Hoera, ben je er net achter gekomen dat je in verwachting bent? Gefeliciteerd! Heerlijk op je roze of blauwe wolk fantaseren over hoe je kindje eruit zal komen te zien, en hoe hij of zij zal opgroeien. Het is overigens maar goed dat je een maand of acht de tijd hebt om je voor te bereiden op de komst van de kleine. Alleen al de inrichting van de babykamer kan aardig wat tijd in beslag nemen. Daarnaast is het ook goed om tijdig op zoek te gaan naar kraamzorg en kinderopvang. Hier willen nog wel eens wachtlijsten voor zijn. Hoewel je natuurlijk vooral focust op (alles voor) je kindje zelf, is het zeer verstandig ook na te denken over de geldzaken die komen kijken bij de komst van een kleine. Hieronder lees je er alles over.
Een zorgverzekering die bij je situatie past
Voor veel mensen bestaan de maandelijkse lasten voor een behoorlijk deel uit de zorgverzekering. Bij een zwangerschap kunnen nog eens allerlei extra medische kosten om de hoek komen kijken. Zo moet je normaal bijvoorbeeld een eigen bijdrage voor de kraamzorg betalen. En kan een bevalling in een ziekenhuis zonder medische noodzaak behoorlijk in de papieren lopen. Om onverwachte kosten te voorkomen kun je deze kosten uit een aanvullende verzekering laten vergoeden. Ga je in 2022 bevallen? Check eind van dit jaar goed welk pakket het beste past bij je situatie als zwangere, en met welke zorgverleners en ziekenhuizen afzonderlijke verzekeraars contracten hebben. Zo voorkom je dat je alsnog een eigen bedrage voor de verleende zorg dient te betalen.
Overzicht van je inkomsten en uitgaven
Begrijpelijk: als de zwangerschapshormonen door je lichaam gieren, wil je je helemaal niet druk maken om geld. Maar wist je ook dat volgens het Nibud een kind tot zijn of haar twaalfde verjaardag gemiddeld 50.000 euro kost? En dat daar tot de achttiende verjaardag nog eens 30.000 euro bijkomt? En dan hebben we het nog niets eens gehad over een rijbewijs of studeren!
Het is dus belangrijk om al tijdens je zwangerschap een goed financieel overzicht te maken. Een huishoudboekje kan hierbij goed van pas komen. Dit klinkt overigens een beetje ouderwets, maar er zijn diverse apps die allerlei slimme functies hebben. Zo voorkom je alleen al tot en met de geboorte stress door financiële problemen door hoge kosten van een babyuitzet, zwangerschapscursussen, mogelijke medische uitgaven, of een eventuele verbouwing van je woning om plek te maken voor de babykamer of aanschaf van een andere auto. Naast al deze eenmalige uitgaven krijg je ook te maken met hogere vaste lasten. Bijvoorbeeld vanwege een hogere energierekening, luiers en voortdurend grotere kleding. Daarbovenop zul je bovendien ook rekening moeten houden met mogelijk minder inkomsten tijdens een zwangerschapsuitkering en minder werkuren daarna.
Heb je dit alles op een rijtje? Dan kun je komende maanden al (extra) geld opzijzetten voor de bekostiging van dit alles. Niet voldoende eigen spaargeld? Dan kun je ook een persoonlijke lening of een krediet overwegen.
Hoe kun je besparen op de kosten die komen kijken bij een kind?
Natuurlijk wil je jezelf en je kind niets tekort doen. Zeker niet tijdens de eerste kwetsbare jaren. Het is echter helemaal niet nodig om op een houtje te gaan bijten als je niet zoveel te besteden hebt als het Nibud aangeeft. Heb je naar aanleiding van het hierboven beschreven punt een goed overzicht van alle verwachte kosten? Dan zijn er waarschijnlijk wel wat mogelijkheden om te besparen, zonder dat je gelijk erg veel in hoeft te leveren. Zo is er online héééél veel tweedehands babyspul te vinden. Kleding, een box, wieg, kinderwagen of autostoel? Deze artikelen zijn nieuw erg prijzig, maar zijn tweedehands voor slechts een fractie van de nieuwwaarde te koop. Soms gaat het zelfs om producten die slechts enkele keren gebruikt zijn, of zelfs nog helemaal nieuw. Door goed te zoeken kun je al gauw honderden – zo niet duizenden – euro’s besparen. Laat je overigens ook niet gek maken door al die uitzetlijsten met spullen die je écht móet hebben. Informeer bij andere ouders wat zij wel en niet gebruikt hebben, en wacht even met sommige aankopen om de noodzaak te kunnen beoordelen.
Al eerder werd een huishoudboekje genoemd om goed overzicht te krijgen van je financiën. Wist je dat deze je ook kunnen helpen te besparen? Er zijn apps die je bijvoorbeeld aanbiedingen van telecomproviders, energieleveranciers en autoverzekeraars kunnen doen.
Vraag tijdig een uitkering en toeslag(en) aan
Er zijn diverse uitkeringen en toeslagen om (toekomstige) ouders financieel te steunen. Werk je in loondienst, dan heb je recht op zwangerschapsverlof en een zwangerschapsuitkering. Ben je ondernemer, dan heb je mogelijk recht op een ZEZ-uitkering. Na de bevalling krijg je automatisch een kindgebonden budget. De hoogte hiervan is afhankelijk van je vermogen, inkomen, leeftijd van het kind en aantal kinderen. Ga je na de bevalling weer aan het werk en gaat je kindje naar een opvang of gastouder? Dan kun je een gedeelte van de kosten daarvoor terugkrijgen in de vorm van opvangtoeslag.
Heb jij je geldzaken al tijdens de zwangerschap goed op orde? Grote kans dat dit dan later ook nog het geval zal zijn. Dit voorkomt financiële problemen, en is gelijk een goed voorbeeld voor als je kind later om moet leren gaan met geld.