SPEELGOED AANBIEDEN – Spelen is een belangrijke bezigheid in het leven van kinderen. Ze spelen meer en meer en kunnen er uren zoet mee zijn! Naast dat zij graag spelen en het ontzettend leuk kunnen vinden, heeft spelen een enorm belangrijke functie in het leven van kinderen. Spelen bereid hen voor op het volwassen leven. Ze oefenen vaardigheden, motoriek, samen spelen, delen en fantaseren. Om je iets op weg te helpen in het aanbieden van speelgoed, heb ik hier een lijstje gemaakt van punten waar je op moet letten.
Inhoudsopgave
#1 Veiligheid!
Het eerste ding waar je op moet letten bij het aanbieden van speelgoed is de veiligheid. Dit lijkt vanzelf sprekend, maar het is heel makkelijk om je toch te vergissen. Inspecteer het speelgoed goed. Zijn er geen scherpe randen, losse onderdelen die weg kunnen schieten, kleine ruimtes waar de vingers tussen kunnen zitten? Let ook op kleine onderdelen als het gaat om de zeer jonge kinderen. Speelt je kind met strijkkralen en andere kralen, misschien met knikkers? Zorg dan dat je óf in de buurt bent, of eens in de zoveel tijd toch voorbij loopt. Dit klinkt overdreven, maar deze onderdelen zijn klein genoeg om tot verstikking of verstopping van de neus te leiden. Extra controle is nooit verkeerd! Wil je meer lezen over veiligheid van speelgoed? Hier lees je meer informatie!
#2 Leeftijdsadequaat
Wanneer je speelgoed aanbiedt is het belangrijk om iets te kiezen wat bij de leeftijd van het kind past. Is je kind één jaar, dan bied je natuurlijk geen skelter aan. Maar als je kind elf jaar is, geef je hem of haar ook geen rammelaar. Vrij logisch, maar toch belangrijk om telkens kritisch te kijken: wat kan mijn kind en wat geeft het zelf aan? Wanneer je kind bepaalde vaardigheden veel beoefent op dat moment, is het erg mooi om daar in je speelgoedkeuze bij aan te sluiten. Voor een uitgebreid overzicht voor geschikt speelgoed per leeftijdsfase, ben je hier op de goede plek!
#3 Aansluiten bij de belevingswereld
Wanneer een kind opgroeit, merk je dat het bepaalde dingen kan zien, snappen en ontdekken. Aan de hand van wat het kind laat zien, kan je aansluiten bij wat hem of haar bezighoudt. Snappen wat in het kind omgaat is dus een belangrijke voorwaarde om geschikt speelgoed aan te bieden. Kennis van ontwikkeling in het algemeen kan daarbij helpen, maar is niet het enige. Weten wat jóuw kind drijft en bezighoudt, is het belangrijkst. Wil je daar meer hoogte van krijgen? Door het stellen van deze vragen krijg je er een beter beeld van!
#4 Structuur van het speelgoed
Belangrijk om te weten is, wat jouw kind nodig heeft qua omvang en structuur van het speelgoed. Je eigen overtuigingen kunnen hierbij ook een rol spelen. Is je kind nog niet zo ver om de pincetgreep(greep tussen wijsvinger en duim) uit te voeren? Dan heeft het dus baat bij grotere voorwerpen die met de hele hand gegrepen kunnen worden. Je merkt dat er ook steeds meer mensen pleiten voor houten speelgoed. Ook dit is iets wat je voor jezelf kunt afwegen: wil ik mijn kind (bewust) houten speelgoed aanbieden? Dit zijn redenen die mensen gebruiken om toch voor houten speelgoed te kiezen.
#5 Afwisseling in groepsgrootte
Als je speelgoed kiest, is het ook belangrijk om na te denken over met wie het kind speelt. Wil je het alleen spelen meer stimuleren? Kies dan iets waarbij hij geen andere mensen nodig heeft om zich te vermaken. Wil je het samenspelen stimuleren, of merk je dat je daarvoor niet genoeg keuze aan speelgoed in huis hebt? Kies dan voor spelletjes, ballen, grote springtouwen etc.
#6 Fantasierijkspeelgoed
Een van de dingen om extra op te letten is de ruimte aan fantasie die het speelgoed overlaat. Veel speelgoed geeft ruimte om het kind zijn eigen verhaal te laten creëren, maar niet al het speelgoed is hierop gericht. Speelgoed als autootjes, paarden, lego, duplo, blokken, papier, stiften, microfoons en knuffels geeft het kind ruimte om te fantaseren. Koop je iets waarme het kind maar één ding kan doen, stimuleer je het fantaseren minder. Dit betekent niet dat je dit speelgoed niet aan mag bieden! Let er alleen wel op, dat je dus ook genoeg speelgoed beschikbaar stelt wat de fantasievorming wél stimuleert.
#7 Afwisseling tussen grove en fijne motoriek
Door te spelen leert het kind goed om zowel grove als fijne motoriek te gebruiken. Het is dus belangrijk om hiermee in het speelgoedaanbod rekening te houden. Een bal stimuleert de grove motoriek, maar stiften en kralen juist weer de fijne motoriek. Lees hier meer over het stimuleren van de fijne motoriek.
#8 Let op prikkels
Spelen is leuk, maar het moet vooral ook leuk blijven. Speelgoed aanbieden is belangrijk, maar let erop hoeveel je aanbiedt. Je hebt niet de hele speelgoedwinkel nodig om het kind keuze te geven. Sommige kinderen ervaren snel keuzestress. Leg dan een paar dingen buiten de kast voor die dag, zodat je het je kind makkelijker maakt. Als je nieuw speelgoed koopt, denk dan na over welke zintuigen het prikkelt. Zie je iets leuks wat veel geluid maakt, veel lichtjes heeft en ook nog eens beweegt? Kan leuk zijn, maar kan het kind dit erbij hebben of heeft het al genoeg ‘druk’ speelgoed? Maak bij speelgoed dat veel prikkels geeft ook een bewuste keuze m.b.t. wanneer je het aanbiedt. Maak afspraken over hoelang ermee gespeeld mag worden, maar ook wanneer. Vlak voor bedtijd is niet zo handig.
#9 Sluit aan bij de opvoeding
Klinkt logisch, maar dit is wel erg belangrijk om zo nu en dan bij stil te staan. Wil je dat je kind niet veel met geweld bezig is? Koop dan geen schietspelletjes of spreek af hoe vaak het gespeeld mag worden. Wil je het kind de kans geven om met koken en voeding bezig te zijn? Koop dan een leuk speelkeukentje. Zorg dat het speelgoed dat je kiest in lijn is met wat jij wilt uitdragen.
Lees ook: Spelen met je peuter
#10 Let op de omgeving
Niks is zo jammer, als het krijgen van leuk speelgoed en er niet mee kunnen spelen. Geef je het kind een bal maar woon je op een flatje en is het veld waar hij wilt spelen niet om de hoek? Zorg dan dat je het geeft op het moment dat je met hem mee kan gaan. Let bij wat je kiest op de ruimte in en om het huis. Als je alleen maar buitenspeelgoed geeft en je woont in een flat, dan kan dat misschien niet altijd van pas komen. Zo ook andersom: woon je buitenaf maar heeft het kind niks leuks om buiten te gebruiken? Dat is ook wel jammer!
#11 Time het moment van introduceren zorgvuldig
Om aan te sluiten bij vorig punt: iets leuks krijgen en er niks mee mogen doen is heel erg jammer! Geef dus nieuw speelgoed op een moment dat het kind ermee kan spelen. Dus niet voordat het naar school of de opvang gaat of vlak voor het slapen. Is het speelgoed wat eerst in elkaar gezet moet worden? Geef het op het moment dat jullie er samen voor kunnen gaan zitten. Zo kan het kind er direct van genieten!
Waar let jij op als jij speelgoed aanbiedt?
Comments