Social media is niet meer uit ons leven weg te denken en veel mensen houden er enorm van. Dan zijn er ook de mensen die er een hekel aan hebben. En ik hang daar een beetje tussenin. Ik heb een beetje een haat liefde verhouding met social media en vertel je waarom.

Altijd en overal op de hoogte

Het grootste voordeel is voor mij tegelijkertijd ook een nadeel. Je bent namelijk altijd en overal op de hoogte van alles. Het journaal hoef je onderhand al niet meer te kijken, want op Facebook vindt je het laatste nieuws. Gebeurt er iets ergs in de wereld, dan word je overladen door nieuwsberichten op allerlei social media kanalen, waarbij de deler zijn of haar mening niet onder stoelen of banken schuift. En dat is exact wat ik jammer vind aan overal van op de hoogte zijn. Het interesseert mij namelijk vrij weinig dat de mensen met wie ik vroeger uitging nu van vluchtelingen of terroristische aanslagen vinden. Ik vind het daarentegen wel leuk om te zien dat ook zij inmiddels kinderen hebben en via Facebook toch nog een beetje contact te houden. Ontvrienden wil ik dus ook niet, daarom probeer ik alle nieuwsberichten toch maar zoveel mogelijk te negeren, hoe moeilijk ik dat soms ook vind.

Fijne contacten

Twitteren doe ik al van begin af aan. Een jaar of 10 dus. Het was ooit helemaal hot en terwijl veel mensen van mening zijn dat Twitter er niet meer toe doet, denk ik daar toch anders over. Ik heb hele leuke mensen via Twitter leren kennen. Sommige van hen heb ik zelfs mogen ontmoeten en andere weer niet. Maar ik zie Twitter als een medium waar weer een apart soort vriendengroep is. Ik kan er van alles roepen en er is altijd wel iemand die het leest en als het nodig is, even reageert. Ook vind ik het zakelijk gezien een fijn medium om te ‘spammen’. Links naar blogs worden goed opgepikt en ik heb er ook al regelmatig fotografie opdrachten uit kunnen halen.

Er is alleen ook een nadeel aan Twitter. Veel mensen gebruiken Twitter als een medium om te klagen. Heel veel te klagen. Chagrijnige maandagochtend tweets komen regelmatig voorbij en sommige bloggers hebben er een handje van lekker op elkaar of op bedrijven te bitchen. Zelf ben ik daar niet zo van. Ik hou best van klagen en bitchen, maar doe dat zo min mogelijk op Twitter. Dat zouden meer mensen moeten doen. Gelukkig ben ik wel makkelijk in het ontvolgen van mensen via Twitter, dus ik hou al snel vooral leuke mensen over in mijn timeline.

Ook via Instagram en Facebookgroepen heb ik veel fijne mensen leren kennen. Vriendschappen via internet zouden niet echt zijn, hoor ik regelmatig. Maar echter dan de vriendschap tussen mij en Marije kan een vriendschap bijna niet zijn. En ook wij kennen elkaar via het bloggen en social media.

De moeder betweters

Social media hou ik al heel wat jaren bij, maar sinds ik moeder ben heeft er een hele verandering plaatsgevonden in de lijst met mensen die mij volgt. Ineens werd ik gevolgd door andere moeders en veel van hen denken alles te weten over het moederschap. Denken te weten wat de juiste voeding is voor mijn kind en vertellen na een bericht over een nacht slecht slapen, hoe ik de slaapkamer van mijn zoon moet inrichten of welke pilletjes hij nodig heeft om rustig te kunnen slapen. Ik heb daar moeite mee en het houdt me eerlijk gezegd wel eens tegen om iets te posten.

Wel krijg ik een steeds dikkere huid en doen de meeste reacties me niet zoveel meer. Het is net of je naar het consultatiebureau gaat, het gaat het ene oor in en het andere weer uit. We doen allemaal ons best en ja, tuurlijk denk ik ook wel eens ‘Dat zou ik toch anders doen’ bij het zien van een foto van een moeder-collega. Maar die gedachte laat ik ook weer los, ik plaats ‘m niet.

Aanwezig wanneer ik wil

Social media is leuk wanneer ik dat wil. Ik plaats iets wanneer ik zin heb om iets te plaatsen. Nieuwe blogs plaats ik automatisch door op Facebook en Twitter. Ook komen er archiefposten voorbij op Twitter, maar voor de rest plaats ik wanneer ik zin en tijd heb. Ik doe niet, zoals veel andere bloggers, aan social media schema’s en ik voel me nooit verplicht iets te posten. Heb ik een week lang geen zin om een foto op Instagram te plaatsen, dan doe ik dat niet. Wil ik er op een dag vijf plaatsen, dan plaats ik vijf. Er zijn geen regels en dat is wat voor mij het beste werkt. Op die manier hou ik er plezier in en kan ik social media totaal niet uit mijn leven weg denken.

Het heeft mijn sociale wereldje wat groter gemaakt en ik zou het niet willen missen.

Hoe is social media aanwezig in jouw leven?

Studenten met telefoon afbeelding komt van Shutterstock.

Show Full Content

About Author View Posts

Joyce

Hoi! Ik ben Joyce (34), schrijfster én oprichtster van MamaKletst.nl. Moeder van twee jongens, Luuk (8) en Maik (6). Samen met mijn vriend en mijn 2 kinderen woon ik in het mooie Amersfoort. Naast mijn blog werk ik op een kinderdagverblijf en volg ik een studie tot pedagogisch medewerker. Daardoor weet ik veel over het reilen en zeilen in moederland, waar ik weer goed over kan schrijven op MamaKletst!

Previous Suiker in kinderdrankjes? Albert Heijn gaat de strijd aan!
Next Werkende moeder of thuisblijfmoeder?

3 thoughts on “Social media en ik

  1. Ik ben er af en toe. Zeker niet altijd en kan het echt links laten liggen, een lekker social media dagje offline. Heerlijk! Daarnaast ben ik ook niet zo snel bang dingen te missen. Dat idee krijg ik bij anderen wel eens..

  2. Ik ben niet constant online. Ik hoef ook niet steeds te checken of er iets nieuw gepost is van een andere blogger of vriend/in op Facebook, Twitter of Instagram. Ik post wanneer ik zin heb en daar ben ik gelukkig mee.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close

NEXT STORY

Close

Eerste laptop & Landscape dinner set

27 oktober 2015
Close

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om je de beste surfervaring mogelijk. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van je cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" hieronder dan ben je akkoord met deze instellingen.

Sluiten