Het zit er weer aan te komen, de zomertijd. Voor sommigen betekent dit niet meer dan het verzetten van de klok, maar voor zowel volwassenen als kinderen kan het ook negatieve gevolgen hebben. In eerste instantie denken we bij de aanvang van de zomertijd aan krokusjes die uit de grond schieten en de zon die al best krachtig is, zodat de jas soms al even uit kan. Maar het fijnste is toch wel dat de dagen weer langer worden: na het avondeten nog even lekker naar buiten. Zomertijd klinkt leuk, maar niet iedereen gaat even gemakkelijk om met deze aanpassing. Je biologische klok moet namelijk toch even omschakelen. Hieronder een aantal tips om de overgang van winter- naar zomertijd makkelijker te laten verlopen voor jou en de kinderen.
Wat is de zomertijd?
Zomertijd is de periode waarin de tijd een uur voorloopt op de standaard tijd. In België wordt het ‘zomeruur’ genoemd. In de oudheid, toen de klok geen rol speelde, was er een soort natuurlijke zomer- en wintertijd. Men leefde aan de hand van het opkomen en ondergaan van de zon. In 1916 is de zomertijd in een aantal Europese landen ingevoerd, met als doel om elektriciteit te besparen. Na de oliecrisis in 1973 voerden nog meer landen de zomertijd in. In totaal wordt in 70 landen zomer- en wintertijd gehanteerd. Tegenwoordig ontstaat er echter steeds meer kritiek op de zomertijd omdat de energiebesparende werking niet keihard aangetoond kan worden en er een grote groep mensen hinder ondervindt van twee keer per jaar een omschakeling.
Welke gevolgen kan de omschakeling van wintertijd naar zomertijd hebben?
• Een jetlag-gevoel.
• Vermoeidheid en somberheid gedurende een week.
• Moeite met opstaan.
• Uit onderzoek blijkt dat er op de maandag ná het ingaan van de zomertijd meer ongelukken gebeuren op de werkvloer.
• Je kindje kan moeite hebben met inslapen omdat het langer licht is en er hierdoor meer geluid op straat is.
Hoe ga je hiermee om?
• Al een paar dagen van tevoren beginnen met het in stapjes verzetten van de tijd. Als je steeds een kwartiertje verschuift en hier naar leeft, dan went je lichaam (biologische klok) meer geleidelijk aan het tijdsverschil. Breng je kindje in de dagen ervoor bijvoorbeeld elke avond een kwartier eerder naar bed.
• Zorg dat het goed donker is op de slaapkamer.
• Maak het in de woonkamer ook donker, een uur voor het slapen gaan: Gordijnen dicht en schemerlampje aan.
• Kunstlicht heeft een negatief effect op de aanmaak van het slaaphormoon melatonine. Dus vermijd tv’s, tablets en smartphones een uur voor het slapengaan.
• Als je kind naar bed gaat, kan je de omgevingsgeluiden van buiten maskeren door bijvoorbeeld een achtergrondmuziekje in de slaapkamer aan te zetten.
• Houd het normale slaapritueel en slaapritme in stand.
Voeden op schema of op verzoek
Als je borstvoeding of flesvoeding aan je kindje geeft, kan dat op twee manieren: op schema of op verzoek. Als je op verzoek voedt, dan heeft de zomer- of wintertijd hier in principe geen invloed op. Je voedt immers wanneer jouw kindje daar om vraagt. Als je op schema voedt dan kan je er voor kiezen om dit schema te blijven volgen op de oude tijd. Dit is voor jouw kindje het makkelijkst. Hij of zij hoeft op deze manier het drinkschema niet aan te passen. Voor jou als moeder kan het wel onhandig zijn omdat de voedingen ineens een uur verschuiven. Als je wilt dat de voedingen mee schuiven met de zomertijd, dan kan je dat het beste doen door verdeeld over twee á drie dagen de voedingen een kwartiertje te verschuiven, totdat je een uur overbrugt hebt. Met een beetje geluk heb je zelfs een kindje dat het prima accepteert om het voedingsschema in één keer een uur te laten verspringen. Op borstvoeding.com werd een artikel geschreven over borstvoeding en de zomer- en wintertijd.
Wat zijn jouw tips om de overgang naar de zomertijd makkelijker te maken?
Comments