Sinds mijn maagverkleining ben ik regelmatig op zoek naar eenvoudige en toch gezonde recepten. Ik eet zo’n 6 keer per dag en het is natuurlijk belangrijk dat ik zo gezond mogelijk eet. Die 50kg blijven er niet vanzelf af, daar moet hard voor gewerkt worden. Via de kersthop van Inventum kreeg ik via Daphne een contactgrill toegestuurd. En ik begrijp werkelijk niet waarom ik niet eerder een contactgrill in huis heb gehad. Wat een makkelijk ding. Naast tosti’s en panini’s kun je er allerlei lekkere gerechten mee maken. Ik heb 5 lekkere en makkelijke recepten voor je uitgekozen om een heerlijke maaltijd te kunnen bereiden.
Inhoudsopgave
1. Pita Hawai broodje
Een super makkelijk recept, lekker voor de lunch op zondagmiddag bijvoorbeeld. En het is weer eens anders dan een simpele tosti.
Ingrediënten
- 4 pita broodjes
- 4 plakken ham
- 4 plakken kaas
- 4 plakken ananas uit blik (uitgelekt)
- Kipkruiden
Bereidingswijze
- Pita broodjes opensnijden.
- Op de ene helft een flinke plak ham en daarop de plak uitgelekte ananas en daar weer de plak kaas opleggen.
- Bestrooien met kipkruiden, en de andere helft van het pitabroodje er weer op leggen.
- Leg het broodje op de contactgrill en klap het dicht. Het broodje is klaar als de kaas gesmolten is.
2. Kalfskoteletten van de grill
Zoek je een lekker vleesrecept om bij je aardappels en groente op je bord te leggen? Dan zijn deze heerlijke kalfskoteletten een goed idee.
Ingrediënten
- 2 kalfskoteletten
- 1 el. olijfolie
- 1 teen knoflook
- 1/2 el. citroensap
- rasp van 1/2 citroen
- 2 el. gesmolten boter
- 1/2 el. fijngehakte peterselie
- 1 tl gedroogde munt (of 2 takjes vers/fijngehakt)
- zout en versgemalen peper.
Bereidingswijze
- Maak een mengsel van de olijfolie, citroensap, knoflook en versgemalen peper en kwast de koteletten hiermee in. Laat een uurtje intrekken.
- Verwarm de grill op de hoogste stand. Meng de gesmolten boter met de citroenrasp, de kruiden, versgemalen peper en zout. Grill de koteletten in ongeveer 10 minuten mooi bruin en gaar. Besmeer de koteletten aan het eind van de grill tijd aan beide zijden met het botermengsel. Direct opdienen.
Let erop dat je het vlees niet te lang op de grill laat liggen, want daar wordt het vlees erg droog van.
3. Witte asperges
Ik vind asperges dus echt heerlijk! En ik kan niet wachten om ze zelf in de contactgrill te leggen.
Ingrediënten
- Asperges (zoveel als je wilt)
- 3 eetlepels olijfolie
- Sap van 1 citroen
- Zeezout
- Zwarte peper
- Een handje fijngesneden peterselie
- 100 gram geraspte parmezaanse kaas
- 1 gekookt ei per persoon
Bereidingswijze
- Schil de asperges, snij het houterige uiteinde er vanaf en snijd de asperges in de lengte door midden.
- Grill de asperges in de contactgrill. Dit hoeft niet lang. Als de binnenkant glazig is, zijn de asperges gaar.
- Meng de olie, citroensap, zeezout, peper, peterselie en kaas door elkaar en maak zo een heerlijke dressing om over de asperges heen te gieten.
- Snij de eieren in stukjes en serveer het bij de asperges.
4. Panini met mozzarella, abrikozen en prosciutto
Deze heerlijke frisse panini is echt te lekker om niet met jullie te delen. Ik vind het persoonlijk weer eens wat anders dan een standaard panini met kip of ham en kaas.
Benodigdheden
- 20 gedroogde abrikozen zonder pit
- 15 gram verse basilicum
- 8 gram verse munt
- 250 gram mozzarella
- 4 panini’s
- 25 gram ongezouten boter
- 1 eetlepel donkere basterdsuiker
- 80 gram prosciutto crudo
Bereidingswijze
- Verwarm de contactgrill voor. Halveer ondertussen de abrikozen. Doe in een kom en giet er kokend water op tot ze onder staan. Laat 10 min. wellen. Giet af. Pluk ondertussen de blaadjes basilicum en munt van de steeltjes. Snijd de mozzarella in plakken. Snijd de panini’s in de lengte open.
- Verhit de boter in een koekenpan en bak de abrikozen met de suiker 1 min. op hoog vuur. Beleg de onderste helften van de panini’s met de prosciutto, abrikozen, het basilicum, de munt en mozzarella. Breng op smaak met peper en dek af met de bovenste helft.
- Leg de panini’s onder de contactgrill en gril 3 min. tot de mozzarella helemaal is gesmolten. Serveer direct.
5. Gegrilde courgettes
Ik vind courgette dus heerlijk om bij een pasta of een andere maaltijd te eten. Helaas houdt de rest van mijn huishouden hier totaal niet van. Dus vind ik het extra handig om een kleine hoeveelheid in de contactgrill klaar te maken en voor de rest van het gezin een andere groente te bereiden bij het eten.
Benodigdheden
- Courgette
- Zout
- Olijfolie
- Peper
Bereidingswijze
- Snij de courgettes in plakken
- Bestrooi de courgettes met zout en laat ze 20 minuten op een keukenpapiertje uitlekken
- Dep de courgettes droog met keukenpapier en meng ze in een kom met 2 eetlepels olijfolie, peper en zout.
- Grill de plakken courgette in de contactgrill gaar en serveer het direct.
Contactgrill CG618 van Inventum
Bij het uitpakken van de contactgrill ben ik verrast over de stevigheid van de grill. De contactgrill is niet te groot, maar ook zeker niet te klein. Je kunt er met gemak twee tosti’s tegelijk op klaarmaken (2 keer 2 boterhammen). En omdat je de contactgrill helemaal kunt openklappen, kun je het ook op tafel gebruiken om mee te gourmetten. Je hebt hier geen boter of olie bij nodig, wat voor mij met mijn gevoelige darmen echt ideaal is. Er zit een handig opvangbakje bij die je links achter de grill kunt plaatsen, waar eventuele losgekomen vetten van het eten in opgevangen worden.
De contactgrill kan op verschillende temperaturen warm worden. En is ook binnen no time warm en klaar voor gebruik. Een tosti bereiden duurt in totaal dan ook maar 5 minuten en het brood is dan heerlijk knapperig en de kaas goed gesmolten. Ik vind het een onmisbaar apparaat geworden, niet alleen omdat je er makkelijk tosti’s en panini’s mee kunt maken, maar ook omdat je er je vlees en groenten op kunt grillen. Het is sneller dan een losse grillpan op het gasfornuis. En daarnaast scheelt het ruimte op het gasfornuis omdat je een pan minder nodig hebt. Je koopt de contactgrill van Inventum hier.
Contactgrill schoonmaken
Sommige contactgrillen hebben hele handige bakplaten die je los kunt maken. Dat is bij deze Inventum contactgrill niet het geval. De truc is om elke keer na gebruik je grillplaten schoon te maken met wat warm water, als de grill nog net warm is. Maar het merendeel van de mensen, ook ik!, laat de aangekoekte resten toch vaak zitten. De truc is om water te koken, een halve liter is genoeg. Dompel hierin een theedoek en leg deze op een nog warme contactgrill. Als het 5 tot 10 minuutjes op de grill heeft gelegen, veeg je met een sponsje zo de laatste restjes weg en je contactgrill is weer blinkend schoon en klaar voor gebruik.
Kersthop van Inventum
Bedankt Inventum voor deze enorm leuke kersthop. Omdat het een hop was, mocht ik ook een leuk cadeautje uitkiezen voor mijn blogcollega én beste vriendin Marije. Ik koos voor haar een staafmixer met verschillende attributen. Ideaal om de hapjes voor haar dochter Noor mee klaar te maken. Mijn hopmaatje Daphne kreeg een ideale blender cadeau van haar hopmaatje. En zo kunnen we 2019 allemaal op een gezonde manier starten, super leuk!
Wat maak jij het liefste klaar op de contactgrill?