Vorige maand kwam mijn introductie blog over natuurlijk ouderschap online. En omdat ik graag wat uitgebreider in wil gaan op de “7 B’s” heb ik besloten elke woensdag een blog online te laten komen en zo een zomer blog serie online te zetten over mijn idee en ervaring over het natuurlijk ouderschap.

Vandaag lees je deel 3 van mijn blogserie, het gaat over de 3e B, welke staat voor Babywearing: Draag je baby! Op je arm, in een doek of in een drager. Draag de baby zoveel mogelijk en laat hem bijvoorbeeld ook lekker zijn middagslaapjes op jouw lichaam doen in een doek. Dit is goed voor de binding met je kind en creëert een veilige basis voor je hem. Ook leert je kindje ontzettend veel omdat hij meekijkt met jouw dagelijkse bezigheden.

Al voordat ik überhaupt zwanger was, wist ik dat ik mijn kind(eren) zou willen dragen met een draagdoek. Vanwege de goede binding en omdat het meestal ook nog eens veel praktischer is dan een kinderwagen.

Babywearing

Foto door Aline

Tijdens de zwangerschap verdiepte ik me in alle verschillende draagdoeken en koos met behulp van een draagconsulente online, voor een Little Frog. Deze doeken kosten rond de € 50,- en zijn dus erg betaalbaar vergeleken met sommige andere doeken. En wat is het een uitkomst. Vanaf dat Luuk 2,5 week oud was ben ik hem gaan dragen in de doek. In eerste instantie vooral thuis, om ervoor te zorgen dat Luuk tijdens zijn darmkrampjes lekker tegen mij aan kon liggen en ik toch mijn handen een beetje vrij had om bijvoorbeeld te lunchen of even naar het toilet te kunnen gaan zonder dat Luuk direct weer ging huilen.

Inmiddels heeft Luuk niet of nauwelijks nog last van krampjes, maar we gebruiken de doek veel. Wanneer we naar een verjaardag gaan waar veel mensen zijn, of als we een familie dag hebben, gaat Luuk lekker mee in de draagdoek. Hij kan om zich heen kijken als hij daar behoefte aan heeft, maar kan zich bovenal terugtrekken als hij er geen behoefte aan heeft. Wil hij slapen, kan hij slapen en doordat hij continue contact met me heeft, krijgt hij geen last van een teveel aan prikkels.

Hoewel ik op straat af en toe het gevoel heb dat men naar ons kijkt of we een stel aapjes zijn, vind ik dit een hele fijne manier van samen zijn. We vinden het heerlijk om zoveel contact te hebben en worden er allebei rustig van. Luuk huilt vrijwel nooit in de draagdoek, terwijl hij dat in de kinderwagen best wel eens doet. En ja, ik krijg wel eens de opmerking dat het voor Luuk beter zou zijn om in de kinderwagen of gewoon in zijn bed te slapen. Maar ik laat dat allemaal langs me heen gaan, er is namelijk helemaal niets mis met een dutje in de draagdoek.

Op dit moment draag ik Luuk alleen nog maar op mijn buik en dat is prima, maar binnenkort ga ik wel een draagconsult inplannen om ook te leren rugdragen. Stiekem lijkt dat me nog makkelijker, omdat ik dan mijn ‘voorkant’ helemaal vrij heb, maar Luuk toch dicht tegen me aan heb. Al blijft het buikdragen waarschijnlijk favoriet, omdat ik dan lekker aan zijn bolletje kan snuffelen en hem steeds kusjes kan geven. Het dragen van je baby – op welke manier dan ook – maakt dus onderdeel uit van het ‘natuurlijk ouderschap’. Voor ons is het vooral heel normaal om te doen en ik hoop dat we er nog heerlijk lang van kunnen genieten!

Heb jij je kindje ook gedragen, of doe je het nog steeds?

Lees hier mijn introductieblog over natuurlijk ouderschap 
Lees hier over de 1e B: Birth Bonding
Lees hier over de 2e B: Breastfeeding

Show Full Content

About Author View Posts

Joyce

Hoi! Ik ben Joyce (34), schrijfster én oprichtster van MamaKletst.nl. Moeder van twee jongens, Luuk (8) en Maik (6). Samen met mijn vriend en mijn 2 kinderen woon ik in het mooie Amersfoort. Naast mijn blog werk ik op een kinderdagverblijf en volg ik een studie tot pedagogisch medewerker. Daardoor weet ik veel over het reilen en zeilen in moederland, waar ik weer goed over kan schrijven op MamaKletst!

Previous Bedankt + winactie Babyhuys
Next Mama zomer tag

11 thoughts on “Natuurlijk Ouderschap – Babywearing

 1. Ik heb mijn kindjes beiden gedragen, maar dan in een draagzak. Vonden ze allebei fijn en prima. Maar ik stopte er redelijk snel mee. Mijn rug is nogal kapot gegaan na de eerste bevalling.

  En eerlijk gezegd ben ik meer een kinderwagen-mama.

 2. Dragen is fijn. De jongste heb ik een tijdje gedragen maar niet lang genoeg naar mijn zin. Ik had een elastische doek en het joch werd daar snel te zwaar voor en bleef niet meer goed zitten. Nu met de derde in aantocht en het feit dat we praktisch niks hoeven aan te schaffen wil ik absoluut een mooie geweven doek want ik ben vast besloten te gaan dragen. Lijkt me wel zo makkelijk met het ritme thuis straks met twee loslopende doerakken.

 3. Ja heerlijk he je kindje dragen… Ik ben het een beetje uit noodzaak gaan doen. Al wilde ik dit al vanaf mijn zwangerschap doen hoor. Maar toen kwam mijn hernia en had ik geen andere optie meer. Thuis draag ik hem eigenlijk nooit, is ook niet echt nodig. Het is een vrij rustig kindje. Hij ligt vaak op mijn buik als ik op bed lig, dat vinden we beide al erg lekker.

 4. Ik wil denk ik ook gaan dragen, maar dan met een doek. (Vind dat er ook gewoon erg leuk uitzien) maar ben bang dat ik niet zal snappen hoe je hem om moet doen. Je hebt ook draagconsulten geloof ik maar daar zal wel een flinke prijskaart aan hangen.

  1. Ik draag dus ook met een doek, zoals je kunt zien 😉
   Het is niet zo moeilijk. Ik heb het zelf geleerd met YouTube filmpjes. En er zijn op Facebook heel veel groepen waar je een foto kunt plaatsen en waar ze je op weg helpen (waaronder draagpraat).

   In mijn sidebar staat eventueel een link naar een webshop waar ze draagdoeken verkopen 🙂
   Draagconsulten zijn wel duur als je ze alleen doet. Maar met die Facebook groepen komen vaak oproepjes voor groepsconsulten en dan betaal je vele malen minder!

   Ik zou het je echt aanraden om te doen. Het is zo fijn!

 5. Wat leuk! mijn eerste doek was ook een little frog!
  Volgens mij zijn er heel veel mama’s die hun draagperiode starten met zo’n doek hihi!
  Die van mij heeft al wel plaats moeten maken voor 2 andere doeken waar ik op slag verliefd op werd 😉

  Draag je inmiddels al op je rug? Ik doe het sinds het einde van de zomer in 2014, echt ideaal met een groter/zwaarder kindje!
  Ik draag Damian nu alleen nog op mijn buik als hij ziek is zolang het nog gaat met mijn groeiende buik 😉

  1. Leuk! Ja ik denk ook dat veel mama’s beginnen met een LF, ze zijn natuurlijk heel betaalbaar en fijn om mee te beginnen.
   Ik ben helaas opgehouden met dragen. Naarmate Luuk ouder werd vond ik het heel erg prettig als hij gewoon zelf zijn ding ging doen en niet de hele tijd aan me geplakt zat 😉 En de wagen is weer handig voor de boodschappen. Inmiddels heb ik al zo’n tijd niet meer gedragen, dat mijn rug het ook niet meer trekt.
   Ergens jammer, maar ik vind het ook wel goed zo.

   Wat leuk dat je weer zwanger bent Samantha! Gefeliciteerd! Ik spiekte net al op je blog. We “kennen” elkaar van de O.N.S. ik heb eens model gezeten voor je voor een permanent en ik was eens lid van de groep met draagmama’s uit Utrecht en omgeving 🙂

   1. Dank je wel! 🙂
    Ja klopt! Grappig dat we elkaar zo af en toe weer tegen komen haha!
    Mijn blogje stelt nog niet zo veel voor maar ik vind het wel leuk om te doen 🙂

    Ik moet zeggen dat ik ook al wel minder draag, zeker nu ik zwanger ben wordt dat snel te zwaar, en het is ook inderdaad prettig als ze zelf ook lekker kunnen spelen.

    Ik vond het vooral met boodschappen doen erg handig, wij wonen op loop afstand van de Lidl dus dan ging Damian ‘m’n rug op’ ( 😉 ) en had ik zo’n ontzettende hippe oma-trolley waar ik de boodschapjes in vervoerde haha!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close

NEXT STORY

Close

Verbouwen of verhuizen?

13 december 2013
Close

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om je de beste surfervaring mogelijk. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van je cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" hieronder dan ben je akkoord met deze instellingen.

Sluiten