Als ik één ding heb geleerd van het moederschap, is het wel dat vrijwel iedere moeder minimaal één keer wordt aangevallen over de keuzes die ze maakt in de opvoeding van haar kind. Belachelijk eigenlijk. Betty en Esther besloten een heuse tag te maken met daarin vragen over alle onderwerpen waar verschillende mommy wars over te vinden zijn op internet. En ik vertel je door middel van deze tag hoe ik over bepaalde onderwerpen denk en welke keuzes wij daarin gemaakt hebben. 

Geef jij je kind borst- of flesvoeding?

Luuk heeft het allebei gehad. Al duurde de borstvoeding maar drie weken. Luuk deed het daarna prima op flesvoeding. Sinds een tijdje krijgt Luuk helemaal geen fles meer, hij krijgt sowieso helemaal geen kunstvoeding of pap meer. Hij drinkt gewoon koemelk. En ook daar zijn de meningen over verdeeld. Hij vindt het heerlijk!

Slaapt je kind bij jou in bed, of heeft hij/zij een eigen bed?

Hij heeft zeker een eigen bed. Het is ook de bedoeling dat hij daar zoveel mogelijk in slaapt. Het echte co-sleepen hebben we nooit gedaan. Luuk begint in zijn eigen bed en ligt vaak ’s morgens nog even bij ons te slapen of als hij ziek is slaapt hij wel eens bij ons. Binnenkort krijgt hij een groter bed en hoop ik dat dit minder wordt. Luuk sliep de eerste 4 maanden in een wieg bij ons op de slaapkamer. Bij een volgende baby zou ik wel een co-sleeper willen. Zo kan de baby langer bij ons op de kamer liggen. Dat is vooral uit gemak, omdat we niet heel veel slaapruimte voor een tweede kindje over hebben, aangezien ik ook nog gastkindjes heb die nog slapen ’s middags.

Foto 06-01-16 13 56 39

Gebruik jij wasbare luiers of koop je ze kant-en-klaar bij de drogist of supermarkt?

Wij kopen ze kant-en-klaar bij de Kruidvat. We hebben wel eens andere merken uitgeprobeerd, maar de Kruidvat luiers zitten het beste en zijn ook nog eens goed te betalen. Vooral als ze in de aanbieding zijn. Ik laat ze overigens wel bezorgen. Ideaal!

Uitsluitend houten speelgoed of V-tech?

Allebei!. Luuk is stapelgek op zijn V-tech Toet Toet en Zoef Zoef figuren. Het liefste moeten ze dan ook allemaal tegelijkertijd aan. Ik heb daar niet zo’n last van. Daarentegen kan Luuk zich ook enorm vermaken met houten speelgoed, de houten regenboog van Grimm’s wordt iedere dag gebruikt om mee te spelen en zijn houten blokjes zijn ook favoriet om torens mee te bouwen. Een combinatie van beiden vind ik ook prima overigens.

Grimms-regenboog

Trek jij tweemaal daags een potje open of kook jij uitsluitend vers?

Wij waren vrij makkelijk en maakten heel vaak een potje open. Zeker bij het avondeten. Er kwam een periode dat Luuk liever een potje at dan een verse maaltijd. Bij een volgend kind doe ik dit denk ik wel anders. Ik ben nu zo gewend aan het extra koken en het vroege eten, dat we wanneer we met zijn allen aan tafel zitten, net zo goed vier mondjes kunnen vullen in plaats van drie en één door middel van een potje. Fruit heeft Luuk altijd liever vers gehad. Nog steeds is hij een fruit monstertje.

Dragen of wagen?

Ook allebei! Ik ben niet een enorm fanatieke drager. Ik had een draagdoek en heb inmiddels een draagzak van Bondolino. Binnenkort komt er een meisje bij me in de opvang, die ik veel zal gaan dragen waarschijnlijk. Het lijkt me veel makkelijker met andere rondrennende kinderen om me heen. De wagen vond ik voor Luuk ook wel heel erg praktisch, hij kon er lekker in slapen en ik had mijn handen vrij om boodschappen te doen of om gewoon makkelijk te bewegen. Bij een volgend kindje heb ik trouwens wel een extra draagzak op het oog en ik verwacht dan eigenlijk ook wel weer een draagboek erbij te kopen. Ik denk dat dat bij een tweede kindje gewoon praktischer is. En dat is ook de manier waarop ik zo’n keuze maak. Is dragen praktischer dan een kinderwagen? Dan ga ik dragen. Maar het kan net zo goed andersom zijn. Het is afhankelijk van de situatie.

Foto 20-11-15 16 30 35

Ga je al vroeg in de weer met zindelijkheidstraining of loopt jouw kind op z’n vierde nog rond in de luiers?

Nou ja, wat is vroeg. Luuk begint langzaam aan te benoemen wanneer hij gepoept heeft en heeft best interesse in de wc. Op het potje wil hij voorlopig nog niet. Misschien zet ik hem binnenkort eens op de wc om te kijken wat hij doet. Wel wil ik proberen komende zomer actief aan de slag te gaan met zindelijkheidstraining. Hij is dan 2,5 en dat lijkt me een mooie leeftijd. Maar als hij er dan nog niet aan toe is, dan niet. Op zijn vierde hoop ik niet dat hij nog in een luier rondloopt. Ik vind dat een kind zindelijk hoort te zijn als ze naar school gaan. Net of de kleuterjuf zin (en tijd!) heeft om nog even een luier te verschonen tussendoor. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Shop jij je drie slagen in de rondte bij Primark, of koop jij alleen eerlijke merken voor je kind?

De Primark zit hier niet in de buurt, dus dat scheelt. Maar ik hou me ook zeker niet bezig met eerlijke merken. Ik kan dergelijke merken vaak niet betalen. Ik shop daarom vooral bij de Zara, H&M of HEMA voor Luuk. Ik koop liever 3 outfits dan 1 voor hetzelfde geld.

Luuk-beekse-bergen

Is er in jouw huishouden ruimte voor onderhandeling met je kind, of ben je een ware drilsergeant?

Hoewel veel mensen zouden denken dat ik behoorlijk streng ben voor Luuk, valt dat reuze mee. Als hij naar me lacht en met die puppy ogen naar me kijkt, zeg ik veel sneller ja. Joost is daar helemaal niet gevoelig voor en is een stuk strenger. Wel moet ik wat vaker ingrijpen denk ik. Maar ach, zo lang de situatie niet gevaarlijk is, laat ik het vaak een beetje gaan. Ik vind dat Luuk veel mag ontdekken, daar leert hij immers van.

Laat jij je kind wel eens huilen, of troost je ‘m al bij de eerste snik?

Zo makkelijk als ik ben met heel veel dingen, ben ik dat al helemaal wanneer hij huilt. Als hij valt reageer ik niet, pas wanneer hij huilend naar me toe komt weet ik dat hij even de behoefte heeft aan een knuffel. Of aan een kus, hij heeft inmiddels door dat mama’s kusjes helend werken. Haha!

Met hem naar bed brengen heb ik er wel moeite mee. Ik ben dan ook regelmatig met een koptelefoon achter de laptop gaan zitten, terwijl Joost hem een paar minuten liet gaan om hem in slaap te laten vallen. Dit doen we overigens pas sinds Luuk bijna een jaar was. Daarvoor ging ik naar hem toe als hij huilde, want hij huilde eigenlijk nooit om niks. En ik wilde hem wel het gevoel geven dat hij het mag laten weten als hij zich niet fijn voelt.

huilende baby

En dit was ‘m dan, de mommy wars tag! Ik weet dat half mamablogland de tag al heeft ingevuld, maar dat maakt ‘m niet minder leuk. Het is leuk om te lezen welke keuzes sommige moeders maken en waarom ze dit doen. Zonder dat hier gelijk over geoordeeld wordt. Wil jij de tag ook overnemen? Dat kan natuurlijk! Vergeet niet om Betty en Esther dan even te linken. 

Show Full Content

About Author View Posts

Joyce

Hoi! Ik ben Joyce (33), schrijfster én oprichtster van MamaKletst.nl. Moeder van twee jongens, Luuk (7) en Maik (5). Samen met mijn vriend en mijn 2 kinderen woon ik in het mooie Amersfoort. Naast mijn blog werk ik op een speelleergroep en bso en volg ik een studie tot pedagogisch medewerker. Daardoor weet ik veel over het reilen en zeilen in moederland, waar ik weer goed over kan schrijven op MamaKletst!

Previous Wanneer kies je voor een peuterbed?
Next Tampon zonder touwtje

5 thoughts on “Mommy Wars tag

  1. Het blijft leuk om te lezen, ik heb hem ook ingevuld en de antwoorden komen best overeen! Dat valt mij overigens bij meerdere op, dus wat die discussies dan toch altijd vandaan komen, hihi.

  2. Veel herkenbare keuzes.
    En tja ik wil ook niet dat mijn zoontje met luier naar de basisschool gaat maar het gaat helaas toch gebeuren. Hij is helaas niet zindelijk. Artsen zeggen dat wel ons geen zorgen hoeven te maken en dat hij niet de enige is maar ik baal er wel van van binnen. Maar ik weet dat ik sommige dingen niet kan afdwingen…enige wat we kunnen doen is veel oefenen met een positieve spirit. Hoop dat als hij op school zit hij het gauw Door heeft en ook zonder luier kan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close

NEXT STORY

Close

De leukste cupcake recepten voor verjaardagen, successen en andere feestjes

27 juni 2018
Close

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om je de beste surfervaring mogelijk. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van je cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" hieronder dan ben je akkoord met deze instellingen.

Sluiten