Al vanaf het moment dat ik de zwangerschap bekend maakte, kreeg ik de vraag of ik dan ook al weet wat het wordt. En zo niet, of ik dan in elk geval een geslachtsbepaling ga doen en vervolgens iedereen ga vertellen of wij een jongen of een meisje verwachten. Ik wist het antwoord daarop al wel, maar kon het toch niet laten sommige mensen wat dat betreft nog wat langer in spanning te houden.

Momenteel ben ik bijna 14 weken zwanger en dat betekent dat we bij sommige echo bureaus al een geslachtsbepaling kunnen laten maken. Ik was er van begin af aan al over uit dat ik dit graag wilde. Ook bij Luuk hebben we het gedaan zodra het kon en het maakte heel veel dingen toch wel heel erg makkelijk.

We hoefden bijvoorbeeld geen meisjesnaam meer te bedenken en konden het lijstje met potentiële namen direct in de prullenbak gooien. Sterker nog, de naam Luuk stond vlak na de echo met 16 weken wel vast. Maar het kan toch ook wel charme hebben om het een verrassing te laten. In spanning te blijven en te fantaseren tot aan de bevalling en daarna pas horen of je een zoon of een dochter krijgt.

Maar dan loop je tegen het volgende probleem aan. Een zwart-witte garderobe voor onze kleine spruit zie ik heel eerlijk gezegd niet zitten. Ik mis dan toch een beetje kleur erbij. En hoewel ik weet dat je na de bevalling echt wel heel snel roze of blauwe kleding kunt kopen, valt het toch niet mee om echt leuke neutrale kleding te vinden. En als je het al vindt, kost het behoorlijk wat geld. Wat ik dan weer zonde vind, aangezien de baby de eerste maatjes binnen no time uitgroeit.

Buiten dat het best wel onhandig is om het geslacht nog niet te weten, ben ik er ook veel te nieuwsgierig naar. Ik vind het zwanger zijn an sich gewoon helemaal niet leuk en dit is dan weer net een echo waar ik echt enorm naar uitkijk. Een beetje positiviteit naast alle negatieve gevoelens is dus zeer welkom.

Joost wilde er eigenlijk wel graag een verrassing van maken en er pas na de bevalling achter komen of we een zoon of dochter krijgen, maar soms vraag ik me af of hij dat niet vooral zei om mij te treiteren. En wachten tot de 20 weken echo was natuurlijk ook een optie, maar die echo wil ik me toch vooral focussen op de belangrijke dingen, namelijk de gezondheid van onze baby 2.0. Oké en ik geef toe dat ik ook niet ruim 10 weken wilde wachten tot de volgende echo.

Of ik een voorkeur heb? Nee hoor, beide zijn welkom. Toch zou ik het wel heel erg leuk vinden als we nu een meisje mogen verwelkomen. Het lijkt me weer heel anders dan een zoon. Maar dat wil niet zeggen dat we niet blij zijn met nog een jongen. Het maakt echt niet uit. Ik ben allang blij als ik echt vrijuit kan gaan shoppen voor de baby, om wat kleur aan de garderobe toe te voegen en te weten of ik het beddengoed kan aanvullen met een andere kleur, of dat we alles wel compleet hebben.

Wanneer de geslachtsbepaling plaatsvindt hou ik nog even voor me. Maar uiteraard laten we uiteindelijk weten of we een zoon of een dochter verwachten. Ik hoop vooral dat de echo lukt en de kleine heer of mevrouw niet eigenwijs de beentjes bij elkaar gaat houden, maar we zullen zien!

Wanneer ontdekte jij het geslacht van je kindje?

Show Full Content

About Author View Posts

Joyce

Hoi! Ik ben Joyce (34), schrijfster én oprichtster van MamaKletst.nl. Moeder van twee jongens, Luuk (8) en Maik (6). Samen met mijn vriend en mijn 2 kinderen woon ik in het mooie Amersfoort. Naast mijn blog werk ik op een kinderdagverblijf en volg ik een studie tot pedagogisch medewerker. Daardoor weet ik veel over het reilen en zeilen in moederland, waar ik weer goed over kan schrijven op MamaKletst!

Previous Eerste hoofdrollen musical The Lion King bekend
Next En dan lig je ineens in het ziekenhuis

27 thoughts on “Wel of geen geslachtsbepaling?

 1. Leuk! Hier hetzelfde hoor, 14 weken zwanger en me aan het verheugen op het geslacht van beebje 2.0 zodat we eindelijk roze of blauw kunnen gaan shoppen. Het is vast heel leuk om bij de bevalling het geslacht pas te horen, wij kiezen toch voor de praktische kant. De naam houden we wel strikt geheim tot na de bevalling. Er moet nog wel iets te raden vallen…

 2. Ik was elke zwangerschap veels te nieuwsgierig. Nr 1 met 17 weken nummer 2 met 16 weken en nummer 3 met 18 weken. Als had ik daar eerst met 15+4 een echo maar was ze onzeker over het geslacht. Twee jongens en een meisje heb ik samen bij elkaar.

  1. Ik kan het me helemaal voorstellen! Als de kleine hier de beentjes niet goed uit elkaar wil houden of het te twijfelachtig is, mogen we een week later kosteloos terugkomen voor een nieuwe echo. Maar ik hoop dat het bij de eerste echo al duidelijk is haha.

 3. Leuk hoor! Ik was 15 weken en 4 dagen zwanger toen wij de geslachtsbepaling hadden. Man man man wat vond ik dat spannend zeg! Ik kan niet goed tegen verrassingen, dus ik wist al voordat ik zwanger was dat ik graag wilde weten of we een jongen of meisje krijgen haha.

 4. Ik kan het me heel goed voorstellen. Wij besloten tot de 20 weken echo te wachten. Ik kreeg ongeveer iedere maand een echo bij de gynaecoloog, maar die deed alsof hij het niet kon zien en zei dat we tot de 20 welen moesten wachten. Maar gezien de hoeveelheid echo’s vond ik het niet echt nodig nog een extra geslachtsbepalende te doen. Achteraf waren het wel lange weken voordat ik eindelijk met 20 weken te horen kreeg wat het werd.

  1. Haha het kan ook zeker zo zijn dat de gynaecoloog het niet zag. Over het algemeen zijn de mensen die de geslachtsbepalende echo’s doen daar echt op getraind, die kijken weer minder naar de medische kant dan bijv. een gynaecoloog.
   Ik kan me voorstellen dat het lang duurde!

 5. Spannend!! Ik was ook veel te nieuwschierig !! Via de nub zag de Vk al dat het waarschijnlijk een jongen zou zijn en toen met 15weken geslachtsbepaling gedaan en toen werd het bevestigd…en met 20 weken gelukkig nog een keer haha..
  Al kreeg een vriendin van mij te horen dat ze een meisje kreeg bij de 20 weken echo… Maar ze konden iets niet goed zien dus moest ze later terug komen…. En toen was het Inene een jongen . Dus pas op. Er kan Inene een piemel aan groeien ;-). Haha

  1. Hahaha, een vriendin van me was ook een paar weken in de veronderstelling dat ze een meisje zouden krijgen.
   Maar ik wil het toch echt zelf ook kunnen zien 😉

 6. Oh zo ontzettend spannend! Ook al maakt het niks uit, het moment dat je het kunt weten en het te horen krijgt is super bijzonder. Ik ben heeel benieuwd, zowel bij jou als bij mezelf 😉

 7. Bij Damien wisten we het niet en bij Daelyn met 20 weken. Destijds kon dat ook pas met 20 weken dus kun je nagaan hoe verbaasd ik was toen ik hoorde dat het nu al eerder kon. 😉 Dit keer willen we het wel weten. Is inderdaad een stuk makkelijker.

 8. Ik was zoals je weet heel vroeg, al met net 14 weken. Ik kon ook niet meer wachten.
  En wacht (on)geduldig af of ik een buurjongetje of buurmeisje erbij krijg, met wie gaat mijn kleine meid straks spelen?!?

 9. Dit had precies mijn blog kunnen zijn. Haha ik heb de geslachtsecho van mijn tweede spruit net laten doen met 14 weken. En wij krijgen na al een gezonde jongen te hebben nu een meisje. Zo super gaaf vind ik het. Veel plezier bij jullie geslachtsecho binnenkort!

 10. Leuk! Ik geef je groot gelijk! Bij onze dochter hebben we tot de 20 weken echo gewacht, maar mocht ik nog ooit zwanger worden denk ik ook niet dat ik zo lang kan wachten hoor!

 11. Heel erg spannend. Kan me voorstellen dat je erg nieuwsgierig bent. Zag op FB voorbij komen dat je in het ziekenhuis was. Sterkte! Ik hoop dat je je snel wat beter voelt.

 12. Heel veel plezier bij de geslachtsbepaling! Wij wisten het pas bij de geboorte. Was ervan overtuigd dat we een zoon zouden krijgen, mis hihi. Een prachtige dochter, genaamd Naomi. Ik was ontzettend nieuwsgierig, maar toch ervoor gekozen om het niet te weten.

 13. Ik was 15 + 2 toen we een pretecho hebben laten doen. Het geslacht was meteen duidelijk: een jongen. Wij hebben het ook aan iedereen laten weten. Ik was bang dat ik mij anders toch wel zou verspreken. Inmiddels is hij er al bijna 4 weken.

 14. Wij wilde het ook graag vooraf weten, toch toen ik het woordje “meisje”hoorde dacht ik Uhhh dat kan niet.
  Blijkbaar zat mijn groeiende moedergevoel toen al mis?.
  Ik vond mezelf altijd een jongens mama…..het is goed gekomen! ?
  Succes!!!

 15. Met de 12 weken echo konden ze het helaas nog niet zien, want toen was het geslachtsdeel nog niet ontwikkeld. Met 16 weken hadden wij geen echo, dus moest er gewacht worden tot de 20e week. Qua kleertjes vind ik het niet zo belangrijk, ik hou er toch niet van om alleen maar roze voor een meisje te kopen. Maar handig is het wel met kleertjes. Ik wilde het vooral graag weten, zodat het kindje al echt een persoontje zou gaan worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close

NEXT STORY

Close

Wist je dat deze zorgkosten niet in het basispakket zitten?

8 december 2021
Close

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om je de beste surfervaring mogelijk. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van je cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" hieronder dan ben je akkoord met deze instellingen.

Sluiten