Dat je leven verandert met een baby, dat hoef ik niemand uit te leggen. Je hebt namelijk met alles wat je doet rekening te houden met dat kleine mini mensje. De relatie met je partner veranderd. Behalve vriend en vriendin, of man en vrouw ben je ook ineens papa en mama. Een betere test voor je relatie is er niet. Maar het blijkt ook nog eens een enorme test voor je vriendschappen te zijn.

Rond mijn twintigste ging ik ieder weekend stappen. Ik werkte om te stappen, daar kwam het eigenlijk wel op neer. Feestje hier, drankje daar. Het was altijd erg gezellig. Vooral ook met de mensen waar ik elk weekend weer een dansje mee waagde en een drankje deelde.

Toen ik ging samenwonen en er geen geld meer was om elk weekend te stappen werden die contacten minder. Blijkbaar waren dat toch echt kroeg-vriendschappen. Prima. Ons wereldje werd daardoor al kleiner. We zaten graag op zaterdagavond met een stel vrienden en een biertje op de bank slap te ouwehoeren. Ook gezellig, maar wel heel anders dan het de jaren daarvoor was. Het was ook niet meer elk weekend. We konden ook erg genieten van een zaterdagavond met zijn tweeën op de bank. Of ik ging even stappen met een vriendin.

Maar dan blijkt dat je zwangerschap niet zo loopt als zou moeten. Al snel werd ik gevloerd door een mega vermoeidheid en ik was meer met de wc aan het knuffelen dan dat ik iets anders kon doen. Afspraken moest ik afbellen, als iemand vroeg of ik zin had om af te spreken trok ik dat niet. Mijn wereld werd kleiner. Ik appte veel met 2 zwangere vriendinnen, die het ook zwaar hadden en ook veel in het ziekenhuis waren. Daar had ik gelukkig veel steun aan. En zo zorgden we er met elkaar voor dat we de dag weer door kwamen. Ook kon ik bouwen op familie. Veel zelfs! Maar buiten dat viel het tegen. En ik had zo gehoopt dat het na de bevalling anders zou zijn. Maar helaas.

Vaak ben ik teleurgesteld geweest. In de weinige reacties die we op het geboortekaartje kregen. In hoe weinig mensen er op kraamvisite kwamen. Maar bovenal in hoe weinig interesse er ook was na die tijd. En dan kijk ik ook naar mezelf. Tja, ik stuur ook niet regelmatig een berichtje. Voor ik het weet is de dag alweer voorbij. Of net op het moment dat ik even wil bellen om bij te kletsen wordt Luuk wakker. En tegen de tijd dat ik er weer aan denk ben ik eigenlijk al te moe om daadwerkelijk te bellen. Het zal dus ook echt wel deels aan mij liggen. Maar ik ben de teleurstelling soms even niet de baas.

Soms zou ik willen dat het allemaal even net zo is als een aantal jaar geleden, maar dan met Luuk erbij. Maar zo wordt het niet meer. Dat zal ik moeten accepteren. Het is wel lekker om op Twitter, of Instagram met mede-mama’s over deze teleurstelling te kletsen. We kennen het allemaal. Gelukkig heb ik hier veel aan en komen daar ook wel eens afspraakjes aan. Zo ga ik binnenkort eens een bakkie thee leuten bij Gwen, ga ik volgende maand richting het hoge noorden om Joyce en haar gezin (weer) te ontmoeten. En ik ga komende week toch eens wat berichtjes uitgooien en kijken of ik enkele van de vriendschappen kan herstellen. Want eigenlijk is het zonde! Om zo zonder echte reden nog maar nauwelijks contact te hebben.

Herkennen jullie dit uit de periode dat je net moeder was? En hoe ben je hiermee omgegaan?

Kleine disclaimer; mocht je jezelf herkennen in bovenstaande blog, wees dan vooral niet bang om alsnog contact op te nemen. Ik neem je niets kwalijk!

Show Full Content

About Author View Posts

Joyce

Hoi! Ik ben Joyce (33), schrijfster én oprichtster van MamaKletst.nl. Moeder van twee jongens, Luuk (7) en Maik (5). Samen met mijn vriend en mijn 2 kinderen woon ik in het mooie Amersfoort. Naast mijn blog werk ik op een speelleergroep en bso en volg ik een studie tot pedagogisch medewerker. Daardoor weet ik veel over het reilen en zeilen in moederland, waar ik weer goed over kan schrijven op MamaKletst!

Previous Ask me Anything – de antwoorden
Next Mijn 5 favoriete series op Netflix

5 thoughts on “Onze kleine wereld

 1. Eerlijk gezegd.. ik herken het niet. Bij ons werd de deur in de kraamperiode echt plat gelopen terwijl ik iemand ben die graag alleen is. Ik zat tegen het randje van overspannen aan daardoor. En daarom zie ik ook enorm op tegen de kraamtijd met mijn tweede kindje. Ik hou dus juist van dat kleine wereldje!

 2. Dapper dat jw dit zo op papiwr hebt gezet! Hier sowieso nooit veel vrienden gehad, ik ben een kennissenmens hihi. Ik zie je snel! Heb je mijn nr nog? Ik nwe tel dus heb de jouwe niet meer, schaam 😉

 3. Ik was voor mijn zwangerschap zoals Gwen het noemt ook een kennissenmens, maar toch viel het mij ook tegen wie er allemaal op kraamvisite kwam, Tim is nu een half jaar en een van mijn ‘beste’ vriendinnen is nog steeds niet geweest, het einde van het jaar hadden ze het te druk dus zouden ze in januari komen!? Zelf hoop ik doordat we Tim nu hebben wat vriendschappen op te bouwen met andere moeders, lekker ervaringen uitwisselen.

 4. zeker jammer van de vriendschappen!
  Ik hoop dat je er een aantal kunt herstellen.
  Ik herken het in de zin van dat ik merk dat met vriendinnen (die moeder) zijn afspreken wel een stuk lastiger is.
  Maar…. niet onmogelijk.
  Wij moeten ook maar weer eens wat gaan doen!

 5. Ik herken het zeker! Ik heb dan ook geen vriendinnen die kinderen hebben in dezelfde leeftijd als Keano. Mijn beste vriendin is nu pas mama geworden. Gelukkig kan ik zeggen dat mijn zus mijn beste vriendin is en mijn nichtje en die vinden het geweldig om ook samen met Keano iets te doen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close

NEXT STORY

Close

Nieuwe layout

14 juni 2014
Close

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om je de beste surfervaring mogelijk. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van je cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" hieronder dan ben je akkoord met deze instellingen.

Sluiten