Vorige week schreef ik al een artikel over de dingen die ik ga missen aan de zwangerschap. Maar nu de laatste loodjes in volle gang zijn, vond ik het ook tijd worden de dingen op te noemen die ik niet ga missen aan de zwangerschap. Gewoon omdat ze niet leuk zijn of omdat ik er echt heel veel last van heb. 

Ik zou graag mijn schoenen weer aan kunnen

Al vanaf het begin van de zomer hou ik vocht vast. En dan met name in mijn voeten en enkels. Mijn wreef is veel hoger dan normaal gesproken, waardoor ik alleen maar slippers kan dragen. Volgens mij heb ik op de terugweg vanuit Frankrijk naar huis voor het laatst mijn sneakers aan gehad. Ik kijk er echt naar uit om mijn fijne herfstlaarsjes over een paar weken weer aan te kunnen. Gelukkig hebben we een vrij warme nazomer, waardoor het niet heel gek is om op slippers te lopen. Maar leuk is anders!

Mijn gevoelige maag

Mijn maag kan al sinds het prille begin van de zwangerschap erg weinig hebben. Daar heb ik medicijnen voor nodig gehad en zelfs een ziekenhuisopname doordat ik uitdroogde van het vele overgeven. Maar toch blijft het een zwakke plek. Bij een enorme poepluier sta ik direct te kokhalzen. En als ik moet hoesten, kun je er de klok op gelijk zetten dat ik niet veel later moet overgeven. Ook wanneer Klaas net te druk tegen mijn maag beweegt, komt alles gelijk omhoog. Ik ben blij als dat weer achter de rug is. Want dat overgeven kost zoveel energie elke keer.

Het slechte slapen

En nee, dan ben ik niet naïef, ik weet goed dat je ook de eerste periode met een baby niet goed slaapt. Maar als ik dan slaap, slaap ik tenminste en lig ik niet om de haverklap wakker van de pijn aan mijn bekken of het vocht in mijn voeten. De laatste weken van de zwangerschap slaap ik echt enorm slecht. Nog slechter dan ik me kan herinneren van de vorige zwangerschap. Of ik het van die periode heb verdrongen, of dat ik gewoon toch beter sliep weet ik niet. Ik ben in elk geval blij wanneer ik weer normale nachten kan slapen. En dat die onderbroken worden door nachtvoedingen is ook juist wel weer gezellig. Althans, ik vond die nachtvoedingen altijd wel wat hebben. De hele straat in diepe rust en ik samen met mijn baby op mijn arm gewoon genieten van de stilte.

De bekkenpijn

Het is geen garantie dat de bekkenpijn na de bevalling direct over is. Maar de vorige keer verdwenen al mijn klachten en het ziek zijn tegelijkertijd met de placenta. Dus die hoop heb ik nu ook een beetje. Het zou fijn zijn dat de bekkenpijn gelijk over is. Want wat heb ik daar last van gehad de afgelopen maanden. Het heeft me enorm beperkt in mijn doen en laten en daardoor heb ik me heel vaak schuldig gevoeld naar mijn gastkinderen en natuurlijk vooral naar Luuk.

Foto 31-08-16 23 13 21

De pijnlijke trappen tegen mijn ribben

Zo’n bewegende baby in je buik is heerlijk, maar kleine Klaas is maar niet van plan om in te dalen en ligt nog lekker hoog in mijn buik. Ik moet dus al wekenlang de nodige trappen tegen mijn ribben incasseren en op een gegeven moment is dat niet leuk meer. Maar goed, ik weet dat ik die bewegingen ook nog ga missen naderhand, dus ik probeer er ook nog van te genieten waar het nog kan.

Dat ik niet alles kan eten wat ik zou willen

Eigenlijk ben ik best wel heel erg dol op filet american. En dat mis ik echt enorm deze zwangerschap. Net als sushi. Al schijnt dat je best sushi tijdens een zwangerschap kunt eten, ik hou vooral vooral van sushi met rauwe vis en moet daarom toch overslaan. Het liefst eet ik ook zeer regelmatig salami en kaasjes met rauwmelkse kaas. Ik vind het maar lastig dat ik nu niet alles mag hebben. Maar goed, binnenkort kan ik dat allemaal weer eten!

De zware buik

Ik draag mijn buik echt van voren. Als je recht voor me staat, zie je nauwelijks mijn zwangere buik, maar aan de zijkant dus wel. Mijn buik steekt echt uit en dat is zwaar. Heel erg zwaar. Het liefst ondersteun ik ‘m dan ook tijdens het lopen. Gelukkig heb ik daar zo mijn hulpmiddelen voor. Maar dat ga ik niet missen. Mijn lichaam mag wel weer van mezelf zijn eigenlijk.

De medicijnen

Vanaf 7 weken zwangerschap gebruik ik medicatie. Tegen de misselijkheid, uiteindelijk werd dat aangevuld met insuline en ook nog met bloeddrukverlagende medicatie. En tussendoor zijn er ook nog 5 antibioticakuurtjes doorheen gegaan vanwege blaasontstekingen. Voor iemand die nooit medicijnen nodig heeft is dat een hele omschakeling. Ik vergat het dan ook vaak genoeg in te nemen de eerste periode. Met als gevolg dat de blaasontsteking niet helemaal verdween, de misselijkheid ineens weer voorbij kwam en ik niet goed wist welke hoeveelheid insuline ik nog moest spuiten. Gelukkig went het ook wel weer snel. Toch ben ik blij als ik overal vanaf ben na de bevalling.

Ik ben dolblij als de zwangerschap voorbij is. Als ik er op terug kijk ben ik al van begin af aan het klooien met overgeven, zwangerschapsdiabetes, medicatie, extra controles, bekkenpijn en andere ellende. Gelukkig is het einde nu echt in zicht. En ik weet dat je op een gegeven moment steeds meer de leuke kanten van het zwanger zijn gaat herinneren, dus ach. Als de kleine man er eenmaal is, maken alle bovenstaande dingen niet eens meer uit, want dan is het alles waard geweest!

Wat mis jij totaal niet aan je zwangerschap(pen)?

Show Full Content

About Author View Posts

Joyce

Hoi! Ik ben Joyce (32), schrijfster én oprichtster van MamaKletst.nl. Moeder van twee jongens, Luuk (6) en Maik (4). Samen met mijn vriend en mijn 2 kinderen woon ik in het mooie Amersfoort. Naast mijn blog werk ik op een BSO en volg ik een studie tot pedagogisch medewerker. Daardoor weet ik veel over het reilen en zeilen in moederland, waar ik weer goed over kan schrijven op MamaKletst!

Previous Luuk is 2,5 jaar oud
Next Brugklaskamp. Leuk of moeilijk?

4 thoughts on “Wat ik niet ga missen aan de zwangerschap

  1. Ik mis vrij weinig aan mijn zwangerschap haha. Het irritantste was de bekkenpijn. Oh en het feit dat ik niet eens meer kon bukken om op de grond gevallen spullen op te rapen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close

NEXT STORY

Close

Weekoverzicht #172: Een op een tijd met Maik

19 maart 2018
Close

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om je de beste surfervaring mogelijk. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van je cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" hieronder dan ben je akkoord met deze instellingen.

Sluiten