Het is alweer ruim een jaar geleden dat ik besloot mijn baan op te zeggen. Althans, baan… Ik werkte als gastouder en twijfelde al langere tijd of ik hier wel mee door moest gaan. Ik werd er namelijk niet gelukkig van. Met een man die me steunt in alles wat ik doe, hakte ik uiteindelijk de knoop door, ik zou me volledig gaan focussen op het bloggen en bouwen van websites. Maar hoe gaat het? Welke plannen heb ik voor de komende tijd en hoe bevalt het fulltime bloggen? Marguerita en Merel inspireerden me om een ‘ZZP’er update’ te schrijven, al noem ik het liever een Momboss update. 

Wat doe je nu eigenlijk?

Het afgelopen jaar is me vaak gevraagd wat ik nu eigenlijk voor werk doe. Al was het maar op de formulieren die we voor de inschrijving van de basisschool voor Luuk moesten invullen. Het hokje achter ‘werk moeder’ is niet altijd even makkelijk in te vullen, want wat is mijn beroep? Internetondernemer, content creator, influencer, blogger, webdesigner, het zijn zomaar wat termen die kunnen duiden op wat ik doe. Zelf neig ik steeds meer naar mezelf een content creator te noemen. Ik creëer nu eenmaal content, daarom dekt het de lading best goed. Ik heb ook niet altijd zin of tijd om mensen te vertellen dat ik blog en op welke manier ik dan geld verdien.

Hoe ik mijn geld verdien

Je kunt als blogger op allerlei verschillende manieren je geld verdienen. Er zijn ook bloggers die helemaal geen geld willen verdienen en vinden dat veel andere bloggers over lijken gaan om te verdienen met hun blog. Tja, ik ga niet echt over lijken, maar werk wel heel erg hard om geld te verdienen met mijn blog. En dat schuif ik ook niet onder stoelen of banken. Mijn grootste inkomstenbron is toch wel het geld dat ik verdien met sponsored content. Bedrijven die een of meerdere links in een artikel op mijn website willen hebben en daar een vast bedrag voor betalen. En daarnaast verdien ik geld door middel van banners op mijn website en affiliate links. Affiliate links zijn links waarmee ik een klein percentage van het bedrag dat via mijn link gekocht is krijg. En daarnaast bouw en onderhoud ik websites voor andere ondernemers. Dit zorgt voor vaste inkomsten iedere maand, dat wat ik met mijn blog verdien wisselt iedere maand. Al hoop ik daar dit jaar verandering in te brengen.

Mijn omzet van 2017

Ik twijfelde of ik met keiharde cijfers zou komen in dit artikel. Want iedereen wil immers weten wat je als blogger verdient. Maar ik loop dan toch tegen een privacy probleem aan. Ik deel veel op mijn blog, maar vooral dingen die ik ook aan mijn buurman of een vreemde bij de bushalte zou vertellen. En helaas, mijn inkomsten horen daar niet bij. Ik weet immers ook van mijn buurman niet wat hij verdient.

Maar een beetje kan ik er natuurlijk wel over vertellen. Als gastouder had ik geen stabiel inkomen, het was afhankelijk van hoeveel kinderen er waren en hoe lang de contracten duurden. Er waren maanden bij dat ik meer verdiende dan Joost, maar er waren ook maanden bij waarbij ik niet eens de helft verdiende. De rekeningen konden er in elk geval van betaald worden. En dat is als blogger het afgelopen jaar niet anders geweest. Ik verdiende per uur niet minder dan als gastouder in schaarse maanden. Maar had daarmee wel volledig mijn privacy in huis en voldoende tijd voor de kinderen. Ook de kosten waren een stuk lager dan toen ik nog als gastouder werkte.  Als ik, zoals vorig jaar het plan was, met 1 kind in de opvang doorgegaan was en mijn blog niet zou hebben, zou ik minder verdiend hebben over het hele jaar dan ik nu heb verdiend. En dat is voor mij het belangrijkste. Ik heb duidelijk een goede beslissing gemaakt.

Wat had ik anders willen doen vorig jaar?

Ik denk dat ik mezelf de eerste helft van het jaar vooral als heel erg zoekende zou kunnen beschrijven. Ik was ook heel druk met alle voorbereidingen voor mijn maagverkleining en ben daar heel veel mee bezig geweest mentaal gezien. Ik nam mezelf daarnaast denk ik ook niet serieus genoeg als zelfstandig ondernemer. Ik wilde wel, maar wist niet goed hoe en deed ook weinig om er actief mee aan de slag te gaan. Achteraf zou ik willen dat ik het anders had aangepakt. Sneller op mails zou reageren, strenger naar mezelf zou zijn wat betreft het aanpakken van mijn werk en dat ik actiever aan de slag zou zijn gegaan met het vinden van opdrachten. Maar dat is niet terug te draaien en ik heb er ook erg veel van geleerd. Daarnaast zou ik willen dat ik eerder had gekozen voor een boekhoudprogramma omdat het me zoveel werk uit handen heeft gegeven. Ik kan nu meer tijd besteden aan de dingen die echt wat opleveren en dat is fijn.

Al 8 jaar ben ik zelfstandig ondernemer, maar pas sinds kort neem ik mijn blog, wat mijn eigen bedrijf is, echt serieus. In deze momboss update praat ik je bij over dingen die ik geleerd heb en mijn plannen en doelen voor de komende tijd.

Waar kwam de omslag?

In augustus besloot ik, na enige twijfel, alsnog een kaartje te kopen voor Blogger by Nature. Ik wilde met mijn blog aan de slag, op een professionele manier. Een gedurfde stap, het event werd voor het eerst georganiseerd en het was een beste investering. Maar ik kan niet anders zeggen dan dat ik ontzettend blij ben dat ik ben gegaan. Doodeng vond ik het, ik ben gewoon onzeker en vind het heel eng om nieuwe dingen aan te gaan. Maar vanaf het moment dat ik binnen stapte was het gezellig. Ik heb veel geleerd die dag. Een hoop ins en outs over SEO, affiliate marketing en fotograferen met je smartphone. En daarbij was Fleur zo lief om me mee te nemen tijdens het netwerkrondje. Netwerken vind ik namelijk een van de engste dingen die er is. Maar het ging me naast Fleur heel natuurlijk af en dat gaf een enorme boost aan zelfvertrouwen.

Na Blogger by Nature ontstond tijdens de borrel het idee om een groep op te starten met leuke bloggers die openstaan voor het open en eerlijk zijn over samenwerkingen. Een hele gezellige bloggersgroep werd bij elkaar gezocht en niet veel later was er een appgroep. En die appgroep heeft me zoveel gebracht. Samenwerkingen, maar bovenal heel erg veel tips en trucs om mijn blog naar een hoger niveau te tillen. En de groep heeft me ook nog hele waardevolle vriendschappen gebracht. Vriendschappen die ik nooit had zien aankomen, maar ik had ze niet willen missen.

Keuzes maken

Lange tijd heb ik er niet aan gewild dat de kinderen naar de kinderopvang zouden gaan. Luuk zat op de peuterspeelzaal en ik vond het veel te fijn dat Maik bij me thuis was. Maar ik merkte dat ik steeds minder gedaan kreeg naarmate Maik ouder werd. Toen ik mijn hoofd amper nog boven water kon houden wat werk betreft, besloten we ervoor te kiezen de kinderen naar een kinderdagverblijf te brengen voor in eerste instantie 1 dag per week en dat breidden we al na twee maanden uit naar 2 dagen per week. En dat is de beste beslissing ooit. Eindelijk kom ik toe aan achterstallige dingen. En ben ik hard aan het werk om mijn blog naar een hoger niveau te tillen. De basis was niet goed en dat is nodig om te groeien, dus daar ben ik heel hard voor aan de slag gegaan de afgelopen periode. Dat zorgde er wel voor dat ik voor nog meer keuzes kwam te staan; Kies ik voor nieuwe content of ga ik hard aan de slag met mijn oude content? Ik besloot er een mix van te maken en dat lijkt zijn vruchten af te werpen. Naast bloggen en aan mijn website sleutelen probeer ik ook heel veel bij te leren via verschillende webinars, online cursussen en ik lees heel erg veel over internet marketing. Ik zie het als een soort zelfstudie zonder dat ik er een diploma voor krijg. Maar hopelijk gaat het wel zorgen voor hogere inkomsten uiteindelijk. Die ambitie is er in elk geval wel.

Ik ben Joyce en ik ben zelfstandig ondernemer

Mijn manier van denken is aan het veranderen. Ik zie mezelf steeds meer als zelfstandig ondernemer en durf hier steeds vaker voor uit te komen. Ik schreef me in 2010 in bij de Kamer van Koophandel als fotograaf en webdesigner en ik heb nog nooit zo durven uit te dragen dat dit mijn eigen bedrijf is, zoals nu. Ik begin er vertrouwen in te krijgen dat ik mijn bedrijf goed zal kunnen neerzetten, ik barst van de plannen en kalk dagelijks mijn notitieboekje vol met dingen die ik leer, moet onthouden of zeker nog in de toekomst zou willen doen. Ook op mijn blog wil ik meer gaan uitdragen dat ik ondernemer ben. Mijn blog is mijn werk en hoewel ik weet dat het ervoor zorgt dat er lezers door zullen afhaken, weet ik ook zeker dat ik er veel lezers voor terug zal krijgen. Want hoe doe je dat eigenlijk? Een eigen zaak combineren met een gezin? Er is genoeg over te schrijven. En dat is wat ik zal doen in deze rubriek ‘momboss update’.

Mijn plannen en doelen voor komende maand

 • Mijn nieuwe werkplek zo inrichten dat ik er goed aan kan werken;
 • Minder werken aan de eettafel nu ik een werkplek heb;
 • Meer tijd voor de kinderen op de momenten dat ze thuis zijn;
 • Keuze maken wat ik met mijn website Minimaag ga doen;
 • Mijn Pinterest verkeer met zeker 5% laten stijgen;
 • Meer unieke bezoekers dan in februari behalen;
 • Bedenken wat ik mijn blogcollega’s wil aanbieden tijdens ons bloggersweekend volgende maand;
 • Minimaal 2 cursussen van de Genius Blogger’s Toolkit doen;
 • Elke dag in elk geval 1 artikel publiceren.

Kortom, mooie doelen om de komende weken mee aan de slag te gaan! Of het lukt mijn doelen te behalen, laat ik weten in een volgende momboss update!

Bloggers die staan ingeschreven bij de KvK, vertel: Voel jij je een echte ondernemer?

Uitgelichte afbeelding van de laptop komt van Shutterstock.

Al 8 jaar ben ik zelfstandig ondernemer, maar pas sinds kort neem ik mijn blog, wat mijn eigen bedrijf is, echt serieus. In deze momboss update praat ik je bij over dingen die ik geleerd heb en mijn plannen en doelen voor de komende tijd.

Show Full Content

About Author View Posts

Joyce

Hoi! Ik ben Joyce (34), schrijfster én oprichtster van MamaKletst.nl. Moeder van twee jongens, Luuk (8) en Maik (6). Samen met mijn vriend en mijn 2 kinderen woon ik in het mooie Amersfoort. Naast mijn blog werk ik op een kinderdagverblijf en volg ik een studie tot pedagogisch medewerker. Daardoor weet ik veel over het reilen en zeilen in moederland, waar ik weer goed over kan schrijven op MamaKletst!

Previous Weekoverzicht #170: Koud en spullen verkopen
Next Nieuwe kledingstijl na gewichtsverlies

3 thoughts on “Momboss update: Mijn plannen en een terugblik

 1. Je bent zó goed bezig! Ik vind dat echt heel knap van je. Ik ben in mei 5 jaar ingeschreven bij de KvK en voelde me in het begin een echte ondernemer, maar ik moet zeggen dat het het laatste jaar wel wat minder is geworden. Voor mij is het ook tijd om te bedenken waar ik mijn focus op wil gaan leggen en serieuzer bezig te zijn met mijn bedrijf. Ik noem mezelf altijd tekstschrijver trouwens, maar content creator dekt de lading veel beter en is een veel mooiere titel, vind ik!

 2. Wat leuk om te lezen! Ik ben gek op dit soort updates, daarom schrijf ik ze zelf ook en voel me helemaal trots dat ik je hierbij inspireerde. Ondernemen blijft inderdaad continu keuzes maken en bijschaven. Wat werkt wel voor mij en wat niet, waar anderen juist heel enthousiast over zijn. Blijf vooral je momboss updates schrijven 🙂

 3. Leuk om te lezen! Je bent hartstikke goed bezig. Ik noem mezelf blogger/tekstschrijver maar ben met je eens dat content creator eigenlijk lekkerder klinkt. Voel ik me een echte ondernemer? Jazeker. Juist omdat ik, net als jij, overloop van de ideeën.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close

NEXT STORY

Close

Hyperemesis Gravidarum awareness day

15 mei 2016
Close

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om je de beste surfervaring mogelijk. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van je cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" hieronder dan ben je akkoord met deze instellingen.

Sluiten