In mijn zomer-serie over natuurlijk ouderschap, vertel ik hoe wij omgaan met de 7 B’s welke bij het natuurlijk ouderschap horen. In de introductieblog kun je lezen waar deze B’s voor staan. Elke woensdag behandel ik 1 van de B’s en schrijf over hoe wij het ervaren of zelfs toepassen in de opvoeding van Luuk. Vandaag gaat het over de 7e (en laatste!) B. Balance: Niet alleen de baby heeft aandacht nodig. Jij en je partner ook. Zorg dus ook goed voor jezelf en put jezelf niet volledig uit. Weet wanneer je om hulp moet vragen. 

Ja, dit is nogal een onderwerp. Ik denk dat we hier niet helemaal in geslaagd zijn, maar het is ook niet zo dat er helemaal geen balans is. Sinds Luuk al vroeg in de avond gaat slapen is er meer tijd voor onszelf en voor elkaar. Dat is nu sinds 1,5 maand ongeveer. Maar nog steeds vind ik het lastig hoor, balans vinden tussen Luuk, werk, huishouden, relatie, sociale contacten. Maar volgens mij is dat niet heel gek, ik lees het meer bij kersverse ouders dat ze er moeite mee hebben om die balans te vinden. Je wil natuurlijk het liefst zoveel mogelijk bij je kindje zijn, maar af en toe even opladen kan ook echt geen kwaad.

Als ik soms even alleen ga winkelen krijg ik wel eens scheve gezichten omdat Luuk niet bij me is. Als ik dan reageer met, tja, ik wil ook wel eens heel even mama-tijd hebben, komt er meestal een raar gegrinnik uit, maar ik zie aan hun gezicht dat ze het maar vreemd vinden. Ik vind het heerlijk om af en toe ook even Joyce te zijn, ik denk niet dat het verkeerd is, maar dat het juist fijn is dat ik soms een uurtje (of iets langer) de tijd neem om weer op te laden. Volgens mij word ik daar uiteindelijk alleen maar leuker en gezelliger van.

balance

Tijd voor mij en Joost samen is er in principe elke avond, maar we hebben sinds Luuk er is nog geen echt avondje samen gepland. Het komt zoals het komt, maar misschien moeten we binnenkort toch maar eens samen uit eten ofzo, even bewust tijd voor elkaar vrij maken en kletsen over van alles en nog wat. Om hulp vragen vind ik inmiddels al minder lastig worden. Dat heb ik tijdens de zwangerschap wel geleerd en als er eens iets is, dan trek ik Joost, of mijn moeder wel even aan hun mouw om me te helpen.

Conslusie van deze zomerserie

Al met al denk ik dat we ons aardig aan de 7 B’s houden. In de introductieblog kreeg ik als reactie veel te horen dat men niet perse aan natuurlijk ouderschap doet, maar vooral doet wat goed voelt en daarin herkennen ze wel veel punten in de 7B’s. Zo is dat voor ons ook, we houden ons niet aan een bepaalde opvoedmethode. Volgens mij kan dat ook niet, elk kind is uniek, heeft een ander karakter en heeft daar op aangepaste opvoeding nodig. Bij de een is dat vrijer dan bij de ander, maar bovenal doet iedereen wat voor zichzelf goed voelt.

Het natuurlijk ouderschap zie ik vooral als een natuurlijk iets. Dat is het gene dat goed voelt voor ons en daarom gaan de meeste dingen als vanzelf, maar het was fijn om er de laatste weken bij stil te staan en alle reacties erop te lezen. Er was veel herkenning en soms ook helemaal niet. Dat mag natuurlijk!

Lees hier de introductieblog over Natuurlijk Ouderschap
Lees hier deel 1: Birth Bonding
Lees hier deel 2: Breastfeeding
Lees hier deel 3: Babywearing
Lees hier deel 4: Bedding close to baby
Lees hier deel 5: Belief in the language value of your baby’s cry
Lees hier deel 6: Beware of baby trainers

Hoe denk jij over het natuurlijk ouderschap na het lezen van mijn blogserie? 

 

Show Full Content

About Author View Posts

Joyce

Hoi! Ik ben Joyce (34), schrijfster én oprichtster van MamaKletst.nl. Moeder van twee jongens, Luuk (8) en Maik (6). Samen met mijn vriend en mijn 2 kinderen woon ik in het mooie Amersfoort. Naast mijn blog werk ik op een kinderdagverblijf en volg ik een studie tot pedagogisch medewerker. Daardoor weet ik veel over het reilen en zeilen in moederland, waar ik weer goed over kan schrijven op MamaKletst!

Previous Mama Challenge – Picknicken
Next Blogs van afgelopen zomer

6 thoughts on “Natuurlijk Ouderschap – Balance

  1. Dit is het eerste artikel dat ik in deze serie lees, ik zal later even terug lezen! 🙂 Maar inderdaad je moet af en toe tijd voor jezelf/jullie nemen anders werkt het niet (vind ik!). Wij hebben het zo geregeld dat de kinderen gemiddeld 1x per maand een weekend bij Oma logeren. Oma woont 1,5/2 uur rijden bij ons vandaan vandaar dat ze dan meteen een weekend gaan logeren. Zo hebben wij ook lekker wat tijd voor onszelf! Ik vind dat helemaal niet raar. Onze kids gaan normaal gesproken overal naar toe met ons (nette) restaurants, winkelen en noem het maar op. Maar soms is het fijn om dingen te doen zonder telkens aan de kinderen te denken.

  2. Mooi geschreven Joyce. Ik ervaar dat net zo. Ga heel graag eventjes alleen de stad in, of lekker sporten. Ik ben zelfs al een paar keer samen met Michiel op pad geweest. Ik weet dan dat Lise bij mensen (meestal mijn ouders) is die veel van haar houden en bij wie ze op haar gemak is. Na zo’n uitje vind ik het dan ook weer heerlijk om haar te knuffelen.

  3. Je 7 B’s heb ik met veel plezier gelezen want ik herken mezelf, ons, hier heel veel in en ik ben zó blij dat er een naam is voor ‘mijn’ manier opvoeden. Echter ben ik sinds de geboorte niet meer graag alleen. Ik maak me soms een beetje zorgen dat ik me teveel hecht aan Mathéo. Het liefste heb ik hem 24/7 bij me. Op dinsdag gaat hij altijd naar zijn oma zodat ik rustig het huishouden en boodschappen kan doen, maar jeetje, ik heb dan echt buikpijn van de heimwee naar hem.

    Marc is heel druk en daarom hebben we sowieso al minder tijd voor elkaar, nu Mathéo er is is dat nog minder geworden. Maar af en toe gaan we naar de film, uit eten of wandelen we een stukje en dat is echt genieten. Gewoon weer even samen, heel fijn!

  4. Wat je schrijft, begrijp ik helemaal. Gelukkig heb ik een goed vriendinnetje dat mij af en toe op sleeptouw mee neemt. Dan ben ik er ook eventjes uit. Toch wel heel belangrijk om een balans te vinden. En veel aandacht voor jezelf is juist heel goed! Zo ben jij ook lekker in je vel voor je kindje <3

  5. Wat leuk dat je die serie hebt geschreven. Ik zie het natuurlijk ouderschap eigenlijk als iets vanzelfsprekends. Ik kwam er pas na de geboorte achter dat de term bestond en dat er dus veel over te lezen valt. Wij vinden dat het voor iedereen het makkelijkste is de behoeften van Z. gewoon te volgend en er op in te springen. En daar hoort ook wel eens bij dat papa of mama even een momentje alleen heeft haha. Voor mij is het bloggen echt mijn me time. Of inderdaad even alleen naar de supermarkt ofzo. Maar dan neem ik toch Z. vaak mee in de doek of drager haha. Hij is dan wel zo rustig dat het soms lijkt of hij er niet eens bij is hihi.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close

NEXT STORY

Close

Het verlies van mijn moeder -Deel 2

26 januari 2018
Close

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om je de beste surfervaring mogelijk. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van je cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" hieronder dan ben je akkoord met deze instellingen.

Sluiten