De uitgerekende datum bij een zwangerschap, is de datum wanneer je vermoedelijk gaat bevallen. Toch bevalt maar 5% van de vrouwen daadwerkelijk op de uitgerekende datum. De meeste vrouwen bevallen tussen de 3 weken voor en 2 weken na de uitgerekende datum. Wil je weten wanneer jouw uitgerekende datum vermoedelijk is? Vul dan je gegevens in in de calculator en je ziet direct wat je vermoedelijke uitgerekende datum is.
Bereken je uitgerekende datum
Een zwangerschap duurt gemiddeld 38 weken vanaf de bevruchting. En met onderstaande calculator kun je door de eerste dag van je laatste menstruatie in te vullen, redelijk nauwkeurig berekenen hoe lang je op dit moment zwanger bent. Toch is onderstaande tool niet heel betrouwbaar. Alleen een huisarts, verloskundige of gynaecoloog kan dit bepalen door een termijnecho te maken. Pas dan kan er echt berekend worden hoe lang je zwanger bent en wanneer je vermoedelijke uitgerekende datum zal zijn. Wil je zeker weten of je zwanger bent? Koop dan hier een zwangerschapstest.
Hoe lang ben je zwanger?
De duur van een zwangerschap verschilt vanaf het moment dat je gaat tellen. Wanneer je uitgaat van de dag van de bevruchting, duurt een zwangerschap gemiddeld 38 weken. Maar bij een regelmatige cyclus, kun je de uitgerekende datum berekenen vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie en duurt een zwangerschap gemiddeld 40 weken. Een verloskundige gaat vaak uit van de eerste dag van je laatste menstruatie, waardoor je dus eigenlijk de eerste 2 zwangerschapsweken “cadeau” krijgt, aangezien de bevruchting pas in week 3 plaatsvindt. In bovenstaande calculator kun je zien dat je beide opties kunt invullen. De eerste dag van je laatste menstruatie of de vermoedelijke dag van de bevruchting. Dit kan helpen als je zeker weet wanneer de bevruchting heeft plaatsgevonden. Bijvoorbeeld als je een IVF behandeling hebt ondergaan of sowieso niet vaker geslachtsgemeenschap hebt gehad in de weken ervoor. Toch is het goed om je te beseffen dat de bevruchting ook iets later plaats kan vinden dan het moment van de geslachtsgemeenschap, aangezien het zaad van een man zo’n 72 uur actief blijft.
Lees ook: 10 leuke zwangerschapsboeken
Lees ook: Zwangerschapssymptomen waaruit kan blijken dat je zwanger bent
Hoe betrouwbaar is de berekening?
Je kunt niet 100% vertrouwen op bovenstaande berekening. Je uitgerekende datum is namelijk afhankelijk van meerdere factoren. Denk hierbij aan de duur van je cyclus, op welk moment je vruchtbaar bent tijdens je cyclus en ook of je bepaalde medicatie gebruikt. Als je zeker wil weten hoe lang je zwanger bent, zal je de eerste termijnecho bij de verloskundige of de gynaecoloog moeten afwachten. Om zeker te weten wat je uitgerekende datum is, wordt er vaak twee keer een termijnecho gemaakt. Rond de 8 weken zwangerschap en tussen de 10 en 13 weken zwangerschap in.
Hoe belangrijk is de uitgerekende datum?
Het berekenen van de uitgerekende datum aan de hand van een echo is belangrijk, omdat de verloskundige of gynaecoloog op die manier de groei van je baby goed in de gaten kan houden. Er kunnen onderzoeken plaatsvinden als het kindje te snel of te langzaam groeit. En het zorgt ervoor dat er ingegrepen kan worden als je voorbij de 42 weken zwangerschap gaat, omdat dit gevaarlijk zou kunnen worden voor jou als moeder, maar ook voor je baby. Daarbij spreek ik uit ervaring dat het ook wel fijn is om als (bijna) moeder een datum te hebben om naar uit te kijken. Je weet beter in welk seizoen je baby geboren wordt en kunt hier op in spelen door bijvoorbeeld in de herfst en winter, warmere kleertjes klaar te hebben liggen dan voor in de zomermaanden.
Klopte jouw uitgerekende datum? Of ben je vroeger of later bevallen?
Comments