Zorgverzekering in 2019; de belangrijkste wijzingen

Slecht nieuws in de kranten de laatste tijd; de premie van onze zorgverzekering gaat in 2019 fors omhoog. We zijn dus maandelijks meer geld kwijt aan de verzekering. Gelukkig blijft daarentegen het eigen risico in 2019 gelijk; namelijk € 385. En de zorgtoeslag zal voor mensen met een laag inkomen stijgen. Ook zijn er verschillende punten waar je op moet letten bij het uitkiezen van een nieuwe zorgverzekering voor het nieuwe jaar. 

Inhoudsopgave

De zorgpremie

De zorgpremie stijgt in 2019 met ongeveer 10 euro per maand. Dat is ruim 120 euro per jaar. De normale premie wordt in 2019 namelijk € 1432 per jaar, terwijl dat voor dit jaar nog “maar” € 1308 was. De zorgverzekeraars bepalen zelf de definitieve premie voor de zorgverzekering in 2019. Tot en met 12 november dit jaar kunnen zorgverzekeraars hun nieuwe premie bekend maken. En omdat ze veelal eerst kijken naar wat de concurrentie doet, zullen de laatste premies ook zo laat mogelijk pas bekend gemaakt worden.

Eigen risico in 2019

Sinds 2009 kent iedere zorgverzekering een verplicht eigen risico. Dit zijn verplichte kosten die jezelf moet betalen, alvorens de zorgverzekeraar gaat vergoeden. Er zijn wel uitzonderingen. Sommige kosten, zoals een bezoek aan de huisarts, vallen niet onder het eigen risico. Sinds de invoering in 2009, steeg het eigen risico elk jaar. In 2017 is dat voor het eerst niet gebeurd. Het verplichte eigen risico voor 2019 bedraagt opnieuw €385. Kinderen vallen buiten het eigen risico.

Je kunt ook kiezen voor een vrijwillig hoger eigen risico. Wanneer zou je dit kunnen doen? Als je gezond bent en financieel gezien geld achter de hand hebt, kun je flink op je maandlasten besparen. Je kunt het eigen risico verhogen met stappen van €100 tot een maximum van €500. Voor 2018 komt dit neer op €885. Hoe hoger je vrijwillig eigen risico, hoe lager je premie.

Hoogte van het eigen risico de afgelopen jaren:

2019 € 385,-
2018 € 385,-
2017 € 385,-
2016 € 385,-
2015 € 375,-
2014 € 360,-
2013 € 350,-

Zorgtoeslag wordt meer

Niet alleen de premies, maar ook de zorgtoeslag gaat in 2019 omhoog. Voor meerpersonshuishoudens stijgt dit met ongeveer € 290. Eenpersoonshuishoudens krijgen ongeveer 100 euro extra. Je kunt via de website van de Belastingdienst berekenen of je recht hebt op toeslagen.

Overige wijzigingen

Meer vergoeding voor hulp bij overgewicht

Mensen die last hebben van overgewicht, worden in 2019 meer begeleid bij het aanpassen van hun eet- en beweegpatroon. Je kunt via de huisarts meedoen aan een Gecombineerd Lijfstijl Interventieprogramma, wat in de basisverzekering wordt opgenomen. Uiteindelijk is de hoop dat hierdoor de zorgkosten zullen dalen.

Voedingssupplementen en paracetamol verdwijnen uit de basisverzekering

Als je op dit moment nog paracetamol of voedingssupplementen vergoed krijgt vanuit de basisverzekering, zijn ze volgend jaar voor eigen rekening.

Meer aanspraak op zittend ziekenvervoer

Voor mensen die van en naar consulten, onderzoek en controles gaan en behoefte hebben aan zittend ziekenvervoer (geen ambulance), kunnen hier in 2019 makkelijker gebruik van maken. Wel moet het vervoer samenhangen met de behandeling.

Vergoeding oefentherapie bij COPD

Vanaf 1 januari wordt oefentherapie bij COPD vanaf de eerste behandeling door de basisverzekering vergoed. Nu betalen patiënten de eerste 21 behandelingen nog zelf. Wel is er een maximum aan het aantal behandelingen dat vergoed wordt. In het eerste jaar zijn dat er 70, in de jaren daarna hangt het af van de ernst van de COPD.

Eigen bijdrage medicijnen maximaal 250 euro

Voor sommige medicijnen betaal je een eigen bijdrage. Deze bijdrage kan op jaarbasis oplopen tot honderden euro’s. In 2019 wordt deze eigen bijdrage gemaximeerd op 250 euro.

Zorgverzekeringen; hoe zit het ook alweer?

Alle mensen die in Nederland wonen of werken, moeten verplicht een zorgverzekering hebben. We praten dan over de basisverzekering. In de basisverzekering wordt bepaalde zorg gedekt. De overheid bepaalt die dekking. Je kunt er ook voor kiezen je aanvullend te verzekeren. Een aanvullende verzekering vergoed kosten, die de basisverzekering niet vergoed.

Budgetpolis, naturapolis of restitutiepolis?

Oké, alle zorgverzekeraars bieden dus de verplichte basisverzekering aan. Hoe kan het dan dat er zoveel verschillen zijn? Het verschil zit hem in verscheidene vormen van basisverzekeringen. Ze voldoen allemaal aan de door de overheid gestelde eisen. Ze verschillen in voorwaarden. We onderscheiden drie verzekeringspolissen:

 • Budgetpolis

  Een budgetpolis biedt gecontracteerde zorg aan. De budgetpolis heeft doorgaans de laagste premie. Zorgverzekeraars sluiten voor de budgetpolis contracten af met zorginstanties. Hierdoor kun je met een budgetpolis maar bij een beperkt aantal zorgverleners terecht.
  Nadeel: Heeft jouw zorgverzekering geen contract met bepaalde zorgverleners? Dan kan het zomaar zijn dat je in jouw regio niet terecht kunt bij het plaatselijke ziekenhuis. Als jij dit belangrijk vindt, moet je dus goed kijken met welke zorgverleners jouw verzekeraar een contract heeft. Spoedgeval? Maak je geen zorgen, dan kun je in elk ziekenhuis terecht. Een ander nadeel is dat je zaken rondom je zorgverzekering zelf via internet moet afhandelen. Je kunt voor een herhaalrecept bijvoorbeeld niet naar een apotheek, dit moet je dan online bij een internetapotheek bestellen.
  Voordeel: De budgetpolis biedt vaak de goedkoopste premie. Door een budgetpolis te kiezen, kun je veel kosten besparen. Als jij dus alleen de standaard zorg nodig hebt en je vindt het niet erg om alleen bij een selecte groep zorgverleners terecht te kunnen, dan zit je goed met een budgetpolis.

 • Naturapolis

  Bij een naturapolis kun je, net als bij de budgetpolis, ook alleen bij gecontracteerde zorgverleners terecht. Kosten voor een specifiek ziekenhuis worden dan alleen vergoed, als de zorgverlener daar afspraken over gemaakt heeft. Het verschil met de budgetpolis? Je kunt wel terecht bij niet gecontracteerde zorgverleners. Je betaalt dan echter wel een deel van de zorgkosten zelf.
  Nadeel: Hoewel je vaak meer keuze hebt dan bij een budgetpolis, heb je geen vrije zorgkeuze. Ga je naar een niet gecontracteerde zorgverlener, dan moet je een deel van de zorgkosten zelf betalen.
  Voordeel: De prijzen voor naturapolissen liggen doorgaans gemiddeld. Je betaalt dus niet de hoofdprijs. Kies je voor niet gecontracteerde zorgverleners, dan moet je een deel zelf betalen. Je kunt echter wel overal terecht. Dat kan bij de budgetpolis niet.

 • Restitutiepolis

  Een restitutiepolis biedt vrije zorgkeuze. Met een restitutiepolis kun je bij alle zorginstanties in Nederland terecht.
  Nadeel: De kosten voor restitutiepolissen liggen doorgaans hoog. Één of een paar tientjes meer, kunnen op jaarbasis flink oplopen.
  Voordeel: Je kunt bij elke zorgverlener terecht en alles wordt gewoon vergoed.

Zorgverzekering voor kinderen?

Alle kinderen onder de 18 jaar zijn via de polis van hun ouders meeverzekerd. Ouders betalen geen premie voor hun kinderen. Deze kosten worden door de overheid betaald. Wordt je kind 18 jaar? Dan betaal je vanaf de eerste dag van de volgende maand na zijn/haar verjaardag. Op het eerste gezicht lijkt het dus voor je kinderen niet zoveel uit te maken waar je verzekerd bent. Als je alleen gebruik maakt van de basisverzekering, klopt dat in principe ook. Het grote verschil zit hem in de aanvullende verzekeringen. Kinderen zijn namelijk automatisch meeverzekerd voor elke aanvullende module die jij afsluit. Denk bijvoorbeeld aan modules voor orthodontie. In sommige gevallen bieden verzekeraars alle modules aan kinderen aan, ook al zetten ouders bepaalde modules uit. Denk goed na over eventuele aanvullende modules, want je kunt die modules bij de meesten verzekeraars maar één keer per jaar aan- of uitzetten. Zo jammer als je kind ineens een beugel moet en je bent er niet voor verzekerd! En andersom: is je kind al klaar met die beugel? Zet de module dan snel weer uit! De tandartsverzekering valt trouwens buiten deze regeling. Die zit voor kinderen in de basisverzekering.

Waarom zou je overstappen?

De premies gaan dit jaar stijgen. Een zorgverzekering is al duur genoeg en we willen zeker niet teveel betalen. Los daarvan is het goed om elk jaar de balans op te maken. Is het misschien slim om over te stappen? Stel jezelf de volgende vragen:

 • Ben ik tevreden bij mijn huidige zorgverzekeraar?
 • Hoeveel kost mijn huidige zorgverzekeraar en kan dit misschien goedkoper?
 • Verwacht je een specifieke behandeling nodig te hebben? Kijk dan bij welke zorgverzekering je voor die behandeling de beste dekking
 • Heb je voordeel bij een verzekeraar als je er naast je zorgverzekering ook andere verzekeringen afsluit? Dit wordt ook wel pakketkorting
 • Wat voor polis heb je en welke past het beste bij jouw situatie en wensen? De budgetpolis, de naturapolis of de restitutiepolis.
 • Welke aanvullende modules heb je of verwacht je het komende jaar te gaan gebruiken. Bij welke verzekeraar heb je dan de beste dekking en welke verzekeraar is het voordeligst? Let op! De verzekeraar met de goedkoopste basispremie, is met aanvullende modules niet altijd het meest voordelig. Kun je de aanvullende modules gedurende het jaar aan- en uitzetten?

Zorgverzekeringen vergelijken

Wil je weten welke zorgverzekering en hoogte van het eigen risico bij jouw situatie past? Vergelijk dan hier de verschillende zorgverzekeringen. Ook is er de zorgpremie alert van Independer. Je krijgt vanzelf een seintje zodra alle premies van de verschillende zorgverzekeraars bekend zijn. Je meldt je hier aan voor een alert. Vergelijken is in elk geval altijd een goed idee. Zo kun je bekijken of de zorgverzekeraar waar je nu bij zit wel de contracten heeft met de juiste zorginstellingen. En of je ergens anders niet toch goedkoper uit bent voor dezelfde of zelfs betere zorg.

Ga jij dit jaar overstappen van zorgverzekering?

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Mobiele versie afsluiten

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om je de beste surfervaring mogelijk. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van je cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" hieronder dan ben je akkoord met deze instellingen.

Sluiten