60x leuke zomeractiviteiten met kinderen

Eindelijk, het is zomervakantie! Na een lange periode van naar school gaan, naar een aantal weekjes niets. Dat klinkt allemaal te heerlijk voor woorden. Toch kan het voor kinderen een behoorlijke ommezwaai zijn van dagen in de klas zitten, naar dagen waarop ze zelf leuke dingen mogen doen. Voor sommige kinderen kan dit best lastig zijn waardoor je binnen de kortste keren hoort ‘Ik verveel me…’. Tussen de onderstaande 60 zomeractiviteiten staat vast en zeker iets leuks waar je kind zich mee kan vermaken.

Inhoudsopgave

De leukste activiteiten voor buiten

Bij zomer denken we al gauw aan lekker weer en buiten. De volgende activiteiten zijn buiten uit te voeren en in principe allemaal gratis en dus goed voor de portemonnee. Een mooie win-win situatie en zo geef je je gezinsleven ook nog eens een goede boost!

Lees ook30 manieren om je gezinsleven een extra boost te geven

Ga op speurtocht

Verzin deze zelf of ga doe mee aan een georganiseerde speurtocht (hier kunnen kosten aan verbonden zijn). Als je de speurtocht in het bos doet, is het ook nog eens lekker koel. En vergeet niet een leuke traktatie aan het eind zoals een overheerlijk waterijsje! Een beloning is altijd leuk, helemaal voor kinderen. Dit is trouwens ook een erg leuke activiteit om te doen met een kinderfeestje.

Bezoek een kinderboerderij

Een bezoek aan de kinderboerderij is niet alleen leuk, maar ook erg leerzaam. Vaak is er ook nog een leuke speeltuin bij te vinden dus een prima uitje voor kinderen. Er zijn door het hele land ruim 500 kinderboerderijen te vinden, dus dikke kans dat er ook één of meerdere bij jou in de buurt te vinden zijn. Let er wel even op wanneer je zwanger bent, dan kunnen er risico’s aan het bezoek aan de kinderboerderij zitten.

Lees ook: Naar de kinderboerderij – Waar moet je op letten?.

Maak je eigen vlieger

Om een eigen vlieger te maken heb je nodig: vliegertouw, vliegerpapier of een stevige plastic zak (vroeger werden er zelfs kranten gebruikt!), ducktape, houten stok, liniaal, schaar, dikke stift en een fijne zaag. Op deze website kun je de tutorial er van vinden. En het leukste stuk van allemaal: natuurlijk probeer je ook uit of je vlieger echt vliegt!

Ga lekker een stuk fietsen

Fietsen vinden de meeste mensen een fijne bezigheid wanneer het lekker weer is. Onze kinderen vragen er ook altijd om. Ze kijken dan hun ogen uit! Wanneer ze wat ouder zijn, kunnen ze natuurlijk zelf al fietsen. Afhankelijk van de leeftijd kun je ook voor een mooie fietsroute gaan van bijvoorbeeld Natuurmonumenten.

Lees ook: Voor het eerst fietsen met je baby

Ga een stuk wandelen

Door te wandelen kun je naast gezelligheid, ook je hoofd lekker leeg maken. De buitenlucht is hartstikke goed voor je (oké we hebben het hier dan niet over de uitlaatgassen ;-)). Net zoals fietsroutes, bestaan er natuurlijk ook mooie wandelroutes! Ook hiervoor kun je op de website van Natuurmonumenten terecht. Zelf hebben wij bijvoorbeeld een parkkaart van een kasteel bij ons in de buurt. Een mooie, rustige en schone omgeving. Enne… Wij mogen hier het hele jaar met die kaart zo vaak wandelen als we willen! Ook erg mooi wanneer het heeft gesneeuwd.

Wedstrijdje verspringen

Maak 5 tot 10 afzonderlijke lijnen op ongeveer een voet afstand. Hierbij kun je verschillende rondes spelen: een losse sprong zonde aanloop, een sprong met aanloop, een sprong op 1 been, een sprong achteruit enzovoort.

Creëer een hindernisbaan

Maak een hindernisbaan van hoepels, lijnen om op te balanceren, tafels of glijbanen om onderdoor te kruipen en obstakels om overheen te springen. De meeste kinderen vinden het prachtig om te kunnen springen en klauteren. Succes gegarandeerd!

Zoek de weg door een doolhof

Er zijn in Nederland ongeveer 50 doolhoven te vinden, waarvan de meeste gratis toegankelijk zijn. Je hebt doolhoven waarbij steeds keuzes gemaakt moeten worden in het padenstelsel waardoor het vinden van de juiste weg moeilijk wordt gemaakt. Zelf ben ik enkel bekend met dit soort doolhoven. Ook bestaan er doolhoven waarbij je onderweg opdrachten moet uitvoeren zoals het verzamelen van aanwijzingen om vervolgens een puzzel op te lossen. Op deze website staat een overzicht van alle doolhoven in Nederland. In Ruurlo vind je de grootste van Nederland. Deze is toegankelijk voor een kleine entreeprijs.

Ga een potje knikkeren

Knikkeren is al een  zeer oud spelletje. Het was al bekend in de oudheid! Ook ik heb toen ik jonger was heel wat afgeknikkerd. Bij ons op de hoek van de straat had de gemeente speciale knikkerpotjes geplaatst. Helaas zie je dit vrijwel niet meer. Je kunt natuurlijk wel zelf een knikkerpotje creëren in de tuin of er eentje kopen (bijvoorbeeld hier). Let wel even op de grootte van de knikkers zodat dit niet voor gevaarlijke taferelen kan zorgen. Voor de kleinere kinderen kun je bijvoorbeeld ook een kleine bal gebruiken en bijvoorbeeld een plantenpot die je op zijn zijkant neerzet. Wisten jullie trouwens dat er een NK knikkeren bestaat?

Organiseer een sportdag

Samen met je vriendjes en vriendinnetjes en misschien ook wel familie kun je een leuke sportdag organiseren. Dit kost wel enig voorbereiding maar dikke kans dat het een reuze gezellige dag wordt. Je kunt hierbij kiezen voor één soort sport, zoals een voetbaltoernooi. Maar ook voor een ‘competitie’ van diverse kleinere spelen zoals zaklopen, ringwerpen en blikgooien. De Verhuurbrigade verhuurt leuke spellenpakketten waarmee je dit kunt doen.

Nachtje kamperen in de tuin

Echte stoere kinderen mogen misschien wel een nachtje écht kamperen, welliswaar in de tuin! Je kunt hierbij een echt kampeergevoel creëren door samen met je kind (afhankelijk van de leeftijd) een tent op te gaan zetten. Leg er een luchtbed in, wat speelgoed en zaklampen voor wanneer het donkerder is. Je kunt je kinderen alleen in de tent laten slapen, maar het is misschien nog wel gezelliger om dit samen met je kind te doen! Zo ontwikkelen je weer mooie herinneren die jullie nooit zullen vergeten. Enne.. Hoe eerder je de tent op zet, des te langer het feest!

Scheuren door de verkeerstuin

Maak van je tuin een verkeerstuin. Plaats hierbij enkele pionnen, maak hekjes en teken met stoepkrijt een baan. Maak eventueel nog een verkeerslicht door met een stok, een rond stuk karton, en maak de ene kant rood en de andere kant groen en speel lekker samen met je kind. Geen zin om zelf een verkeerstuin te maken? In Nederland zijn er diverse verkeerstuinen te bezoeken. Een erg leuke is de verkeerstuin in het Plaswijckpark in Rotterdam.

Lees ook: 12 activiteiten met kinderen bij warm en mooi weer

Schilderen met… water!

Dit is een leuke activiteit voor de kleintjes onder ons. Van nature zijn kinderen erg behulpzaam. Laat ze je helpen door buiten bijvoorbeeld je hek te schilderen met water! Best wel een beetje flauw, maar ze zullen er wel even zoet mee zijn.

Wasstraat voor kinderen

Maak in je tuin een eigen wasstraat voor (loop)fietsen en loopauto’s! Met behulp van PVC pijpen kun je mooie rekken maken waar je weer dingen aan vast kunt maken. Denk hierbij een sponsen, een stuk stof waar je repen van maakt en foam-staven. Vergeet ook de tuinslang niet of een emmer met water.

Life-sized Ganzenbord

Ganzenbord, wie heeft dat nou niet gespeeld? Een leuk bordspel, maar je kunt met stoepkrijt ook je eigen life-sized Ganzenbord in de tuin maken waarbij je zelf de pion bent. Verzin leuke opdrachten bij bepaalde vakjes.

Ga gezellig op picknick

Wat mij zelf altijd het ultieme zomergevoel geeft is een picknick. Wij hebben dit vroeger enorm vaak gedaan. Mijn moeder had dan ook een mooie grote picknickmand. Je kunt eerst thuis lekkere hapjes maken (laat eventueel je kind hierbij helpen) en vervolgens op een fijne plek met je gezin de hapjes opeten. Er bestaan speciale picknickplaatsen. Vaak zijn hierbij leuke speeltuinen te vinden of een stuk water om af te koelen.

Lees ook: Picknicken met kinderen – Tips én recepten

Een heitje voor een karweitje

Dit is een prima manier om kinderen op te leren gaan met geld. Kinderen vinden het vaak ook nog leuk. Klusjes die je je kind kunt laten doen zijn de auto wassen (en stofzuigen), planten water geven, de was sorteren op kleur, de hond uitlaten of lege flessen wegbrengen. Er zijn genoeg klusjes te vinden. Let wel op dat je dit niet voor iedere klus doet, anders wil je kind overal een beloning voor en zijn sommige huishoudelijke taken niet meer vanzelfsprekend.

Autoweg van stoepkrijt

Wanneer je een verkeerstuin too much vindt, kun je ook een kleinere autoweg van stoepkrijt maken. Maak dit compleet met huizen en parkeerplaatsen. Laat vervolgens je kinderen er met hun speelgoed autootjes overheen scheuren.

Maak een hinkelbaan

In de Romeinse tijd werd een hinkelbaan ontworpen om het voetenwerk van de soldaten te trainen. Er zijn diverse spellen te verzinnen met een hinkelbaan. Om te beginnen het ouderwetse hinkelen van 1 tot 10. Ook kun je met een steen eerst in vak 1 gooien, en dan in alle vakken springen behalve vak 1. Vervolgens gooi je de steen in vak 2, en sla je dit vak over met springen.

Op de foto met je kunstwerk

Laat je kinderen (of teken samen met hen) een mooi kunstwerk van stoepkrijt waarin ze zelf ook een rol kunnen spelen. Hierbij kun je denken aan een superheld die boven huizen vliegt, of een regenbui compleet met paraplu. Maak hier vervolgens een foto van. Leuk voor in het fotoalbum!

Neem een bezoekje aan een natuurspeeltuin

Overal kun je tegenwoordig speeltuinen vinden. Maar leuk zijn de net wat grotere waar je kinderen langer zoet zullen zijn. Flink in opkomst in Nederland zijn natuurspeeltuinen die voornamelijk uit hout bestaan en dus hartstikke milieubewust. Kijk hier voor een overzicht van de 10 leukste natuurspeeltuinen in Nederland.

Maak van stoepkrijt je eigen Twister-veld in de tuin

Kennen jullie het spel Twister nog? Linker voet op rood, rechterhand op blauw. Op een gegeven moment zit je in de knoop, val je om en ben je af! Je kunt dit natuurlijk doen met het originele Twister-spel (klik hier), maar je kunt ook met stoepkrijt zelf een Twister-veld maken in de tuin. Hierbij kun je ook je eigen variatie aanbrengen in de vorm.

Activiteiten met de grootste waterpret!

Wanneer het lekker warm is, is spelen met water enorm fijn. Hieronder staan een aantal leuke activiteiten opgesomd die je kunt doe met water.

Zwemmen

Zwemmen vindt vrijwel ieder kind leuk! Je kunt zelf een badje in de tuin of op het balkon opzetten. Je hebt tegenwoordig gewone recht toe recht aan zwembaden (klik hier), maar ook hele activiteiten zwembaden (klik hier). Enorm leuk! Ook kun je met je kinderen naar een leuk binnen- of buitenzwembad of natuurwater.

Waterballonnen gevecht

Haal van te voren bijvoorbeeld bij de Hema (zelfsluitende) waterballonnen. Maak teams of ieder voor zich, en gooien maar! Wanneer je met meerdere kinderen uit de buurt speelt, kun je vragen of zij ook zelf ballonnen meenemen zodat de kosten enigszins worden verdeeld. Vergeet niet later ook alle kapotte ballonnen weer op te ruimen.

Vissen

Ga gezellig een ochtendje, middagje of misschien zelfs wel een heel dag vissen! Om dagje vissen tot een succes te maken, is het belangrijk om te vissen op het niveau van het kind. Wanneer je met kinderen vist, is het leuk om in een water te vissen waar vooral wat kleinere vissen zwemmen. Ook hoeft de locatie niet heel spannend te zijn, het kan eventueel zelfs in sloot of meer in de buurt. Let er wel op dat voor sommige wateren een vispas vereist is.

Watertafel

Een watertafel doet het ook altijd goed bij kinderen. Je kunt er eentje kant en klaar kopen, zoals deze. Maar je kunt ook je eigen watertafels creëren door verschillende bakken water neer te zetten. In elke bak stop je dan weer andere materialen zoals bijvoorbeeld bakjes en schepjes, schelpjes en steentjes of zelfs speelgoed zoals duplo of LEGO.

Maak stoepkrijtverf

Wanneer je stoepkrijt raspt en er een beetje water bij doet, ontstaat er waterkrijtverf. Met een kwast kunnen de kinderen buiten de mooiste tekeningen schilderen. En het voordeel is, met een goede regenbui of met de tuinslang is het zo weer weg!

Bellenblazen

Bellenblazen vind ook vrijwel elk kind leuk. Maak bijvoorbeeld reuze bellenblaas bubbels! O.a. hier te verkrijgen. Je kunt kant-en-klare bellenblaas kopen, maar je kunt het ook zelf maken. Zelf maken kan bijvoorbeeld door het volgende met elkaar te mengen: 3 liter water, 250 ml afwasmiddel, 1 kopje maizena en 3 theelepels bakpoeder. Let op! Vergeet niet er na kleding met water uit te wassen om vlekken van bellenblaas te voorkomen.

Spelen met afwasmiddel

Dit is een activiteit met een win-win situatie. Pak een grote bak met water, doe hier een beetje afwasmiddel in waardoor het lekker gaat schuimen. Gooi er dan wat speelgoed in en laat de kinderen lekker met het speelgoed spelen in het sop. Hartstikke leuk en het speelgoed wordt er ook nog eens schoon van! Dit kun je tevens ook doen wanneer je thuis een bad hebt.

Waterglijbaan

Een waterglijbaan is vrij simpel zelf te maken. Knip een aantal vuilniszakken open en plak deze met ducktape aan elkaar vast. Leg de baan bij voorkeur uit over een grasveld. Zorg voor water water (eventueel met wat zeep) en laat de kinderen lekker glijden. Houd hier wel goed toezicht bij aangezien kinderen door de gladheid zich kunnen bezeren. Geen zin om zelf een waterglijbaan te maken? Dan kun je er ook één kopen, bijvoorbeeld hier.

Activiteiten voor wanneer het weer wat minder is

Nederland staat behoorlijk bekend om zijn wispelturige weersomstandigheden. Het is dan ook niet verbazingwekkend als het ook in de zomer wel eens wat minder mooi weer is. Maar ook dan zijn er nog genoeg leuke activiteiten die je kunt doen met je kinderen.

Maak een mooie tent van stoelen en lakens

Zet een aantal stoelen bij elkaar, gooi er lakens over heen en wie weet wat je nog meer kunt vinden. Zelf deden wij dit vroeger met een kleine parasol waar we dan met wasknijpers lakens en handdoeken aan vast hingen.

Speel een houten puzzel verstoppertje

Bij houten puzzel verstoppertje verstopt je de puzzel stukjes, en je kind deze mag zoeken. Daarna dienen ze deze netjes op de juiste plek in de puzzel terug te zetten. Kinderen vinden het prachtig als ze een doel hebben om te voltooien. De kinderen hebben zo mooi iets te doen en ze steken er ook nog iets van op.

Leer een dansje aan

Zelf als kind, was ik gek op dansen! Ik was dan ook samen met mijn buurmeisje en nichtje vaak bezig met het verzinnen van nieuwe dansjes. Tot op dag van vandaag vinden nog steeds veel kinderen bewegen op muziek leuk. Op het Youtube kanaal van Saskia’s Dansschool kun je dan ook speciaal voor kinderen diverse filmpjes vinden op de hipste nummers! Enne, ze heeft naast choreografieën voor kinderen ook filmpjes voor volwassenen. 😉

Rood, groen, blauw of paars licht?

Verzin opdrachten bij de verschillende kleuren. Bijvoorbeeld bij geel: langzaam op de grond kruipen. BIj groen: springen als een kikker. Bij blauw proberen de hemel aan te raken. Bij paars een gek dansje doen. I.p.v. kleuren kun je hier uiteraard ook voorwerpen voor gebruiken.

Maak je eigen familie Yahtzee

Zorg voor 5 houten vierkante blokken en een zestal foto’s die je allemaal 5x afdrukt. Smeer wat modge-podge (o.a. te verkrijgen bij de Xenos en de Action) op een zijde van de blokken en plak overal een foto op. Smeer vervolgens nogmaals modge-podge over de foto en laat dit een nachtje drogen.

Organiseer een modeshow

Laat je kinderen eens bewust hun eigen kast overhoop halen en laat je kinderen hierbij zelf bepalen wat ze aantrekken. En als je durft, laat hen ook in jouw kast zoeken! Dit kan erg grappig zijn en tegelijk goed voor het stimuleren van hun creatieve vaardigheden. Terwijl zij de kleding aan het uitzoeken zijn, kan jij als ouder alvast een leuk muziekje uitzoeken voor bij de modeshow zoals de CD van Kidszone, je koopt het hier!

Probeer leuke wetenschappelijke proeven uit

Kinderen zijn van nature nieuwsgierig aangelegd. Het is dan ook leuk om hun gezichten te zien wanneer je proefjes met hen doet. Op de website www.proefjes.nl kun je vast en zeker een aantal leuke ideeën vinden. Ook is er een speciaal museum voor kinderen van 3 jaar t/m 11 jaar waar zij diverse proefjes kunnen doen: Villa Zebra in Rotterdam.

Ballonnen koers

Blaas een aantal ballonnen op en maak van andere spullen een ballon ‘koers’. Probeer vervolgens de ballon helemaal tot aan de finish te blazen. Let op! Je mag je handen én voeten NIET gebruiken. Wie is er het snelst?

Vlaggetje veroveren

Bij vlaggetje veroveren heb je meerdere kinderen nodig. Er dienen 2 teams te worden gemaakt en ieder team heeft zijn eigen vlag. Het uitgangspunt van dit spel is dat beide teams de vlag verstoppen en het andere team de vlag moet gaan zoeken. Het team dat als eerste de vlag van het andere team heeft gevonden is de winnaar.

Houd een filmmiddagje of avond

Wanneer het de héle dag regent, kun je overwegen om een filmmiddag of avond te houden. Ook erg gezellig wanneer er iemand blijft logeren. Een filmmiddagje of avond is natuurlijk niet compleet zonder lekkere hapjes en drankjes. Zorg daarom voor allerlei lekkere snacks zoals knabbelgroente of ongezondere varianten als chips en popcorn. Nog leuker is het om eerst lekker zelf de hapjes te gaan maken en ze daarna lekker op te eten onder het genot van een film.

Maak je eigen High Tea

Iedereen houdt wel van de lekkernijen van een High Tea. Ook kinderen! Ga samen lekker de keuken in en bak dingen als scones, cupcakes en brownies. Smelt wat chocolade in een pannetje en giet deze in leuke vormpjes die je vervolgens in de koelkast plaatst tot deze weer hard geworden zijn. Maak een aantal sandwiches en/of wraps voor wat hartige hapjes. Voeg eventueel nog wat fruit en groente toe en je hebt mooie afwisselende hapjes. Pinterest staat tevens vol met ideeën!

Speel gezellig samen een leuk bordspel

Er zijn een hoop leuke bordspellen samen te doen. Mijn eigen kind vindt de spellen ‘Stef Stuntpiloot’ (koop hier) en ‘Knibbel knabbel knuisje‘ (koop hier) enorm leuk! Wanneer je kinderen wat ouder zijn kun je je ook vermaken met ‘Monopoly junior‘ (koop hier) of de ‘Kolonisten van Catan Junior‘ (koop hier).

Maak een zomer bucketlist

Maak een lijst met daarop allemaal leuke activiteiten die je deze zomer wil gaan doen. Dit kunnen dingen zijn die je alleen wil doen, maar ook dingen die je samen wil doen. Je kunt een bucketlist maken voor ieder seizoen, voor een jaar. Maar ook voor bepaalde categorieën zoals steden of landen die je wil bezoeken, boeken die je nog wil lezen, films die je nog wil zien etc. Niets is te gek.

Toneeltje spelen

Voor het spelen van een toneelstuk heb je het volgende nodig: verkleedkleren, een verhaal, een geschikte ruime en overige spullen die bij het spelen nodig zijn. Kinderen vinden het vaak leuk zich in te leven in een rol waarbij ze hun eigen fantasie mogen gebruiken. Indien het zelf verzinnen nog wat lastig is, kun je kinderen ook een verhaal vertellen en ze dan de opdracht geven deze na te spelen.

Word een badjas-sumo

Wanneer ik een sumoworstelaar zie, moet ik altijd een beetje lachen. Ik vind het zo’n grappig en vooral onhandig gezicht! Het lijkt mij dan ook erg hilarisch om zelf eens een éche sumo te zijn. Uiteraard is het niet de bedoeling je helemaal vol te eten tot je vanzelf dat postuur hebt. Gelukkig bestaan er genoeg mogelijkheden. Stop bijvoorbeeld eens wat kussens in een badjas! Maak het af met een échte sumo pruik. En vergeet je camera niet!

Ga karaoke zingen

Kinderen en muziek is vaak een dikke match. Van baby af aan vinden de meeste kinderen het al heerlijk als er voor hen gezongen wordt. Zodra ze zelf groter worden zullen de meeste het dan ook prachtig vinden wanneer ze zelf kunnen zingen. Niets voor niets dat je in de speelgoedwinkels diverse soorten cd-spelers mét microfoon kunt vinden. Speel met elkaar eens karaoke, ook als je niet kunt zingen 😉 Het gaat tenslotte om het samenzijn en de lol die je er aan hebt.  Bijvoorbeeld de cd’s van Kinderen voor Kinderen (koop hier) bevatten een hoop instrumentale nummers zodat er lekker zelf gezonden kan worden. Heb je een Playstation? Dan zou je ook eens naar het spel Singstar (koop hier) kunnen. Ook leuk wanneer de kinderen al op bed liggen!

Doen-durf-de waarheid

Wie kent dit spelletje niet van vroegâh? Kies een van de opties en laat de ander een vraag of opdracht verzinnen. Bij ‘doen’ moeten de andere een opdracht verzinnen. Bij ‘durven’ moeten de andere een vraag tellen met de vraag of je iets durft. Bij ‘waarheid’ moeten de andere een vraag stellen die je eerlijk moet beantwoorden. Je mag niet 2x achter elkaar hetzelfde vragen. Op deze manier leer je elkaar dus nóg beter kennen. Houdt uiteraard wel rekening met de leeftijd van de andere medespelers. Vragen die je zou kunnen stellen zijn: ‘peuter je stiekem wel eens in je neus?’, ‘kan je je neus aanraken met je tong?’, ‘durf je een onderbroek op je hoofd te dragen?’, ‘speel luchtgitaar’.

Koekjes bakken

Veel kinderen vinden het leuk om te kleien. Wat nog leuker is dan klei, is het maken van koekjes aangezien ze die heerlijk kunnen op smikkelen. Je kunt hiervoor een koekjesmix in de supermarkt halen, maar je kunt deze ook heel simpel zelf maken. Wat heb je nodig: 300 gr bloem, 150 gr (zachte, bijna gesmolten) boter, 150 gr suiker,  mespuntje zout, 1 zakje vanillesuiker en 2 eieren. Zeef de bloem en meng deze samen in een mengkom met de eieren, de suiker, de vanillesuiker, en de boter. Kneed dit met behulp van deeghaken of je handen door elkaar en vorm er een bal van. Laat de bal even een uur rusten in de koelkast. Rol vervolgens het deeg uit en steek er vormpjes uit. Bak de koekjes ongeveer een half uurtje in een voorverwarmde oven van 160 à 180 graden. Na de hand kun je de koekjes natuurlijk ook nog versieren.

Zelf ijsjes maken

Mama, mag ik ijs? Alweer? Al die zoetigheid is toch niet goed? Waarom maak je dan niet zelf ijsjes die wel gezond zijn? Vul ijsvormpjes met de lekkerste ingrediënten als fruit en yoghurt (en misschien toch zelfs wel kleine snoepjes!) Zelf vriezen wij wel eens smoothies in.

Lees ook: Gezonde ijsjes maken

Ga zelf kaarten maken

Ken je ze nog van vroeger, de 3D kaarten? Of wat je tegenwoordig ook hoort, scrapbooking? Er zijn een hoop manieren om mooie kaarten te maken. Je kunt dit uiteraard ook gewoon met papier en potloden en leuke stickers. Of wat dacht je van een foto en hier een mooie ansichtkaart van laten maken? En vergeet vooral niet je mooie kaarten naar je liefste vriendjes en familie te sturen.

Maak je eigen olliblocks

Olliblocks zijn 3 stapelbare blokken van een hoofd, boven- en onderlichaam welke je met elkaar kunt afwisselen. Deze kun je zelf maken d.m.v. 3 houten kubussen en wat papier met potloden. Op het papier teken je dan 6 verschillende hoofden, boven- en onderlichamen. Knip deze uit en plak op de ene kubus op alle zijde een hoofd etc. Wanneer je zelf geen zin hebt om te tekenen, kun je ook via het internet gratis printables uitprinten. Zoek bijvoorbeeld op Pinterest op de term ‘olliblocks free printable‘.

Activiteiten die leuk zijn, maar waar je wel voor moet betalen

De bovengenoemde activiteiten zijn vrijwel allemaal gratis en de meeste kun je lekker thuis (in de tuin) doen. Ook zijn er nog een hoop leuke activiteiten waar je wel iets voor moet betalen. Toch wil ik je deze niet onthouden.

Waterfietsen en varen

Met het lekkere weer kun je ook actief het water op: ga eens een stukje varen of probeer een waterfiets uit. Door heel Nederland heen zijn er diverse plekken waar je dit kunt doen. Bij sommige recreatieplassen verhuren ze o.a. waterfietsen. Dan kan je zowel een dagje lekker zwemmen, als lekker varen! Je kinderen zullen een geweldige dag hebben. Ook zijn er natuurgebieden die de mogelijkheid bieden om te kunnen waterfietsen of varen. Er zijn genoeg mogelijkheden te vinden.

Bioscoop

De bioscoop valt ook bij de meeste kinderen  goed in de smaak. Veel bioscopen hebben een speciaal programma gericht op kinderen, zoals Pathé. Wanneer je bij hen meer dan 3 films hebt gezien, maak je kans op een gehele verzorgde VIP kindermiddag in de bioscoop. Ook zijn veel bioscopen voorzien van een airco-installatie. Ideaal wanneer er buiten enorm warm is en je daar even geen zin in hebt.

Bezoek een blotevoetenpad

Wanneer het lekker weer is, kun je ook een bezoekje je brengen aan een blotevoetenpad. Een blotevoetenpad is speciaal aangelegd om op blote voeten door de natuur te lopen. Op een blotevoetenpad loop je een korte wandelroute over verschillende soorten ondergrond. Sommige blotevoetenpaden zijn gratis, soms wordt er een toegangsprijs gevraagd. Hier kun je een overzicht vinden van blotevoetenpaden in Nederland en België.

Bezoek een speeltuin met een aantal attracties

Er bestaan in Nederland een hoop speeltuinen die ook kleine attracties hebben zoals de Pyramide van Austerlitz of Oud Valkenveen. Sommige worden dan ook wel kleine familiepretparken genoemd. Vaak betaal je voor dit speeltuinen wel een kleine bijdrage. Zelf gaan wij graag naar de Pyramide van Austerlitz. De speeltuin zelf is gratis, enkel voor de attracties betaal je een muntje.

Attractiepark

Je kunt uiteraard ook naar een groter attractiepark toe gaan. Voor de kleinere onder ons vind ik zelf Sprookjeswonderland, Toverland en Hellendoorn erg leuk. Voor de wat grotere blijft de Efteling natuurlijk geweldig. De prijs ligt vergeleken met andere pretparken echter vrij hoog. Wanneer je het leuk vindt om eens over de grens te gaan kijken, dan kun je een kijkje nemen bij het Movie Park of Europapark in Duitsland. Tegenwoordig kun je ook bij een hoop attractieparken overnachten.

Bezoek een kasteel

Ieder kind droomt er wel eens van om een ridder of prinses in een kasteel te zijn. Wonen gaat helaas niet, maar een bezoekje brengen kan natuurlijk wel. Laat je kinderen lekker verkleed mee gaan, vinden ze hartstikke leuk! Een hoop kastelen hebben ook programma’s speciaal voor kinderen. Op www.kasteel.nl kun je een overzicht van alle kastelen in Nederland vinden.

Ballonvaren

Een zeer origineel uitje die je waarschijnlijk maar eens in je leven zult meemaken is ballonvaren. Dit is een uitje welke meestal mogelijk is vanaf dat een kind 6 jaar is of vanaf 115 cm. Dit kan per organisatie verschillen. Een ballonvaart dus vaak een uurtje, je kind moet dus ook dit geduld kunnen opbrengen. Wanneer je zwanger bent, wordt het door de meeste organisaties afgeraden, het is echter niet verboden. Dit uitje staat bij ons nog op de bucketlist. 😉

Ga schaatsen in de zomer

Wanneer je de warmte zat bent, of gewoon eens zin hebt om te schaatsen, doe eens gek en bezoek een ijsbaan! De meeste ijsbanen zullen dicht zijn in de zomer, maar op deze website kun je zien welke er open zijn. Vergeet niet om je eigen handschoenen mee te nemen.

Fruit plukken

Een hoop boeren stellen eens of meerdere keren per jaar hun land beschikbaar om fruit te komen plukken. Samen met een mand heerlijk fruit plukken. Een mooie manier om je kinderen ook te leren waar fruit nou eigenlijk vandaan komt. De periode waarin dit meestal mogelijk is ligt ongeveer tussen half juni en half oktober.  Denk hierbij aan aardbeien, kersen en appels. Op de website van Pluktuin kun je zien waar dit bij jou in de buurt mogelijk is.

Heb jij nog leuke ideeën? Wij horen het graag.

Afbeeldingen door: FamVeldAlina ReynbakhIana ChyrvaVP Photo StudiosuravidChinnapongZAB PhotographieYuliya EvstratenkoAfrica StudioMaster1305Ruth BlackPhotographee.euMaciej Bledowski via Shutterstock.

 

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Mobiele versie afsluiten

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om je de beste surfervaring mogelijk. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van je cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" hieronder dan ben je akkoord met deze instellingen.

Sluiten