ZORGVERLOF – Kinderen zijn in hun eerste levensjaren vaak ziek. Als werkende ouder kan dat best lastig zijn in combinatie met werk. Gelukkig is hier in de wet het een en ander voor geregeld, namelijk zorgverlof. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen kortdurend- en langdurend zorgverlof. In sommige gevallen heb je ook recht op calamiteitenverlof. Maar wat zijn deze verlofsoorten nou precies en welke rechten heb je?
Kortdurend zorgverlof
Kortdurend zorgverlof kun je opnemen wanneer iemand uit je directe omgeving acute zorg nodig heeft en je de enige op dat moment bent die voor hem/haar kan zorgen. Onder mensen uit je directe omgeving vallen:
- Kinderen;
- Partner;
- Ouders;
- Grootouders;
- Kleinkinderen;
- Broers en zussen
- Andere die deel uitmaken van je huishouden;
- Bekenden met wie je een sociale relatie hebt
De relatie met de persoon moet wel zo zijn dat het aannemelijk is dat jij de zorg op je neemt.
Bij kort zorgverlof heb je het recht om 2 keer het aantal uren dat je per week werkt in een periode van 12 maanden op te nemen. Werk je 20 uur per week, dan heb je 40 uur per 12 maanden recht op kortdurend zorgverlof.
Kort zorgverlof kan echter wel gevolgen hebben voor je salaris. Een werkgever mag de uren die je opneemt namelijk 70% uitbetalen mits je niet onder het minimum loon uitkomt.
Een werkgever mag de aanvraag voor kort zorgverlof in principe niet weigeren wanneer dit aan de voorwaarde voldoet.
Langdurend zorgverlof
Langdurend zorgverlof kun je opnemen wanneer iemand uit je directe omgeving (zie hierboven) ernstig ziek is. Je hebt bij langdurend zorgverlof recht het om 6 keer het aantal uren dat je per week werkt op te nemen. Net zoals bij kort zorgverlof moet het aannemelijk zijn dat jij de zorg op je neemt.
Lang zorgverlof hoeft door een werkgever niet door betaald te worden. Wél gaat je opbouw van vakantiedagen door.
Je dient een verzoek voor langdurend zorgverlof ten minste 2 weken van te voren schriftelijk bij je werkgever aan te vragen. Net als kortdurend zorgverlof mag langdurend zorgverlof niet in principe niet weigeren. Een werkgever mág om bewijzen vragen ter beoordeling of je terecht langdurend zorgverlof opneemt zoals een doktersverklaring.
Calamiteiten verlof
Calamiteitenverlof (ook wel kort verzuim genoemd) kun je opnemen wanneer je dringend een privé ‘probleem’ moet oplossen. Dit zijn bijzondere persoonlijke of onvoorziene omstandigheden. Dit hoeft niet per sé om zorg te gaan. In de volgende situaties kun je bijvoorbeeld calamiteiten verlof opnemen:
- Wanneer je een telefoontje krijgt van school of opvang dat je kind opeens ziek is geworden en deze opgehaald moet worden. Hier hoef je dus géén kortdurend zorgverlof voor op te nemen! Wanneer je langer verlof nodig hebt om voor je kind te zorgen, dan dien je wel kortdurend zorgverlof op te nemen;
- Wanneer je partner gaat bevallen;
- Als er plotseling een waterleiding is gesprongen en je hier meteen een loodgieter voor moet regelen. Dit is een situatie van onmacht en hoef je dus geen vakantiedag voor op te nemen;
- Wanneer een wettelijke of door de overheid opgelegde verplichting alleen onder werktijd kan worden gedaan, zoals stemmen;
- Wanneer je iemand uit naaste omgeving naar de dokter moet begeleiden. Dit is een bijzondere persoonlijke omstandigheid waarvoor je geen vakantiedag voor hoeft op te nemen;
- Ook wanneer je de uitvaart van een direct familielid moet regelen, kan je hier calamiteitenverlof voor opnemen.
Je salaris dient tijdens calamiteiten verlof 100% te worden doorbetaald door je werkgever. Aan calamiteitenverlof zit geen maximaal aantal uren of dagen.
Wat wanneer je werkgever weigert je zorgverlof of calamiteitenverlof op te laten nemen?
Een werkgever is in al bovenstaande situaties verplicht je vrij te geven o.b.v. zorgverlof of calamiteiten verlof. De enige reden wanneer dit geweigerd kan worden is wanneer het bedrijf ernstig gevaar loopt bij jouw afwezigheid. Dit moet door de werkgever dan wel aantoonbaar zijn.
Je werkgever mag je niet verplichten om vakantiedagen op te nemen. Vrijwillig mag je dit natuurlijk wel doen om je verlof bijvoorbeeld te verlengen indien nodig.
Wanneer je het niet eens kan worden met je werkgever, is het raadzaam om de vakbond of rechtsbijstand in te schakelen.
Dit artikel is enkel geschreven ter kennisgeving om de wetgeving op een leesbare manier over te brengen en kan niet worden gebruikt in een juridische procedure.