Speelgoed van het jaar 2020 – Winnaars en genomineerd speelgoed en spelletjes

Nog heel even wachten en dan is het zo ver. Dan kan er weer gestemd worden op het speelgoed van het jaar 2020. Ieder jaar wordt deze leuke verkiezing gehouden. En natuurlijk is er ook dit jaar weer heel mooi en leuk speelgoed genomineerd. Welk speelgoed genomineerd is, waar en wanneer je kunt stemmen en wie de winnaars zijn? Dat vind je in deze blog. 

Inhoudsopgave

Over Verkiezing speelgoed van het jaar

Al ruim 40 jaar wordt deze verkiezing gehouden. Want speelgoed verdient het om op een positieve manier onder de aandacht te komen van pers en consument. Het speelgoed wordt natuurlijk niet zomaar gekozen. Ieder jaar wordt er een vakjury samengesteld die speelt, beoordeelt en in zeven leeftijdscategorieën speelgoed en spellen uitkiest. De jury bestaat uit verschillende disciplines: Journalisten, bloggers, inkopers, speelgoeddeskundigen, een pedagoog en een ontwikkelingspsycholoog. Zij houden rekening met verschillende criteria: is het geschikt voor de leeftijd, sluit het aan bij de interesse van het kind waarvoor het is bedoeld, gaat het niet gauw stuk, is het na een keer spelen nog steeds leuk en hoe zit met het de prijs/kwaliteitverhouding?

Genomineerd in de categorie 0 t/m 3 jaar

Een baby verkent de wereld om zich heen. Vooral felle kleuren trekken zijn attentie. Het moeten grote stukken zijn want iets goed pakken, kan hij nog niet. Geluidjes zijn ook altijd in trek.
De dreumes kan al weer wat meer. Speelgoed achter je aan trekken is dan leuk. Een dreumes zit vol vragen. Speelgoed kan antwoorden geven en mogelijkheden stimuleren.
Peuters bouwen met blokken, maken muziek en spelen graag met andere kinderen. Een spelletje spelen gaan ze nu steeds vaker doen.

Playmobil 1.2.3 Mijn meeneem kinderdagverblijf

De veelzijdige sets van Playmobil 1.2.3 bieden plezier en een leerzame ervaring voor kleine ontdekkingsreizigers. Met het 1.2.3 meeneem kinderdagverblijf kunnen kindjes alle ervaringen van het echte kinderdagverblijf/de peuterspeelzaal naspelen. Speel met je vriendjes en vriendinnetjes, ga heerlijk schommelen, ga van de glijbaan of draai een rondje in de carrousel en nog veel meer. En het beste: De volledige inhoud past in het koffertje – ideaal voor op reis.

Klik hier voor meer informatie.

SmartMax My First Sounds & Senses

Schudden, rammelen en bouwen. Vier nieuwe staven zijn ontwikkeld met elk een andere structuur om het gevoel van aanraking te stimuleren. Schud de staven en de ballen en maak muziek!
De aantrekking tussen de onderdelen door het magnetisme prikkelt de fijne motoriek en de oog-handcoördinatie. Deze set hoort absoluut thuis in de leefwereld van jonge kindjes waar ontdekking centraal staat.

Klik hier voor meer informatie.

Lees ook: Winnaars Speelgoed van het jaar 2019

Genomineerd in de categorie 4 & 5 jaar

Kinderen van 4 en 5 jaar beginnen met rollenspellen zoals vadertje en moedertje te spelen. Maar ook de dokter of de tandarts nadoen is een favoriete bezigheid. De meeste kleuters hebben een grote fantasie en het speelgoed voor deze leeftijd komt daaraan tegemoet.
Met het spelen van eenvoudige spelletjes wordt begonnen.

Ik Leer Symmetrie

Met ‘Ik Leer Symmetrie’ leren kinderen spelenderwijs de basisprincipes van symmetrie. Door de vormpjes op de juiste manier te leggen en het magische effect van de spiegel te ontdekken, leren ze figuren en kleuren te herkennen en wordt hun creativiteit gestimuleerd. De oplossing staat aan de achterzijde van de kaart, zodat de kinderen zelfstandig kunnen spelen en leren.

Klik hier voor meer informatie.

PAW Patrol Ultimate Police Cruiser

Deze grote cruiser van Chase heeft ruimte voor zes pups (niet bijgeleverd) en is met vijf verschillende voertuigen klaar voor elke reddingsoperatie! Word de held van de dag in de cruiser, op de twee motoren, in de boot en in de helikopter! Druk op de knop om de helikopter tevoorschijn te toveren. De cruiser wordt geopend, waardoor de helikopter op het platform verschijnt. Pak de helikopter, draai de propellers met de hand en vlieg naar de noodsituatie!
De Ultimate Police Cruiser heeft twee motoren die gelanceerd worden als je de zijkanten naar buiten laat springen. Breng de spanning van de PAW Patrol tot leven: activeer de zwaailichten en spannende geluidseffecten, net zoals bij een echte politieauto! Geleverd met drie LR44-batterijen.

Klik hier voor meer informatie.

Louis Liaan

Alle spelers gooien om de beurt met de dobbelsteen om te kijken welk stuk fruit of oerwoudvriendje ze aan Louis, de orang-oetan, moeten hangen. Dit moet heel voorzichtig, anders schrikt Louis en vliegt alles in het rond.

De laatste speler die iets aan Louis hing zonder hem te laten schrikken, wint het spel.

Klik hier voor meer informatie.

Jaak en de Bonenstaak

Bouw de afbeelding na van de bonenstaak en help Jaak om naar het kasteel in de wolken te klimmen. Jaak en de Bonenstaak is een sprookjesachtig spel met 60 opdrachten.
De puzzelstukken kantelen totdat ze op hun plaats vallen. De spelers moeten dus goed nadenken vóór ze de puzzelstukken op de ladders zetten.

Klik hier voor meer informatie.

Genomineerd in de categorie 6 & 7 jaar

Kinderen van deze leeftijdsgroep zijn competitief, elkaar overtroeven vinden ze erg leuk. Allerlei spelletjes spelen op deze behoefte in. Of dat spelen nu buiten met vrienden en vriendinnetjes gebeurt, of binnen met broertjes, zusjes en ouders maakt niet uit.

FurReal – Mama Josie de Kangoeroe

Mama Josie de Kangoeroe is interactief huisdierenspeelgoed en net zo lief als haar schattige kleine baby’s! De ene baby is een jongen, de andere een meisje en de derde is een verrassing! Pak ze alle drie uit voor de grote genderonthulling. Dan kan deze liefhebbende moeder voor haar kleintjes zorgen en ook met jou spelen, reageren op aanraking met meer dan 70 geluids- en bewegingsreacties, waaronder liefdevolle geluiden (kleine kusjes!), voedergeluiden (soms ook een hik of een boertje). Mama Josie weet zich te ontspannen en plezier te hebben – ze kan een dansje doen en tegelijkertijd muziek spelen. Wat ze ook doet, ze zal zeker boeien!

Klik hier voor meer informatie.

LEGO Avonturen met Mario starter set

Met deze LEGO® Super Mario™ Avonturen met Mario Starter Set (71360) kunnen kinderen spelen als hun favoriete personage in de echte wereld. De set bevat een Lego Mario™ figuur die via de lcd-schermen en de luidspreker direct reacties geeft. Spelers kunnen virtuele munten verdienen door met LEGO Mario van de Startbuis naar de Vlaggenmast te gaan via draaiende platforms en wolkenplatforms, het ?-blok en supergevechten met de Goomba en Bowser Jr.

Klik hier voor meer informatie.

Bank Attack

Werk samen als een team en kraak de kluis door de bevelen van de baas op te volgen; zijn stem komt uit de kluis. Neem de gereedschappen, geef ze door en ruil ze met je teamgenoten. Gebruik het gereedschap op het juiste moment om geld te verdienen. Leg je een foutloos parcours af, dan heb je de goudstaven en 50 miljoen! Bij iedere fout van jou of je teamgenoten, verlies je een deel van je buit. Als je te veel fouten maakt, gaat het alarm.

Klik hier voor meer informatie.

Froggit

Leid je kikkers veilig over de vijver en voorkom dat andere spelers hetzelfde doen. De eerste kikkerfamilie die de andere kant van de vijver bereikt, wint het spel. Maar pas op, de vis kan je kikkers terugjagen naar hun start-oever!
Het spel kan worden gespeeld op twee verschillende niveaus nl. junior of expert, afhankelijk van de ervaring of leeftijd van de spelers.

Klik hier voor meer informatie.

Genomineerd in de categorie 8 & 9 jaar

Spelletjes spelen en kennis testen. Allerlei soorten spelletjes, voor de lol of informatieve, zijn geschikt. Of constructiebouwwerken maken. Wetenschap ontdekken want ze zijn heel nieuwsgierig, en ze willen veel dingen uitproberen: hoe werkt het en hoe zit het in elkaar? Je zou kunnen zeggen dat de wetenschap op deze leeftijd dan ook een rol speelt. Leerzame spelletjes kunnen op een speelse manier helpen lesstof van school beter onder de knie te krijgen.

Color Addict

Een kleurrijk en meeslepend spel, perfect voor spelletjesavonden met het hele gezin, middagpauzes met collega’s of op school en feestjes! Dit is een blauwe kaart. En deze? Rood of groen? Raak al je kaarten zo snel mogelijk kwijt door de juiste kleur of het juiste woord of allebei of omgekeerd uit te spelen. Op sommige kaarten staat een kleur geschreven maar met inkt in een andere keur. Dus bv het woord rood in groen geschreven. Bevat 110 kleurrijke kaarten. Het spel is heel verslavend!
Niet geschikt voor wie groen lacht, zwartkijkt, geel ziet van nijd, weinig kleur heeft of roze olifanten ziet voorbijvliegen.

Klik hier voor meer informatie.

DOTS BFF armbandenset

Maak je eigen coole vriendschapsarmbandjes en geef ze aan je beste vrienden! Open de BFF armbandenset, leg de armbanden plat neer en klik de kleurrijke DOTS erop. Kijk op de verpakking en de meegeleverde inspiratiefolder of maak je eigen ontwerp of maak je eigen design. Decoreer jouw armbanden, zodat ze helemaal bij de persoonlijkheid van jou en je vrienden passen. Draag jullie unieke armbanden met trots! #dotyourworld

Klik hier voor meer informatie.

LAMA

Vlot kaartspel waarbij het doel is alle kaarten (minpunten) af te leggen.

Lukt dat als eerste, dan mag je strafpunten teruggeven. De regels zijn simpel en toch biedt het de mogelijkheid om verschillende strategieën toe te passen waardoor je dit blijft spelen.

Klik hier voor meer informatie.

Genomineerd in de categorie 10 & 11  jaar

Spelletjes spelen, nog ingewikkelder constructie bouwwerken maken en techniek is leuk en interessant voor deze leeftijd. Moeilijker spellen spelen kinderen van deze leeftijd ook graag.

Overbooked

Welkom op de drukste luchthaven van ons land. Jij werkt bij de servicedesk en zorgt ervoor dat iedere passagier een stoel krijgt. Dat is nog een heel gepuzzel, want sommige passagiers willen bij het raam zitten en anderen reizen liever in een groep. Bovendien is het vliegtuig overboekt: er zijn meer passagiers dan stoelen…
Ben jij degene die de meeste passagiers tevredenstelt?

Klik hier voor meer informatie.

De Zoektocht naar El Dorado

Een spannende race van expeditieleiders door het oerwoud om als eerste de mysterieuze schat El Dorado te bereiken. Dit spel maakt op een toegankelijke manier gebruik van het ‘deck building mechanisme’ waarbij spelers een ideale mix van kaarten moeten zien samen te stellen.

Klik hier voor meer informatie.

Cube Duel

Een spel voor twee spelers die ieder of de  rode of de gele stenen kiezen. Tijdens het spel creëren de spelers een kubus door om de beurt een steen in het spelbord te plaatsen en proberen om zo veel mogelijk vierkanten in hun kleur aan de 3 bovenzijden van de kubus te krijgen. De speler die op het einde van het spel de meeste vierkanten in zijn kleur aan de 3 bovenzijden van de kubus heeft, wint het spel.
Ook geschikt om alleen te spelen met de one-player-training-mode.

Klik hier voor meer informatie.

Genomineerd in de categorie 12 t/m 17 jaar

Spelen houdt al lang niet meer op als je de basisschool verlaat. Dat komt ongetwijfeld omdat het aanbod steeds meer gericht wordt op 12 plussers.

Herrlof

Tijdens de Vikingperiode vocht je voor de titel van koning. Vier Vikingen vechten nu voor Herrlof: de winst en lof verdiend in oorlog. Tijdens de Vikingperiode vocht men om de titel van koning te bemachtigen. ‘Vikingen’ vechten nu voor Herrlof. Wie wordt de volgende Viking koning? Herrlof is een slagenspel voor twee spelers waarbij je speelt tot een van de spelers minstens 50 punten heeft. De speler met de meeste punten wint. Je scoort punten door slagen te winnen en kan bonussen verdienen. Het spel bestaat uit maximaal 10 rondes.

Klik hier voor meer informatie.

Stay Cool

Een partyspel waarin spelers vrij simpele vragen moeten beantwoorden. De uitdaging zit hem er in dat er door twee personen tegelijkertijd vragen worden gesteld. De ene vraag moet mondeling beantwoord worden terwijl de andere vraag gespeld moet worden met gekleurde letter dobbelstenen. Multitasken was nog nooit zo leuk.

Klik hier voor meer informatie.

Genomineerd in de categorie 18+

Steeds meer volwassenen ontdekken dat spelen leuk is zeker de laatste maanden! Naast bouwpakketten, constructiespeelgoed en allerlei soorten puzzels zijn er interessante en leuke spellen. Spellen rond een thema waar je een tijd lang mee bezig bent of spellen die kennis testen.

De Crew

Een coöperatief en uitdagend kaartspel dat lijkt op een moderne variant van klaverjassen maar dan met een twist. Zonder te mogen praten, moeten de spelers samen 50 ‘missies’ uitspelen. Hierbij is er slechts zeer beperkte communicatie mogelijk. De missies zijn elke keer weer anders en worden steeds moeilijker.
Hoewel het spel vanaf 10 jaar te spelen is, zullen de missies al vrij snel lastiger worden en uiteindelijk alleen door doorgewinterde kaartspelers uit te spelen zijn.

Klik hier voor meer informatie.

Black Stories Uni Edition

Black stories zijn gitzwarte raadsels die je samen oplost. Eén speler is de Raadselmeester, die het raadsel voorleest en de oplossing kent. De andere spelers stellen vragen die alleen met ja of nee beantwoord kunnen worden. In de Uni editie lijkt de campus een veilige plek, maar professoren en studenten verdwijnen op geheimzinnige wijze. Denk buiten normale kaders, wees creatief en los de lugubere mysteries rond de universiteit op. Durf jij het aan?

Klik hier voor meer informatie.

Stemmen op het Speelgoed van het jaar 2020

Op 9 september 2020 werden de stemknoppen geactiveerd op de website van Speelgoed van het jaar. Stemmen kon tot 4 november. En de uitslagen werden vervolgens bekend gemaakt. Hieronder vind je de winnaars van het jaar 2020.

Winnaars Speelgoed van het jaar 2020

Op 4 november 2020 werden alle winnaars van het Speelgoed van het jaar 2020 bekend gemaakt, door niemand minder dan Jörgen Raymann. Het was allemaal Coronaproof dit jaar. En de gewonnen speelgoedmerken waren erbij via beeldbellen. Dit zijn de winnaars:

0 t/m 3 jaar
Bij deze leeftijdsgroep wordt er rekening gehouden met het feit dat baby’s de wereld nog aan het verkennen zijn en vooral geïnteresseerd zijn in felle kleuren en geluidjes. De twee genomineerde producten waren ‘Playmobil 1-2-3. Mijn meeneem kinderdagverblijf’ en ‘SmartMax my First Sounds & Senses‘, de laatstgenoemde werd als winnaar verkozen. Schudden, rammelen en bouwen, gebruik de staven om muziek te maken!

Klik hier voor meer informatie.

4 en 5 jaar
De meeste kleuters hebben een grote fantasie en het speelgoed voor deze leeftijd komt daaraan tegemoet. Kinderen van 4 en 5 jaar spelen graag vader en dochtertje of andere rollenspellen! De vakjury heeft vier spellen genomineerd, waarvan Jaak en de bonenstaak de winnaar bleek. Kan jij Jaak helpen om de bonenstaak te beklimmen en het kasteel in de wolken te bereiken? Ontdek de magie van dit sprookje met dit ”bewegende” puzzelspel voor jonge kinderen.

Klik hier voor meer informatie.

6 en 7 jaar
Kinderen van deze leeftijdsgroep zijn erg competitief ingesteld en willen graag beter zijn dan de ander. Eén van de spellen die daar goed op inspeelde, en tevens de winnaar is van de verkiezing in deze leeftijdsgroep is het spel ‘LEGO Avonturen met Mario Starter set‘. Met deze LEGO® Super Mario™ Avonturen met Mario startbaan (71360) kunnen kinderen spelen als hun favoriete personage in de echte wereld. Verplaats de stenen om nieuwe levels te maken en probeer ze te voltooien.

Klik hier voor meer informatie.

8 en 9 jaar
Rond deze leeftijd zijn kinderen heel nieuwsgierig, willen ze veel nieuwe dingen uitproberen en spelen ze graag spelletjes. Ze spelen graag informatieve spelletjes of spelletjes voor de lol, zoals het spel ‘Lama’. Het motto van L.A.M.A. is: Leg Alle Minpunten Af. Elke beurt probeer je kaarten af te leggen, anders krijg je er minpunten voor. Aan het einde wint de speler met de minste minpunten! L.A.M.A. is een grappig en toegankelijk kaartspel met zeer eenvoudige spelregels!

Klik hier voor meer informatie.

                                         10 en 11 jaar
Wanneer kinderen deze leeftijd bereiken zijn ze vaak wat sneller bereid om moeilijkere spellen te doen. Dit biedt hen een grotere uitdaging dan een (te) gemakkelijk spel. De zoektocht naar El Dorado door de consument tot de winnaar verkozen in deze leeftijdsgroep. Als expeditieleider ga je op zoek naar de mysterieuze gouden stad en win je het spel door als eerste El Dorado te bereiken. Lukt het je om met de juiste tactiek en uitrusting als eerste de gouden stad te bereiken en het goud op te eisen?

Klik hier voor meer informatie.

12 t/m 17 jaar
Vergis je niet, ook voor deze leeftijdsgroep is er een groot aanbod wat betreft speelgoed. Dit jaar is ‘Stay Cool’ tot speelgoed van het jaar verkozen. In Stay Cool word je door je medespelers gebombardeerd met vragen en de speler die de meeste vragen weet te beantwoorden, wint. Het zijn absoluut geen moeilijke vragen die diepgaande kennis vereisen. Zo zitten er alledaagse vragen, persoonlijke vragen, maar ook behendigheids- of snelheidsopdrachten tussen. Ideaal dus voor een gezellig avondje multitasken met vrienden of familie!

Klik hier voor meer informatie.

 18 plus
In deze periode, waarin veel mensen tijd in huis doorbrengen, worden er veel puzzels gemaakt, spellen gespeeld die je kennis testen en nog veel meer! De winnaar van de verkiezing in deze leeftijdscategorie is ‘De Crew’, een kaartspel waarin jullie samen proberen in 50 verschillende missies het heelal te doorkruisen. Daarin slagen jullie alleen als iedereen goed oplet en samenwerkt. Eén foute kaart kan einde missie betekenen. Durf jij het aan?

Klik hier voor meer informatie.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Mobiele versie afsluiten

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om je de beste surfervaring mogelijk. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van je cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" hieronder dan ben je akkoord met deze instellingen.

Sluiten