Joost: Mijn vrouw wil een maagverkleining • MamaKletst
Lifestyle Persoonlijk

Joost: Mijn vrouw wil een maagverkleining

-Ik ga een “gestrik baipess” doen.

-Een wat?

-Een maagverkleining.

-Oh.

Laat ik me eerst voorstellen. Ik ben Joost de partner van Joyce en de papa van Luuk en Maik. Ik ga vertellen hoe het traject van de Gastric Bypass op mij overkomt. Dit zal ik in een aantal stukjes schrijven, waarvan dit de eerste is. Ik sta helemaal achter de keuze van Joyce om dit traject te volgen. Al stond ik er in het begin vrij sceptisch tegenover.

Wat is een Gastric Bypass

Een gastric bypass of maagomleiding is een operatie waarbij de maag wordt verkleind en het spijsverteringskanaal wordt omgelegd. Letterlijk betekent de term omzeilen van de maag. Met deze ingreep kunnen ernstige vormen van overgewicht behandeld worden, vooral de zogeheten morbide obesitas.

Aldus Wikipedia. Klinkt simpel, je maaginhoud van een pak melk verkleinen tot de inhoud van een avocado. Het is een manier om op bijna extreme wijze af te vallen. Het is alleen wel onomkeerbaar. Deze ingreep is eenmalig en niet iedereen komt er voor in aanmerking.

Risico’s

– Zitten er risico’s aan?

-Risico’s? Nou, slechts 1 op de 1.000 ingrepen gaat mis. Het gaat heel vaak goed.

-Hoe mis?

-Nou ja, mis als in dood.

Fijn, klinkt nog niet echt positief. Maar goed, de argumenten van haar kant waren dermate goed onderbouwd, dat Joyce in ieder geval bewust is wat er gaat gebeuren. En ik merk aan alles dat ze er al heel lang over nagedacht heelt. Ze weet hoe haar traject voor de ingreep eruit gaat zien en vooral hoe haar leven er ná de ingreep eruit gaat zien.

Doel

-Enne, wordt het vergoed door de zorgverzekering?

-Ja

-Alles?

-Nee, maar wel een groot deel.

Het doel van Joyce is om na de operatie een gezond leven te leiden, waarin ze veel meer met de jongens kan doen dan dat ze nu doet. Een veel actiever leven. De operatie verlengt haar levensverwachting en het zorgt voor vernieuwde energie in haar leven, waarin ze meer kan ondernemen dan wat ze nu doet. Een slanker lijf zorgt volgens haar voor meer zelfvertrouwen. Deze argumenten kan ik niet weerleggen. Ik vind het dapper dat ze het risico durft te nemen om deze ingrijpende operatie te ondergaan.

Wat als het mis gaat

Maar soms spookt het wel eens door mijn hoofd. “Stel dat het mis gaat….”

Ik wil er niet aan denken wat er zou gebeuren als het misgaat… en dan realiseer ik me dat we in Nederland leven en dat we een van de beste gezondheidszorg ter wereld hebben.

Dit kan niet fout gaan. Ik denk dat dit een mooie stap is naar een langer leven. En dat stelt me gerust.

Artikelen kunnen affiliate links bevatten. Als je hierop klikt en je koopt iets in de betreffende webshop, krijg ik hier een klein percentage van en het kost jou niets extra's. Wil je hier meer informatie over? Lees dan de disclaimer.

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply
  janske
  7 augustus 2017 at 10:16

  Wat fijn dat je 100% achter Joyce staat. Het zal een intensieve weg worden naar een mooie toekomst. Fijn dat ze op jouw steun kan rekenen. Zet hem op Joyce!
  janske onlangs geplaatst…Janske’s afvalrace – Mijn eerste weken bij Weight WatchersMy Profile

  • Reply
   Joyce
   8 augustus 2017 at 07:25

   Bedankt! Ook namens Joost 🙂

 • Reply
  Rachel
  7 augustus 2017 at 14:07

  Wat goed dat je je verhaal vertelt. Het lijkt me enorm beangstigend als je vrouw zoiets ingrijpends gaat doen. Het lijkt me ook pittig om als man toe te kijken dat je vrouw zo’n heftige ingreep moet ondergaan.
  Rachel onlangs geplaatst…Dag uit m’n leven #16. Strijk, Strand en DuploMy Profile

 • Reply
  Marije
  7 augustus 2017 at 16:07

  De steun van je partner is zó belangrijk! Fijn dat je achter haar keuze staat. Het lijkt mij ook best heftig om vanaf de zijlijn toe te kijken terwijl je vrouw zoiets heftigs gaat doen.
  Marije onlangs geplaatst…Ik heb zin in de herfstMy Profile

 • Reply
  roelina
  7 augustus 2017 at 22:44

  Moedig, de steun van een partner is erg belangrijk, zeker in zo’n ingrijpende ingrijp. Ik vind het erg moedig van Joyce om zo’n stap te nemen.
  roelina onlangs geplaatst…Gezinsvakantie naar Italië #4: wat deden wij nog meer?My Profile

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Scroll Up