Stoppen met de speen

Mijn kind zou geen spenenkind worden. Dat had ik me voorgenomen tijdens de zwangerschap. Ik vind het zo raar staan, zo’n baby met continue een speen in z’n mond. Maar toen Luuk 3 weken was gingen we overstag. Hij had duidelijk extra zuigbehoefte en we besloten hem een speen te geven. Dat ging heel makkelijk. Het moeilijke aan dit verhaal is, dat we liever ook nog hebben dat hij weer van de speen af komt. We gaan stoppen met de speen. Maar hoe gaan we dat aanpakken? 

De afgelopen tijd merken we dat we de speen al heel snel aan Luuk geven. Of we pakken hem niet eens af. Waardoor de speen tussen het speelgoed ligt. En af en toe zien we Luuk dan ineens met een speen in zijn mond zitten. En heel soms valt het niet eens meer zo op dat hij die speen in zijn mond heeft. Nu hij twee tandjes heeft en de rest van zijn tanden misschien al wel onderweg zijn ga ik toch wat vaker nadenken. Zelf heb ik fanatiek geduimd. Tot ik mijn beugel kreeg. Ik was toen 12 jaar. Mijn tanden hebben daardoor veel te verduren gehad. Met verschillende beugels tot gevolg.

In slaap vallen zonder speen, dat zie ik Luuk zo snel nog niet doen. Maar dat hoeft ook nog niet. We horen namelijk al vrij snel nadat hij in slaap gevallen is zijn speen vallen (meestal uit zijn ledikant op de grond) en daar vraagt hij dan de rest van de nacht meestal ook niet meer naar. Het gaat vooral om de momenten dat hij wakker is en hij gewoon zit te spelen.

We gaan daarom vanaf vandaag op het moment dat Luuk uit bed komt, zijn speen in een bakje bij zijn bed neerleggen. En vertellen daarbij dat hij zijn speen weer krijgt als hij gaat slapen straks. Ik heb geen idee of het werkt, maar ik denk ook niet dat er echt veel problemen zullen komen. Het geven van zijn speen is een vervelende gewoonte geworden, die helemaal niet nodig is.

En zodra we er een nieuwe gewoonte van gemaakt hebben om Luuk op de dag zonder speen te laten spelen, gaan we het langzaam aan verder uitbreiden naar slaapjes. Het is namelijk ook wel heel makkelijk als hij zonder iets in slaap kan vallen. Maar of dat verstandig is weet ik niet.

Ik ben wel benieuwd hoe andere moeders dat doen, of hebben gedaan met hun kinderen.
Wanneer en hoe ben je gestopt met het geven van een speen? 

 

4 gedachten over “Stoppen met de speen”

  1. Aron stopte met de speen nadat ik stopte met borstvoeding. Ik vind zelf 3 wel een goede leeftijd om te stoppen met de speen. Mocht ons meisje dus een speen in krijgen dan gaat hij er met uiterlijk 3 jaar uit. Of dat is mijn doel haha!

    Beantwoorden
  2. Fynn haalt heel veel troost uit zijn speen op verdrietige momenten vind die zn speen heel fijn, hij pakt hem ook zelf geregeld van tafel als die zin in zn speentje heeft
    ik vind het dan ook niet nodig om zn speen af te pakken als die weer rustig is met het risico om weer een overstuur kind te krijgen, als die rond de 3 is gaan we afscheid nemen van de speen maar tot die tijd mag die hem lekker houden . <3

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om je de beste surfervaring mogelijk. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van je cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" hieronder dan ben je akkoord met deze instellingen.

Sluiten