Ineens krijg ik een krantenartikel van het AD via Whatsapp doorgestuurd met als titel: ‘WHO slaat alarm: grootste mazelenepidemie in Europa in tien jaar.’ Niet een erg gezellige titel. Maar moeten we hier direct van schrikken? Wat zijn mazelen eigenlijk en wat zijn de gevolgen? Zijn de gevolgen gevaarlijk? Kortom: Zijn mazelen gevaarlijk? Dit en meer heb ik voor je uitgezocht.
Inhoudsopgave
Wat zijn mazelen en wat zijn de symptomen?
Mazelen is een erg besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een virus. Het is één van de meest besmettelijke ziekten die er bestaan. Het virus bevindt zich in de neus, mond en keel en kan daardoor verspreid worden d.m.v. uitademen, niezen en hoesten.
De incubatietijd (tijd tussen de besmetting en de eerste symptomen) is tussen de 10 en 14 dagen. Mazelen zien er uit als rode vlekjes. Deze zijn niet direct zichtbaar wanneer je kind is geïnfecteerd met het virus. De vlekjes zijn namelijk meestal pas zichtbaar na 3 tot 7 dagen nadat je kind besmet is geraakt.
Wel zijn er voor het zichtbaar worden van de vlekjes al enige symptomen merkbaar. Je kind kan last krijgen van verkoudheid en hoesten, ontstoken ogen, kan wat suffig zijn en last hebben van koorts en koortsstuipen. Ook kan je kind rood doorlopende ogen en een loopneus krijgen. Aan de binnenkant van de wangen verschijnen grijsblauwe vlekjes welke de Vlekken van Koplik worden genoemd.
Daarna komen de vlekjes pas. Ze beginnen meestal achter de oren en op het voorhoofd bij de haargrens en zullen zich vervolgens over het hele lichaam verspreiden. Dit verspreiden kan al erg snel gebeuren, namelijk binnen enkele uren! In het begin zijn de vlekjes rood waarna ze geleidelijk na een aantal dagen bruin worden. Vervolgens blijven er vlekken met de eigen huidskleur over. De vlekjes kunnen erg jeuken.
Wat zijn de gevolgen?
Mazelen zijn in eerste instantie vooral vervelend. De ziekte wordt enkel gevaarlijk wanneer deze zich verder ontwikkelt. Het virus verzwakt het afweersysteem, waardoor besmette mensen eerder een andere infectie kunnen oplopen. Zij kunnen last krijgen van oorontstekingen en diarree, maar in extreme gevallen ook van longontsteking, hersenvliesontsteking en koortsstuipen. In het meest extreme geval kan het zelfs leiden tot sterfte.
Risicogroepen op een ernstig verloop zijn:
- Baby’s (onder de 1 jaar), vooral van moeder die niet gevaccineerd zijn of de ziekte al hebben meegemaakt;
- Volwassenen hebben naar mate zij ouder worden ook meer kans op complicaties;
- Patiënten met een ernstig verminderde afweer;
- Zwangere vrouwen.
Wat te doen wanneer je kind mazelen heeft?
Wanneer je vermoedt dat je kind mazelen heeft, is het raadzaam hier direct mee naar de huisarts te gaan. Helaas bestaan er geen medicijnen tegen mazelen dus je kind zal het moeten uitzieken. Meestal duurt dit zo’n zeven tot tien dagen. De huisarts kan mogelijk wel iets tegen de koorts uitschrijven en in het geval van een bacteriële infectie een antibioticakuurtje.
Wel kun je de volgende maatregelen nemen wanneer je kind deze ziekte te pakken heeft:
- Zorg ervoor dat je kind voldoende drinkt aangezien mazelen vrijwel altijd gepaard gaan met koorts;
- Zorg ervoor dat je kind niet te warm is aangekleed zodat het zijn/haar warmte kwijt kan;
- Wanneer je kind erg last heeft, kan je hem/haar gerust wat paracetamol geven;
- Bied je kind voldoende rust, vermijd inspanningen.
Wanneer je kind eenmaal mazelen heeft gehad, is hij/zij de rest van zijn leven beschermd tegen deze ziekte. Je kind is echter wel besmettelijk tot minstens 5 dagen na het uitbreken van de vlekjes.
Hoe vaak komt het voor?
In Nederland komen mazelen gelukkig niet zo heel vaak voor. Gemiddeld wordt er gesproken van enkele gevallen per jaar. Sinds 1976 wordt er binnen het Rijksvaccinatieprogramma gevaccineerd tegen deze nare ziekte. Deze vaccinatie zit in de BMR vaccinatie, welke ook bescherming dient te bieden tegen de ziektes bof en rodehond. Je kind krijgt de BMR vaccinatie rond de 14 maanden en wanneer hij/zij 9 jaar oud is en is vrijwel volledig beschermd tegen mazelen vanaf de eerste BMR vaccinatie.
Mag je kind naar de opvang / school toe wanneer hij/zij mazelen heeft?
Wanneer je kind zich goed voelt, kan hij/zij gewoon naar de opvang en/of school toe gaan. Mazelen zijn namelijk al besmettelijk voordat de eerste symptomen zichtbaar zijn. Breng sowieso de opvang en/of school op de hoogte van de besmetting zodat zij andere ouders kunnen informeren. De meeste kinderen zullen waarschijnlijk wel ingeënt zijn, maar dat geldt niet voor alle kinderen. Probeer pasgeboren baby’s wel uit de buurt te houden van iemand die besmet is met mazelen!
Mag je kind naar het consultatiebureau?
Je kind mag wanneer hij besmet is NIET naar het consultatiebureau doordat daar veel baby’s komen. Ook broertjes en/of zusjes van besmette kinderen mogen niet op het consultatiebureau komen.
Zijn mazelen gevaarlijk tijdens de zwangershap?
De meeste zwangere vrouwen zijn beschermd tegen mazelen doordat zij zijn gevaccineerd of als kind de ziekte al hebben gehad. Mazelen veroorzaken bij het kind geen aangeboren afwijkingen maar kan in zeldzame gevallen tot een miskraam of vroeggeboorte leiden.
Neem voor vragen over mazelen altijd contact op met je (huis)arts.