Je leest vaak over samengestelde gezinnen. Want veel mensen met kinderen scheiden en vinden tijdens of daarna een nieuwe liefde die soms ook kinderen heeft. Dat gaat niet altijd even makkelijk. Maar hoe gaat dat als je een samengesteld gezin bent op latere leeftijd? Ik was immers al 21 toen mijn ouders gingen scheiden. 

Vroeger had ik een wens, ik wilde een zusje. Die wens kwam niet in vervulling, want ik kreeg alleen een broertje. De band tussen ons was altijd prima. We vochten elkaar niet vaak de tent uit en konden soms zelfs heel goed samen spelen. Ook op latere leeftijd bleef dit zo. Al is dat tegenwoordig door onze uiteenlopende werktijden niet altijd even makkelijk.

Na de scheiding van mijn ouders kwam er een moment dat ik werd voorgesteld aan de nieuwe vriend van mijn moeder. Althans, dat ging niet met zoveel woorden, maar daar kwam het wel op neer. Die vriend bleek ook twee kinderen te hebben, dochters, van mijn en mijn broertje’s leeftijd. Ik wist om eerlijk te zijn even niet zo goed wat ik daarvan moest vinden. De eerste keer dat we elkaar allemaal zagen was dus ook best wel een beetje apart. Want waar moet je het over hebben? Je weet niets van elkaar!

Die eerste paar keren bleef het een beetje apart. Maar we voegden elkaar toe op Hyves en noemden elkaar al gekscherend “stiefzus”. De kerst werd samen gevierd en uit beleefdheid kochten we ook voor elkaar een kleinigheidje. We konden het prima met elkaar vinden, maar echt hecht werd de band niet. Het was zeker niet zo dat we even bij elkaar op de koffie gingen of iets leuks zouden doen samen. We zagen elkaar bij onze ouders thuis en dat was heel gezellig, inclusief lachbuien en gekke momenten, maar daar bleef het wel bij.

Toch kwam er een moment dat dit veranderde. Joost en ik gingen mee kerst vieren bij de familie van mijn stiefvader. Een nieuwe traditie werd gemaakt, derde kerstdag zou vanaf dat moment ieder jaar gevierd worden met de familie. Mijn stiefzus en haar vriend reden met ons mee naar de kerstviering en dat was erg gezellig. Een aantal maanden daarna vertelden Joost en ik dat ik zwanger was en zo waren er steeds meer momenten dat onze muurtjes wat afbraken.

Tijdens mijn babyshower waren ze daar ineens! Dat had ik totaal niet verwacht, dus dat maakte het extra tof. Evenals bijna alle andere vrouwen van die kant van de familie overigens. Dat voelde zo bijzonder, want wat ben ik nu eenmaal van hun? Eigenlijk alleen maar de dochter van hun nieuwe stiefmoeder/schoondochter/schoonzus. En na mijn bevalling zijn ze net als de rest van de naaste familie naar het ziekenhuis gekomen. Met witte bolletjes, filet american en een mes om de broodjes te kunnen smeren haha. Toen tijdens datzelfde ziekenhuis bezoek Luuk begon te poepen en ik voor het eerst van mijn leven een mini baby een schone luier gaf, hielpen ze me allebei en dat sloeg de laatste stukken muur die er nog waren weg.

Inmiddels zijn ze niet meer weg te denken uit mijn leven. Is er wekelijks en soms zelfs dagelijks contact, doen we leuke dingen samen, komen we bij elkaar thuis en nemen elkaar in vertrouwen als dat nodig is. Al weken voor kerst kijken we uit naar de kerstdag die we samen vieren, kopen we nieuwe bordspellen en bedenken andere leuke dingen om met elkaar te doen. En tijdens een feestje waarbij de hele familie samenkomt heb ik ook niet meer het gevoel daar niet bij te horen. Ook al zegt onze bloedband wat anders, ik heb er een hele fijne familie bijgekregen.

Show Full Content

About Author View Posts

Joyce

Hoi! Ik ben Joyce (33), schrijfster én oprichtster van MamaKletst.nl. Moeder van twee jongens, Luuk (7) en Maik (5). Samen met mijn vriend en mijn 2 kinderen woon ik in het mooie Amersfoort. Naast mijn blog werk ik op een speelleergroep en bso en volg ik een studie tot pedagogisch medewerker. Daardoor weet ik veel over het reilen en zeilen in moederland, waar ik weer goed over kan schrijven op MamaKletst!

Previous Kinderrugzak van Kidzroom
Next Allerhande Kerstfestival

1 thought on “Samengesteld gezin op latere leeftijd

  1. Wat fijn dat het bij jou zo is gegaan! Het lijkt me heel raar op zo’n late leeftijd. Ik werd deel van een samengesteld gezin toen ik 8 was, en dan woon je ineens met elkaar in een huis. Ook heel raar. Inmiddels zie ik mijn stiefzusje en stiefbroertje eigenlijk alleen als ik langsga bij mijn vader aangezien zij daar nog wonen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close

NEXT STORY

Close

Blote mama buik van Arianne

13 juli 2015
Close

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om je de beste surfervaring mogelijk. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van je cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" hieronder dan ben je akkoord met deze instellingen.

Sluiten