Al tijdens de zwangerschap was ik ervan overtuigd dat ik onze baby heel erg veel zou gaan dragen in een draagdoek. Want zo is hij lekker dichtbij mama. Ik zou sneller merken wanneer hij honger heeft, meer contact hebben en bovenal mijn handen vrij hebben. In de kraamweek bestelde ik mijn draagdoek en ik begon daarna door middel van YouTube filmpjes te oefenen met knopen. Zo’n draagdoek is ideaal en ik was benieuwd hoe snel de kinderwagen zou gaan staan stof te vangen omdat deze ongebruikt in een hoek zou staan. 

Het knopen van de draagdoek bleek minder moeilijk dan ik dacht. Op Facebook zijn er verschillende groepen waar je een foto kunt posten en op die manier advies kunt vragen. Heel handig, want budget voor een draagconsult hadden we niet. En al snel kon ik goed voelen of de draagdoek goed zat of niet.

De draagdoek bleek erg prettig voor de momenten dat Luuk darmkrampjes had. Als ik toch wat in huis wilde doen, of even wilde werken knoopte ik de doek en zo kon Luuk lekker tegen me aan slapen. Ook voor een familiedag in Utrecht was de doek onmisbaar. Ik zou niet weten hoe ik het met een kinderwagen had moeten doen die dag. Maar buiten dat lag de doek altijd maar zielig in een hoekje.

Babywearing

De kinderwagen bleek voor mij toch praktischer. Even gauw naar de supermarkt aan het einde van de straat, deed ik al snel alleen nog met de kinderwagen. Zo hoefde ik de boodschappen niet te tillen, maar kon ik deze onderin de kinderwagen leggen, of in het boodschappennetje stoppen. Een middagje winkelen was ook veel idealer met een kinderwagen. Want zo kon ik tenminste ook nog een pashokje induiken om geen miskopen te doen.

De zomer brak aan en ik heb het al snel warm. Ik ben gewoon warmbloedig en Luuk heeft dat precies hetzelfde. Ik nam Luuk mee naar een verjaardag en besloot hem in de draagdoek te doen. Het was nog maar net 20 graden en Luuk en ik zaten allebei ontzettend te zweten. Ik weet zeker dat we het allebei veel meer naar ons zin gehad zouden hebben als ik Luuk gewoon in de kinderwagen mee had genomen en hem gewoon op schoot had gehouden.

Al snel begon Luuk zich in alle hevigheid van me af te zetten als ik hem weer in de draagdoek deed. Hij wilde lekker om zich heen kijken en dat ging niet als ik hem op mijn buik geknoopt had. Rugknopen was nog een optie, maar na een aantal keer proberen hadden we daar ook al geen plezier meer in. Het voelde niet fijn, het zweet brak me uit en uiteindelijk besloot ik te gaan wandelen met Luuk in de kinderwagen. In de kinderwagen kletste Luuk op zijn manier de oren van het hoofd. Hij had het naar zijn zin en daardoor genoot ik ook van de wandeling.

LuukKW

De draagdoek ligt inmiddels al een aantal maanden keurig opgevouwen op de kast. Soms kijk ik ernaar en twijfel ik. Zal ik? Maar nee. Luuk is inmiddels al bijna 10 kilo zwaar en mijn rug is het niet gewend om hem op zo’n manier te dragen. Even gauw de kinderwagen pakken vind ik op dit moment veel praktischer dan te knopen met die ellenlange stukken stof.

En Luuk komt niets tekort hoor. Ik weet heel goed wanneer hij honger heeft, en we knuffelen heel wat af samen. Ik ben veranderd in een kinderwagenmoeder en ik vind het nog heerlijk ook! Misschien verandert het nog als er ooit nog eens een tweede mag komen.

Wat heeft jouw voorkeur? Een drager/draagdoek of een kinderwagen?

Show Full Content

About Author View Posts

Joyce

Hoi! Ik ben Joyce (34), schrijfster én oprichtster van MamaKletst.nl. Moeder van twee jongens, Luuk (8) en Maik (6). Samen met mijn vriend en mijn 2 kinderen woon ik in het mooie Amersfoort. Naast mijn blog werk ik op een kinderdagverblijf en volg ik een studie tot pedagogisch medewerker. Daardoor weet ik veel over het reilen en zeilen in moederland, waar ik weer goed over kan schrijven op MamaKletst!

Previous Gelezen: De kraamhulp
Next Budget challenge – Kringloopwinkel aankopen onder de € 10,-

12 thoughts on “Van draagmoeder naar kinderwagenmoeder

 1. hier ook van alles gehad doeken , meitai , ringsling .. Maar nee de kinderwagen is toch handiger hier , precies zoals jij het omschrijft .. Ik heb nu een tula maar die is wel geteld 3 keer gebruikt .. En de beste x was naar de kerstmarkt , toen was ik er toch wel heel blij mee ☺️ maar nee ook ik ben een kinderwagen mama

 2. Gewoon lekker afwisselen. Dat is wat ik bij nr. 1 heb gedaan en wat ik bij de volgende weer hoop te doen. Een draagdoek en kinderwagen hebben nou eenmaal allebei hun voor- en nadelen ( je noemt ze allemaal op) dus gewoon kijken wat op dat moment het beste uitkomt.

 3. ik ben van plan zo veel mogelijk te gaan dragen. Ik heb al vele kindjes gedragen maar niet mijn eigen kindje. Ik weet uit ervaring dat zodra ze meer bewegen de draagdoek minder fijn is. Ze worden dan ook zwaarder en dan is rugdragen fijner.
  Maar ik zie ook zeker de voordelen van een kinderwagen.
  Tip voor de volgende: draagdoek en wagen mee naar supermarkt. Dan kun je je kindje knopen, en nog meer boodschappen kwijt in de wagen. Hoef je alleen de terugweg je kindje te dragen 🙂

 4. Ik heb mijn zoontje nooit gedragen omdat ik toen hij klein was niet op de hoogte was van draagdoeken, ik had alleen maar van die ‘zakken’ gehoord en dat vond ik ergonomisch niet verantwoord. Mijn tweede wil ik heel graag gaan dragen vooral voor de momenten in huis. En hopelijk krijg ik mijn vriend ook zo ver zodat ook hij die band met zijn kind kan krijgen.

 5. Het leek me een prettig idee om mijn dochter in een buikdrager bij me te kunnen dragen, maar ze was op het begin te klein om er goed in te passen. Daarna heb ik het nog wel een paar keer geprobeerd en stukjes met haar door de tuin gewandeld. Eenmaal in de buikdrager vond ze het prettig, maar om haar er weer uit te krijgen was niet makkelijk en dat vond ze ook niet prettig. Ik was daar ook te ongeduldig voor helaas. Vandaar dat ik haar toch liever in de wandelwagen had. Misschien dat ik bij een tweede het nog een keer ga proberen, alleen dan wel met een handigere buikdrager/draagzak ;-).

 6. Heel herkenbaar. Ik had draagdoeken en -zakken klaarliggen, beide in meervoud, maar alledrie kort in de rondte gereden en toen wilden ze alleen maar lopen vanaf 12 maanden

 7. Ik gebruik het beiden. Als we de berg opgaan is de Ergobaby handiger, maar gewoon voor een wandeling lekker de buggy. Maar je hoeft echt niet een echte draagmama te zijn of een kinderwagenmama, net zoals je ook kan afwisselen met potjes voedsel en zelfgemaakt. Je blijft als mama net zo leuk!

 8. Mijn eerste had ik heel af en toe in zo een draagzak, maar zij was echt een kinderwagen kindje. De kleinste heb ik onverwacht tot zeker 6 maanden bijna alleen in zo een doek bij me gedragen. Ze werd heel onrustig van de kinderwagen. Nog steeds eigenlijk, nooit bij nagedacht dat ik haar ook op mijn rug kon dragen, toch maar eens kijken.
  En ik ben super pro kinderwagen, vind dat zoveel handiger met boodschappen etc.

 9. Heerlijk dat je toch een tijdje heb kunnen dragen. Met mijn 2e kindje ga ik zeker weer dragen. Vond het met Daan* zo heerlijk. Maar voor mij is het ook een crime om de kinderwagen beneden en boven te krijgen aangezien we op 3 hoog wonen zonder lift.. Wil dan ook voor het gemak bij de 2e een draagzak erbij, tenzij de kleine hele andere plannen heeft en niet eens in de doek wilt.

  Maar dat is toekomst.
  Geniet jij maar lekker van de wandelingen met de kinderwagen, die zijn ook heel fijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close

NEXT STORY

Close

De zwangerschapstest(en)

10 april 2016
Close

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om je de beste surfervaring mogelijk. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van je cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" hieronder dan ben je akkoord met deze instellingen.

Sluiten