Mijn favoriete dagen van het jaar? 7 juli en 13 september! Twee dagen waarop je ongegeneerd chocolade kunt eten: Wereld Chocolade Dag. Ik hoor je denken, waarom twee dagen? 7 juli 1550 was de dag dat chocolade voor het eerst in Europa geïntroduceerd werd. Dat is dus eigenlijk de Europese Chocolade Dag. Op 13 september wordt de Amerikaanse variant gevierd van Wereld Chocolade Dag. En ik? Ik vier ze gewoon allebei! Vandaag deel ik mijn favoriete chocolade recept met jullie: Hemelse chocolade karamel reepjes!
Mijn chocolade karamel reepjes, het meest bekroonde baksel ever. Familie, vrienden, collega’s, als ik vraag wat ik eens zal bakken, krijg ik steevast hetzelfde antwoord. Alvast één tip: Maak ze niet te vaak! Veel te gevaarlijk, want het is een caloriebom van heb ik jou daar waar ik in elk geval bijna niet van af kan blijven. Vandaag is het echter Wereld Chocolade Dag, de dag waarop alles met chocolade mag. Vandaag maken we een uitzondering!
Good to know
Dit is geen recept voor een stressy MessyMommy day. Het is geen moeilijk recept, maar er zijn een aantal handelingen die je beter niet kunt doen met een paar hyperactieve peuters of kids om je heen. Dan brand bijvoorbeeld je karamel aan en is al het werk voor niets. Dag Wereld Chocolade Dag… Zoek dus even een rustig zen momentje uit!
Boodschapjes
Wat moet je precies in huis halen? Chocolade natuurlijk en ja in elke variant: Wit, Melk en Puur. Ik heb even een handig boodschappenlijstje voor je opgesteld. Daarmee moet het zeker lukken!
Brosse cookie bodem | Creamy karamelvulling | Hemelse chocolade toplaag |
250 gram meel | 90 gram boter in stukjes | 100 gram pure chocolade |
75 gram fijne suiker | 90 gram (licht)bruine basterdsuiker | 100 gram melkchocolade
|
175 gram boter (kamertemperatuur) | 2 blikjes gecondenseerde melk* | 50 gram witte chocolade |
*Je vindt gecondenseerde melk gewoon bij de buurtsuper. Meestal bij de bakspullen, Aziatische producten of in het schap bij de koffiemelk. Het zijn kleine blikjes, meestal van het merk Friesche Vlag.
Aan de slag voor Wereld Chocolade Dag!
Ingrediënten in huis? Check! Rustig momentje? Check! Zin in chocolade? Dubbel check!
Deel 1 van het recept: Brosse cookie bodem. Here we go!
- Oven voorverwarmen op 180 graden. We beginnen met de bodem.
- Bekleed een bakblik met bakpapier van ongeveer 25 x 30 cm. Knip een ruim vel bakpapier uit, druk het in de vorm, eventueel even inknippen in de hoeken. Dan vouw je het er makkelijk in. De maat van de bakvorm mag iets afwijken. Komt niet heel precies.
- Meng het meel met de suiker in een kom. Voeg ook de stukjes boter toe. Handjes uit de mouwen en wrijven maar. Er ontstaat een mooi soepel, ietwat plakkerig deeg. Je kunt er gerust wat meel bij doen als het teveel plakt. Kneed niet te lang, dan wordt de boter zacht en is het niet meer zo makkelijk te verwerken.
- Druk het deeg in het bakblik plat met de bolle kant van een lepel. Je kunt de lepel een beetje nat maken met koud water om plakken te voorkomen.
- Zet nu je voodoo krachten aan het werk en prik met een prikkertje of vork wat gaatjes in de bodem.
- Zet het deeg in de oven en bak het in ongeveer 20 minuutjes lichtbruin.
- Belangrijk: Laat nu goed afkoelen!
Dat was deel 1! Ben je nog steeds relaxed en kun je niet wachten tot je de reepjes mag proeven? Ga dan snel verder met deel twee: Creamy karamelvulling! Moet je eerst een brandje blussen? Geen stress, de bodem moet toch eerst goed afkoelen. Je kunt hem zelfs al een dag van tevoren maken. Als deze stap goed lukt, staat niets jou Wereld Chocolade Dag nog in de weg! Dan is het moeilijkste gedeelte klaar.
- Focus! Laat je niet afleiden. Want voor je het weet verbrand de karamel. Geloof me, dat is een hel, want het verpest niet alleen de smaak, je mag ook je pan met een schuurspons schoon schrobben.
- Kies één van je betere pannen met een wat dikkere bodem.
- Doe boter, suiker en de gecondenseerde melk in de pan.
- Verwarm alles op een laag vuurtje.
- Het allerbelangrijkste is BLIJVEN ROEREN! Goed over de bodem en in de hoekjes.
- Breng het mengsel langzaam aan de kook en pas op dat het niet overkookt.
- Eenmaal aan de kook, laat het dan 5 tot 10 minuutjes koken. Wederom BLIJF ROEREN, zodra je de reepjes proeft, ben je je zere arm allang weer vergeten. Laat die spierballen dus maar rollen.
- De karamel is eerst vrij vloeibaar. Als hij kookt zal je op een gegeven moment zien dat hij ineens wat dikker wordt. Ook de kleur wordt iets donkerder. Het roeren gaat nu wat lastiger. Het vergt wat geduld, maar ik verzeker je dat je het verschil zult zien. Gelukt? Dan is je karamel klaar.
- Haal de pan van het vuur.
- Giet de karamel over de afgekoelde koekbodem.
- Laat nu ook de karamel goed afkoelen.
Yes! Je bent al bij het derde en laatste deel beland. De grande finale! Dit is waar het vandaag op Wereld Chocolade Dag allemaal om gaat: de hemelse chocolade toplaag!
- Pak drie pannetjes met een laagje water en zet er drie kommetjes in. Let op, de kommetjes moeten vuurvast zijn. Breng het water aan de kook.
- Smelt de chocolade in de bakjes in de pan (au bain-marie). Snap je het nog? Je kunt dit eventueel ook in de magnetron doen.
- Als de chocolade gesmolten is. Schep de pure en melkchocolade in banen over de gestolde karamelvulling. Je krijgt dan een streeppatroon van donkere en lichte chocolade.
- Schep de witte chocolade in druppels willekeurig over de chocoladestrepen van punt 3.
Maak nu met een prikker of met een vork mooie streepjes waardoor de chocolade in elkaar overloopt. Je krijgt een heel mooi marmereffect. (Zie foto)
- Laat de chocolade goed afkoelen. Heb je haast dan kan dat in de koelkast. Je loopt wel het risico dat de chocolade wat wit uitslaat en dat de karamel wat hard wordt.
- Til de koek met het bakpapier uit het blik, leg hem op een snijplank en snijd met een groot mes mooie reepjes of blokjes. Tip! Houdt het mes steeds even onder de hete kraan, droog het af en laat het door de chocolade laag glijden. Zo voorkom je dat de chocoladelaag breekt.
En dan is het moment daar: de GRANDE FINALE! Kies een rustig plekje, een momentje voor jezelf. Een lekker kopje koffie, thee of beter nog chocolademelk erbij. Last, but not least je hemels chocolade karamel reep. Neem een hap en geniet van dat stukje hemel op aarde. Dit wordt jouw beste Wereld Chocolade Dag ever! Wedden?
Bron recept: Eigen interpretatie op recept uit het boek Koekjes, biscuits en brownies van Catherine Atkinson
Bron foto: Pixabay en MessyMommy