Vis is gezond! Maar mag je alle soorten vis eten tijdens de zwangerschap? Van carpaccio, filet americain, biefstuk, rauwe eieren en ongepasteuriseerde melk is het algemeen bekend dat je dit tijdens je zwangerschap beter niet kan eten, maar over vis tijdens de zwangerschap wordt minder gezegd en geschreven. Hoe het precies zit, zochten wij voor je uit!
Inhoudsopgave
Goed voor moeder en kind
Vette vis is goed voor zowel de zwangere vrouw als voor de ongeboren baby. De omega3 vetzuren maken vis zo gezond! Een mensenlichaam maakt zelf geen omega3 aan. Dus vis is nodig om deze ‘bouwstenen voor de hersens’ binnen te krijgen. Eén keer vette vis per week wordt aangeraden door het voedingscentrum. Onderzoek toont aan dat het regelmatig eten van vette vis de kans op een postnatale depressie verkleint. Ook zou het een goede ontwikkeling van de baby-hersentjes stimuleren. Kinderen van moeders die voldoende vette vis eten tijdens de zwangerschap en tijdens de borstvoedingsperiode schijnen sociaal vaardiger te zijn en hebben een beter geheugen en beter ontwikkelde motoriek. Zodra je kindje geboren is, kan je hem of haar vanaf negen maanden ook kleine porties vis geven, zo schrijft kinderdiëtist Stefan Kleintjes in zijn voedselintroductieschema.
Lust je geen vis?
Hoe gezond vis ook is, niet iedereen houdt er van. Een goed alternatief om gezonde vetten binnen te krijgen is het eten van noten. Dagelijks 50 gram is voldoende. Denk bijvoorbeeld aan walnoten, amandelen, cashewnoten of hazelnoten. Noten bevatten veel calcium, waar je lichaam tijdens de zwangerschap extra behoefte aan heeft. Ze bevatten wel veel calorieën, dus beperk het tot een handjevol en kies de ongezouten variant.
Do’s
- Eet 1x of 2x per week vette vis.
- Varieer met vissoorten.
- Verhit alle vis goed, zodat bacteriën geen kans hebben.
- Vis uit een blik of een pot is al verhit geweest in het verwerkingsproces.
- Eet vette vis zoals sardientjes of zalm. Minder vette vis die je ook kan eten: tong, kreeft, koolvis, kabeljauw, garnalen en mosselen.
- Zoute haring, vers van de visboer, kan je prima eten, mits hij écht vers is.
Don’ts
- Eet geen rauwe vis. Vis die niet verhit is, kan de Listeria bacterie bevatten.
- Sushi, haring uit de supermarkt, gerookte kant en klare vis uit de supermarkt (vacuümverpakt), rauwe schaal- en schelpdieren zijn no go’s.
- Eet geen zelf gevangen vis of schelpdieren omdat je niet weet of het water waarin de vis zwom vervuild is.
- Eet geen roofvis, zoals makreel, paling en tonijn.
- Vaker dan 2x per week vis eten is niet wenselijk. De zee is vervuild door metalen en dioxines. Dit komt ook in de vis terecht.
Listeriabacterie
Het voedingscentrum schrijft op hun website dat de kans op besmetting met de Listeria bacterie klein is, maar dat de gevolgen van een eventuele besmetting groot kunnen zijn. Jaarlijks zouden in Nederland zo’n 70 tot 100 besmettingen met de Listeria bacterie plaatsvinden. Ouderen, kinderen en zwangeren zouden extra vatbaar zijn. Op de website van het RIVM valt te lezen dat een besmetting met de Listeria bacterie in de tweede helft van de zwangerschap kan leiden tot overlijden van het kind of een vroeggeboorte.
Ook al komt besmetting met de Listeria bacterie relatief weinig voor, er bestaat geen twijfel over de gevolgen voor jouw ongeboren kindje. Hoe lekker een broodje gerookte zalm of een portie sushi ook is, loop geen risico’s en bestel tijdens je zwangerschap iets anders van de menukaart!
Ben je tijdens de zwangerschap nog op zoek naar lekkere recepten waar je als zwangere vrouw gewoon van kunt genieten? Misschien heb je dan iets aan het kookboek ‘op de groei’. Je koopt het hier.
Comments