Uit de mond van een van mijn puber kwam deze opmerking: “Mijn leraar is echt koekoek!” Ik moet daar toch wel even van zuchten. Pff die leraren moeten het ook maar kunnen. Uurtjes nablijven zijn altijd onterecht. Een aantekening huiswerk vergeten is altijd niet eerlijk. Zelfs van te laat komen in de les krijgt de leerkracht de schuld. De leraar die een stom vak geeft is vanzelf ook stom. Och arm. Mijn brugpuber maakt kennis met Frans: “Wat een rot taal, die ga ik echt niet leren hoor. Ik zou niet weten waarom. Die taal ga ik toch nooit gebruiken. Ik heb daar geen zin in en ga dat ook echt niet doen. “ En als er dan een leerkracht Frans is, die toch zegt dat je wel die (rot) taal moet leren, nou dan zal je het niet snel goed doen.  Van een gemotiveerde leerling is natuurlijk geen sprake op deze manier.

Ik bracht mijn middelbare schooltijd door op Mavo de Mere  in Boxmeer. Ik was geen leerling die lessen volgde vanaf de gang, of dagelijks bij de directeur op bezoek moest. Maar we hadden als brugpiepers al heel snel door bij welke leraren je wel, en bij welke je niets kon maken. Bij juffrouw Dirven bijvoorbeeld, een wat oudere statige dame, ze gaf o.a. Nederlands, gaf niemand een kik. Iedereen zat daar keurig in een rijtje te werken. Owee als je maar een aanstalten maakte om te gaan klooien dan liet ze even duidelijk weten dat dit, op z’n zachts gezegd, niet getolereerd zou worden. Niemand die het nog durfde. Bij andere leraren stond elke les het lokaal op z’n kop. Bij scheikunde gebeurde het eens dat een klasgenoot met een brandende stift onder haar schoen door de klas rende in paniek. Ik geloof dat er meer lessen waren waarbij het lokaal op z’n kop stond dan dat we rustig zaten te leren. Ik kan me voorstellen dat je als leraar best wanhopig wordt van een klas uitgelaten pubers die je buitensluiten door de deur te barricaderen, uit het raam klimmen en het vooral druk hebben met verkeringen regelen.  Ik ben ooit nog eens een lerares tegen gekomen die werkte als vrijwilligster in het verpleeghuis waar ik werkte. Je schaamt je dan toch even je oren van het hoofd dat je in je puberteit best wel eens niet zo aardig voor de beste mevrouw was.

Gelukkig zijn er ook heel veel leerkrachten van onze pubers, die volgens hen heel erg geschikt zijn. De definitie, volgens hen, van een goede leerkracht is iemand die aardig is voor de kinderen. Hij of zij geeft op een duidelijke manier les. Hij of zij is niet zo heel streng,  je moet namelijk wel een beetje kunnen klooien. Doe het maar eens goed voor al die dertig pubers die er in je klas zitten waar je voorstaat. En na vijftig minuten komt er gewoon weer een nieuwe groep van dertig tieners die alles willen, behalve leren. Ja, daar wordt je inderdaad een beetje koekoek van. Respect voor de leerkrachten die elke dag weer proberen het beste uit (mijn) pubers proberen te halen.

Show Full Content

About Author View Posts

Wanda

Mijn naam is Wanda, 44 jaar, getrouwd met Marcel en moeder van twee pubers. Onze oudste kerel is 15 en onze kleinste kruimel, ook een jongen, is 13. Deze twee mannen geven me heel veel inspiratie tot schrijven. Gelukkig maar, want ik ben er dol op!
Naast het moederschap en schrijven, heb ik nog een passie. Dat is het werken in de zorg. Ik werk parttime als verzorgende op een verpleegafdeling.
Ik wil jullie laten meegenieten van al het (ook wel eens niet) leuks dat het leven met twee pubers te bieden heeft.

Previous Weekoverzicht #121: Met griep het nieuwe jaar in
Next Babyritme met 3 maanden

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close

NEXT STORY

Close

Slotenmaker Hoofddorp deelt basis regels veiligheid in huis voor ouders en kinderen

15 september 2016
Close

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om je de beste surfervaring mogelijk. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van je cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" hieronder dan ben je akkoord met deze instellingen.

Sluiten