwaarschijnlijk beter in goede banen te leiden is als mijn lichaam verder gezond is. Wanneer ik niet ook nog eens extra kilo’s mee moet slepen. Maar zorg voor een conditie die op peil is en waar ik op terug kan vallen mocht er iets gebeuren.

En ook al kun je aan de erfelijkheid vrijwel niets doen. Wanneer ik ervoor kan zorgen dat de risico’s kleiner worden, door goed voor mezelf te zorgen. Dan ben ik dat verplicht naar mezelf én aan mijn gezin.

Ik wil trots zijn

Vrijwel nooit ben ik trots op mezelf. Ik vind dat ik altijd beter kan. Misschien ben ik wat te kritisch naar mezelf. Dat hoeft niet alleen maar een slechte eigenschap te zijn. Maar wat betreft de strijd tegen de kilo’s moet ik soms ook trots kunnen zijn vind ik. Elke pond die eraf gaat is een overwinning. En op iedere overwinning zou ik trots mogen zijn.

Wanneer ik trots ben op mezelf, straal ik dat uit. Dat weet ik. Dus moet ik proberen vaker het kritische aspect een beetje los te laten en het gevoel van trotsheid meer toelaten.

Goed voorbeeld voor Luuk

Buiten dat alles wil ik een goed voorbeeld zijn voor Luuk. Het leeg eten van een zak chips is niet het juiste voorbeeld. Wanneer ik vaker kies voor een gezond tussendoortje en verantwoorde maaltijden, dan weet ik dat Luuk dat automatisch zal overnemen. Als allebei je ouders de aanleg hebben om aan te komen, dan zal dat voor jezelf waarschijnlijk ook zo zijn. Ik hoop dat ik Luuk kan behoeden van een strijd met zichzelf en de strijd tegen de kilo’s.

Goed voorbeeld, doet goed volgen. En ik hoop dat we dit op een goede manier op Luuk kunnen overbrengen.

En jij? Waarom wil jij afvallen?

Show Full Content

About Author View Posts

Joyce

Hoi! Ik ben Joyce (32), schrijfster én oprichtster van MamaKletst.nl. Moeder van twee jongens, Luuk (6) en Maik (4). Samen met mijn vriend en mijn 2 kinderen woon ik in het mooie Amersfoort. Naast mijn blog werk ik op een BSO en volg ik een studie tot pedagogisch medewerker. Daardoor weet ik veel over het reilen en zeilen in moederland, waar ik weer goed over kan schrijven op MamaKletst!

Previous Mamaswap – Valentijnseditie
Next Weekoverzicht #43

10 thoughts on “Mama valt af – Waarom ik wil afvallen

 1. Dapper besluit! Het gaat je vast lukken, ik heb alle vertrouwen in je doorzettingsvermogen. Al helemaal met zo’n rijtje goede redenen om af te vallen. Leuk dat je ons meeneemt in je proces, lijkt me ook stimulerend voor jou. Luuk zal trots op je zijn 🙂

 2. Wat mooi en helder beschreven. Ik ben zelf niet bezig met afvallen. Maar ik kan mij voorstellen dat het heel lastig en moeilijk is. Dat je makkelijk in een vicieuze cirkel terecht komt. Dapper dat je jezelf zo kwetsbaar durft op te stellen. De wil is er in ieder geval. Nu nog het vertrouwen dat het je gaat lukken. Veel succes!

 3. Ik vind het knap dat je wil afvallen. En het zijn mooie persoonlijke redenen. En zo heeft iedereen denk ik zijn eigen reden waarom je zou willen afvallen.
  Succes je kan het!

 4. Wat knap dat je wilt afvallen, het lijkt mij een heftig besluit omdat het toch je leven op de een of andere manier verandert. Ik denk dat het goed is om doelen te stellen, en met de doelen die je voor het oog hebt komt het vast wel goed, waar een wil is is een weg! Succes in ieder geval.

 5. wat goed dat je zo helder hebt waarom je wilt/moet afvallen. Zelf geen ervaring met die strijd tegen de kilo’s, maar wel bewondering voor mensen die de strijd aangaan!
  Dus vandaar dat ik je een hart onder de riem wil steken!

 6. Wat een goed besluit en fijn dat je het zo open en eerlijk durft te delen met iedereen. Na mijn bevalling in juni ga ook ik weer hard aan de bak (sporten, gezond eten probeer/doe ik al), dus misschien kunnen we elkaar na die tijd een beetje steunen op afstand. Nu moedig ik je gewoon van de zijlijn aan!

 7. Om precies dezelfde redenen….maar het het zoooo vreselijk langzaam. 2 kilo in 5 weken is niet veel. Maar ik geef de moed niet op. Heb mezelf een heel jaar gegeven om af te vallen. Straks weer lekker buitensporten. Zal ook helpen.

  Succes!

 8. Mooi en eerlijk stuk. Ik herken het gevoel niet trots op jezelf te zijn. Een tijdje heb ik het wel gehad toen ik zo goed aan het afvallen was. Maar dat trotse gevoel is er allang niet meer. Eerlijk gezegd ben ik helemaal terug bij af. En waarom ik wil afvallen omdat ik ook niet blij met mezelf ben. En voor een 2e zwangerschap het toch fijn is als er weer een aantal kilo eraf is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close

NEXT STORY

Close

Een weeffout in onze sterren

2 juli 2015
Close

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om je de beste surfervaring mogelijk. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van je cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" hieronder dan ben je akkoord met deze instellingen.

Sluiten