Spelen met je baby van 9 maanden

De afgelopen maanden heb ik gemerkt dat Luuk en ik door samen te spelen een veel leukere dag hebben dan wanneer we het een keer niet doen. Toch ontbreekt het me soms wel een beetje aan inspiratie. Weer de blokken uit de doos gooien en er “muziek” mee maken komt me soms een beetje mijn neus uit. Daarom zijn we andere spelletjes gaan doen en ik deel hier een aantal spel-tips. 

Spelen met je baby is goed voor de ontwikkeling van je kind. Je baby leert er veel van en je hebt samen ook nog eens veel plezier.

 • Inhoudsopgave

  Vertel wat je ziet

Neem je baby op je arm en vertel alles wat je ziet. Dat is een lamp, de lamp kan aan en uit. Buiten kun je de bomen aanwijzen, de auto’s, een fiets en ga zo maar door. Luuk vindt dit steeds leuker en begint steeds meer op zijn eigen manier met me mee te brabbelen.

 • Met water spelen

Dit doe ik momenteel alleen als hij in bad zit, omdat ik het anders te koud vind, maar dit kan nog beter in de zomer. Luuk slaat graag met zijn handen op het water. Daarnaast vindt hij badschuim reuze interessant en probeert dit te pakken. Ook giet ik steeds een bakje met water leeg, eerst om hem heen, daarna over zijn gezicht. Hier schrikt hij soms een beetje van, maar daarna vindt hij het ook erg leuk. Spelenderwijs maakt hij zo kennis met water. Ik zorg altijd dat ik naderhand een droog setje kleding aan kan trekken. Het maakt me dus niet uit als hij mij nat spettert.

 • Hem de lamp aan en uit laten doen

Wanneer we zijn kamer inlopen en de lamp moet aan, dan laten we dit door hem doen. Inmiddels weet hij niet beter. Maar ook als we op ons bed zitten, bij voorkeur na het geven van zijn fles, vindt hij het prachtig om de lamp aan en uit te zetten. Vanaf ons bed kunnen we dit namelijk doen door middel van een koortje. Zodra Luuk het ziet begint hij al te lachen. Als hij de lamp uit zet, vertel ik ook dat de lamp uitstaat en wanneer hij hem aanzet zeg ik dat de lamp aan staat. Luuk reageert erg enthousiast als het hem zelf gelukt is.

spelen met je baby

 • Een blokkentoren bouwen en weer om laten vallen

Elke keer wanneer ik een blokkentoren maak, dendert Luuk er al kruipend overheen om alles om te gooien. Dit vind hij prachtig. En door zijn geschater bouw ik natuurlijk met alle liefde nog een toren. En nog een. En nog een.

 • Samen voor de spiegel zitten

Simpeler kan bijna niet, maar Luuk vindt dit zo leuk. Ik ga samen met hem voor de spiegel zitten en zodra hij mij ziet begint hij te lachen. Hij kijkt van mij naar mijn spiegelbeeld en weer terug. Ook begint hij nu naar ons spiegelbeeld te zwaaien. Als ik gekke bekken trek schatert hij het uit.

 • Een boekje lezen

Naar een verhaaltje luisteren vindt Luuk ook al zo heerlijk. Hij probeert natuurlijk ondertussen ook het boekje uit onze handen te gritsen en er vervolgens zijn tanden in te zetten, dus het zijn nu vooral nog even kartonnen boekjes die we hem voorlezen. Als er dieren in boekjes staan en ik zeg “aai beertje” dan aait hij ook al zachtjes over het afgebeelde beertje heen. Nu hem alleen nog leren net zo zachtjes te doen bij de kat.

Weet jij nog leuke spelletjes om met je baby te doen?

4 gedachten over “Spelen met je baby van 9 maanden”

 1. Mijn neefje (is net iets ouder, maar toch) vind het omgooien van stapels blokken ook zo leuk! Ik geniet er altijd heel erg van om te zien hoe hij zo blij kan worden van zoiets simpels 🙂 Leuke ideetjes

  Beantwoorden
 2. Wat leuk zeg! Milan en Noah zijn nu bijna 6 maanden en ik weet echt niet zo goed wat ik kwa spelletjes met ze moet doen. De spiegel vinden ze ook wel leuk maar verder tsja…

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om je de beste surfervaring mogelijk. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van je cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" hieronder dan ben je akkoord met deze instellingen.

Sluiten