Valt het jullie ook zo op dat er op Social Media steeds minder over lijkt te zijn van de normale normen en waarden? Vrijheid van meningsuiting is naar een nieuw niveau getild en ik vraag mij toch echt af of we dit moeten willen. 

Elk bericht over vluchtelingen, het Sinterklaasfeest of Moslims word gevolgd door hele serenades aan scheldpartijen. Er was altijd al een hele lastige grens tussen vrijheid van meningsuiting en discriminatie, maar volgens mij is deze nu helemaal verdwenen. En je hoort er ook niemand meer over lijkt wel.

Nu zal ik de laatste zijn die vrijheid van meningsuiting zal tegen gaan. Maar waar we vóór het digitale tijdperk nog enigszins rekening met elkaar hielden, kan nu iedereen anoniem zijn diepste en donkerste gedachten maar uitschreeuwen. Onder een massaal gedeeld artikel is zo een reactie ook nog eens door tientallen duizenden mensen te lezen en er gebeurd niets.

Ik chargeer nu, want ik heb helemaal geen idee of er werkelijk niets gebeurd. Maar feit is wel, dat ik niet zie dat er iets aan gebeurd. En ik denk zo nog vele anderen met mij. En hiermee vraag ik mij toch wel af, waar is toch in vredesnaam onze ‘common decency’ gebleven? Het simpele respect naar elkaar om maar niet alle woorden die in je opkomen klakkeloos uit te schreeuwen en rekening te houden dat andere mensen ook gevoelens hebben.

Het is ergens ook weer heel logisch. Men wil zich uiten en op internet voel je je veilig en anoniem. Je spreekt niemand rechtstreeks aan, dus niemand spreekt je er terug op aan of geeft je klap voor je smoel. Best veilig toch?

Maar betekent dit nu dat we het dan maar zo moeten laten en het maar over ons heen moeten laten gaan? Ik vind het vaak gewoon ronduit asociaal hoe mensen zich gedragen via Social Media.  Is dit een wereld waar we naartoe willen? Lijkt mij niet!

De oplossing is een lastige, want in verband met privacy etc. Is het lastig om iemand hierop te vervolgen. Maar neem dan kleinere stappen. Het antwoord ligt misschien eerder bij de beheerders van de Social Media kanalen als Facebook en Twitter. Zij zouden moeten ingrijpen wanneer men zich niet gedraagt en bijvoorbeeld moeten blokkeren of sanctioneren. Het lijkt mij toch dat we op z’n minst willen dat we ons weer een beetje netjes en respectvol gedragen op internet? Breng de discussies terug en praat met elkaar. Maar elkaar het land uitwensen of soms zelfs doodswensen, daar schiet niemand iets mee op!

Show Full Content

About Author View Posts

Sharelyn

Ik ben Sharelyn, 29 jaar oud en mama van twee prachtige kindjes. Jiro is m'n oudste, hij word in december 4 en mag dus bijna naar school. En Fayenna van 2 jaar. Een lekkere bijdehante meid.
Ik ben in 2010 afgestudeerd aan de Vrije Universiteit Amsterdam, Master Sociale Psychologie. En had altijd al een passie voor schrijven.
Onder andere door mijn achtergrond, vind ik het erg leuk om te schrijven over wetenschappelijke onderzoeken en maatschappelijke kwesties. Maar hier en daar een blog over mijn ervaringen als mama, kan je ook van mij verwachten. Allen met vaak net even een scherp randje.

Previous 5x blogs over verjaardagen – Mama Linkies
Next Trendy school rugzak: de Kidzroom Black & White collectie

2 thoughts on “Social Media, toe aan nieuwe normen en waarden?

  1. Dat doe ik tegenwoordig ook. Maar soms kan ik mijn nieuwsgierigheid niet bedwingen. En dat ligt dan vooral in de redenen waarom mensen zo doen en denken. Blijft fascinerend.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close

NEXT STORY

Close

Meetsticker voor kinderen

20 augustus 2015
Close

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om je de beste surfervaring mogelijk. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van je cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" hieronder dan ben je akkoord met deze instellingen.

Sluiten