De laatste tijd verbaas ik me over de vele nieuwsberichten die opduiken over vloggers. Vloggers zijn veelal jongelui die dagen uit hun leven filmen en op YouTube knallen. Maar een saai leven wordt natuurlijk niet gevolgd door de vele (nog) jongere volgers. Je moet wat om abonnees te krijgen, dus beginnen sommige vloggers de meest vreemde capriolen uit te halen om maar in the picture te komen. Treinsurfen is zoiets. 

Treinsurfen is gevaarlijk en meestal illegaal. Het is de bedoeling om op het dak van een rijdende trein of metro te staan (surfen) of aan de zijkant van de trein te hangen. Natuurlijk is het dan de sport om bovenleidingen en spoorwegseinen te ontwijken wil je er zelf nog goed vanaf komen.

Vorige week kwam vlogger Willem Vink met een vriend van hem in het nieuws nadat zij op het dak van een Veolia trein klommen en vervolgens de hele rit op video hebben opgenomen.  Een kansloze actie vind ik zelf. Niet eens omdat ze zich zelf in gevaar brengen, maar bovenal omdat vloggers tegenwoordig heel erg veel invloed hebben op hele jonge kijkers. Het is niet voor niets dat de meeste 12-jarigen tegenwoordig vrijwel alle grote vloggers in Nederland (en vaak ook buitenland) kennen. Dit soort acties worden nagedaan en ik vind dat je daar als ‘social influencer’ ten alle tijden rekening mee moet houden als je dit soort video’s maakt en publiceert.

Hoeveel invloed zulke video’s, ook wel vlogs genoemd, hebben blijkt wel uit onderstaand Facebook bericht dat ik voorbij zag komen. Het is een lang bericht, maar zeker de moeite waard om te lezen. Zo wordt ook de andere kant van het treinsurfen belicht. In dit geval is het een zeer traumatische ervaring voor de hoofdconducteur op deze trein geweest, omdat het helaas niet goed is afgelopen.

Het bericht heeft mij wel aan het denken gezet. Zelf deel ik ook veel, via mijn blog, maar ook via social media. En nu zijn jonge mensen of pubers zeker niet mijn doelgroep, maar ik beken dat ik er niet altijd bij stil sta dat mijn mening over iets daadwerkelijk invloed zou kunnen hebben op een lezer. Nu ga ik ook niet op het dak van een trein springen, sowieso haal ik weinig heftige en spannende dingen uit, maar wat opvoeding betreft en de keuzes die wij hierin maken, zou ik blijkbaar toch invloed kunnen hebben op andere mensen.

In het geval van vloggers zouden zij veel meer moeten nadenken over de gevolgen die het online plaatsen van een video kunnen hebben. Hoe je het ook went of keert, je hebt een soort voorbeeldfunctie tegenover vaak duizenden hele jonge volgers, die zelf nog niet goed kunnen nadenken over de gevolgen van een bepaalde actie.

Maar wat voor invloed heb je er als ouders zelf op? Verbieden om naar YouTube video’s te kijken is bijna niet te doen. Al kun je de schermentijd natuurlijk wel beperken. Kijk je mee naar de vlogs die je kinderen kijken of vertel je ze juist over de gevaren van dit soort acties? Ik ben heel erg benieuwd hoe ouders van oudere kinderen hiermee omgaan.

Want al is het nu nog een ver van mijn bed show, aangezien Luuk nog maar 2 jaar is, vraag ik me toch af hoe groot het vloggen over een jaar of 10 is, wanneer hij waarschijnlijk aan YouTube vastgeplakt zit. En denk ik er wel eens over na op wat voor manier wij daarmee om zouden kunnen gaan. Ik hoor heel graag hoe jij hierover denkt.

Show Full Content

About Author View Posts

Joyce

Hoi! Ik ben Joyce (33), schrijfster én oprichtster van MamaKletst.nl. Moeder van twee jongens, Luuk (7) en Maik (5). Samen met mijn vriend en mijn 2 kinderen woon ik in het mooie Amersfoort. Naast mijn blog werk ik op een speelleergroep en bso en volg ik een studie tot pedagogisch medewerker. Daardoor weet ik veel over het reilen en zeilen in moederland, waar ik weer goed over kan schrijven op MamaKletst!

Previous Ik als blogger
Next 22 weken zwanger

1 thought on “Over vloggers die treinsurfen

  1. Jeetje, ik heb met ingehouden adem het verhaal van die conducteur gelezen. Wat heftig om zoiets mee te moeten maken! Om het maar op mijn manier te zeggen: die achterlijke vloggers moeten echt kappen met die onzin! Stiekem hoop ik dat YouTube niet meer zo populair is tegen de tijd dat mijn zoon oud genoeg is om zich er wat van aan te trekken!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close

NEXT STORY

Close

Geboortekaartje ontwerpen? Zo ga je te werk!

24 december 2021
Close

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om je de beste surfervaring mogelijk. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van je cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" hieronder dan ben je akkoord met deze instellingen.

Sluiten