Na een mooie reis, na het eerste levensjaar van je kind of na een heel mooi kalenderjaar, is het leuk om alles wat je hebt meegemaakt vast te leggen in een fotoboek. Je kunt ervoor kiezen om je foto’s af te laten drukken en de foto’s zelf in te plannen, toch ben ik altijd wel erg fan van zelf fotoboeken maken. Zo kan ik gedurende het jaar al een begin maken aan het boek en zo de mooiste momenten niet vergeten. In dit artikel lees je tips voor het maken van de mooiste fotoboeken van jouw favoriete momenten.
Inhoudsopgave
Fotografeer het hele verhaal
Niets is zo vervelend als foto’s missen om een compleet verhaal te moeten vertellen. Foto’s vertellen het verhaal en het is jammer als je zelf nog uitleg moet geven over bepaalde gebeurtenissen, omdat je net die momenten zelf niet hebt vastgelegd. Fotografeer dus het hele verhaal! Fotografeer je een verjaardag? Zet dan niet alleen de jarige jop op de foto, maar fotografeer ook de visite. Zo kun je over een aantal jaar nog steeds zien dat je tante op een bepaalde verjaardag wél nog aanwezig was.
Kies voor details en overzicht in het fotoboek
Overzichtsfoto’s zijn altijd leuk om in een fotoboek te plaatsen. Het uitzicht vanaf je hotelkamer bijvoorbeeld. Maar denk bij het fotograferen daaraan eens aan dat je de raamkozijnen ook op de foto zet, in plaats van alleen het uitzicht zelf te fotograferen. Of maak eens een detailfoto’s van sieraden of een mooi detail aan je kleding bij een portret. Op die manier kun je een mooie complete collage maken en de belangrijke zaken extra goed in beeld brengen.
Fotografeer toegangskaartjes
Vroeger was het bij het maken van een plakboek altijd zo leuk dat je alles erin kon plakken. Toegangskaartjes of spullen die je gevonden had. Dingen die je echt wilde bewaren in elk geval. Dat is bij een digitaal fotoboek minder handig om te doen. Maar je kunt er natuurlijk wel voor kiezen om deze toegangskaartjes en andere belangrijke spulletjes ook te kunnen fotograferen en de foto’s hiervan aan het fotoboek toe te voegen.
Selecteer je foto’s
Misschien wel het belangrijkste bij het maken van een fotoboek, is de selectie van de foto’s. Wees hierbij kieskeurig, selecteer niet teveel van hetzelfde en probeer rekening te houden met dezelfde kleuren en kies natuurlijk alleen voor scherpe foto’s. Kies vooral de mooiste foto’s, de minder mooie foto’s kun je namelijk altijd nog digitaal bewaren, maar zo komen alleen de allermooiste foto’s in je fotoboek terecht.
Bewerk je foto’s
Soms kan het nodig zijn om je foto’s een beetje op te poetsen. Vliegt er net een vogel door het beeld bij het fotograferen van het uitzicht? Of kunnen de kleuren net iets meer licht gebruiken? Bewerk de foto’s dan en sla ze op. Eenmaal afgedrukt kun je ze niet meer bewerken, dus bekijk alles zorgvuldig.
Kies voor een groot formaat
Ik vind dat een fotoboek niet te klein moet zijn. Een boek van minimaal 30x30cm is wat mij betreft een must. Maar dit is natuurlijk wel persoonlijke voorkeur. Mijn mooiste foto’s verdienen een mooi boek en dit mag dan best groot zijn. Let er bij het kiezen van een groot formaat boek wel op, dat je foto’s een hoge resolutie hebben. Een foto met je selfiecamera op je telefoon heeft dit niet altijd, waardoor foto’s pixelig kunnen worden als ze zijn afgedrukt. Let hier dus goed op.
Bespaar niet op het aantal pagina’s
Niets is zo zonde dan niet al je favoriete foto’s in een boek te kunnen plaatsen, omdat je niet teveel geld wil uitgeven aan extra pagina’s. Maak het boek en wacht des noods op een goede aanbieding voor je het laat afdrukken, als het echt teveel geld gaat kosten. Maar de kans is groot dat je er spijt van krijgt als je nu bespaard, terwijl je liever nog wat extra foto’s in het boek had willen hebben. Bij Fotoboeken.nl komen vaak leuke aanbiedingen voorbij en de kwaliteit van de boeken is erg goed.
Gebruik niet teveel tekst
Als je foto’s goed zijn, vertellen ze zelf het verhaal. Het is dus niet nodig om bij elke foto tekst te plaatsen en uitleg te geven. Wat wel mooi zou kunnen zijn is een mooie quote die je hebt gelezen of gehoord tijdens de vakantie. Een leuke uitspraak van de kinderen bijvoorbeeld en deze in groot formaat op een mooie achtergrondfoto te plaatsen. Heb je bijvoorbeeld een foto van de grond met daarop allerlei herfstbladeren, dan past daar prima een mooie quote op in een leuk lettertype. Over het algemeen lijdt tekst teveel af van de foto’s zelf. En dat is jammer.
Hou het rustig
Een foto op een foto kan heel mooi zijn, maar doe het niet teveel. Foto’s schuin over elkaar en een pagina met daarop 100 kleine foto’s verdeeld, maakt alles heel druk waardoor je niet meer weet waar je moet kijken. Vaak komen je foto’s veel beter tot hun recht als je het fotoboek rustig houdt en hier en der wat witruimte vrij laat. Het kan ook heel mooi zijn om een grote foto over 2 pagina’s af te laten drukken.
Haast je niet
Een fotoboek maken kost tijd, veel tijd. En het is belangrijk om die tijd ook te nemen. Als je een boek snel in elkaar wil zetten, kom je er vast achter dat je toch liever een andere foto had gebruikt of kies je een foto die er toch niet perse in had gehoeven. Je kunt er beter wat langer over doen en alles 3x dubbel checken voor je het besteld. Laat er ook even iemand anders naar kijken om (typ)foutjes te ontdekken en te zien of alles echt naar wens is. Eenmaal afgedrukt, kan het boek niet meer aangepast worden. Kies dus zorgvuldig je foto’s en neem de tijd alles een plekje te geven.
Maak jij graag fotoboeken? Heb je nog aanvullende tips?
Comments