Wachten op een zwangerschap kan erg lang duren. En tegen de tijd dat je ongesteld moet worden (maar het liever niet wordt) kun je last krijgen van allerlei symptomen en kwaaltjes waaruit zou kunnen blijken dat je zwanger bent. Natuurlijk kan alleen een zwangerschapstest echt uitsluitsel geven, maar met onderstaande kwaaltjes bestaat er ook een kans dat je merkt dat je zwanger bent.
Inhoudsopgave
Het uitblijven van de menstruatie
Dit is het meest belangrijke symptoom van een mogelijke zwangerschap; het uitblijven van de menstruatie. Overtijd zijn hoeft niet direct te betekenen dat je zwanger bent. Er kunnen ook andere redenen zijn voor het wegblijven van je menstruatie. Dit heeft namelijk alles te maken met je hormoonhuishouding en je eierstokken. Ook kan het zo zijn dat je wel bloedverlies hebt als je zwanger bent. Wel moet het dan in mindere mate zijn dan tijdens een normale menstruatie.
Pijnlijke of gevoelige borsten
Als je zwanger bent, verandert je lichaam direct. Dit kan pijnlijke of gevoelige borsten veroorzaken. Ze worden groter en je tepels worden door donkerder van kleur. Het kan al heel snel gebeuren dat je borsten gevoelig worden, namelijk 1 of 2 weken na de bevruchting. Veel vrouwen merken dit als een van de eerste symptomen.
Niet tegen bepaalde geuren kunnen
Als je zwanger bent, ruik je alles beter, maar het kan ook zo zijn dat je veel dingen ineens vreselijk vindt stinken. Dit komt voort uit een bepaald beschermingsmechanisme. Je lichaam wil bepaalde (ongezonde) geuren namelijk niet meer toelaten. Het kan maar zo dat je koffie, sigarettenrook, uitlaatgassen of bepaald parfum ineens heel vies vindt ruiken. Maar ook dingen die je normaal gesproken wel heerlijk vindt ruiken, kunnen je tegenstaan. Dit is allemaal ter voorbereiding van het zo veilig mogelijk groot brengen van je baby.
Hoofdpijn
Verandering van je hormoonhuishouding, kan gepaard gaan met hoofdpijn. Veel vrouwen hebben last van hoofdpijn tijdens de zwangerschap. Maar het kan ook tegenovergesteld werken; vrouwen die normaal gesproken buiten de zwangerschap om vaak kampen met hoofdpijnklachten, hebben tijdens de zwangerschap nergens last van. Helaas is het ook zo dat hoofdpijn kan voorkomen door talloze andere redenen. Het is dus niet perse zo dat dit met een zwangerschap te maken heeft.
Lees ook: Verhoogde kans op een zwangerschap na spoeling van papaverzaadolie
Zwangerschapsmisselijkheid / Ochtendmisselijkheid
Zwangerschapsmisselijkheid is een van de bekendere kwalen die kan voorkomen tijdens de zwangerschap. Veelal hebben vrouwen in het eerste trimester veel last van misselijkheid die na het eten van iets lichts weer verdwijnt. Je kunt misselijk worden van bepaalde geuren, bewegingen of gedachtes. En het kan de hele dag duren. Sommige vrouwen geven veel over, wanneer dit vaker dan een paar keer per dag gebeurd, kun je last hebben van Hyperemesis gravidarum (HG). Het is belangrijk om hiermee naar de huisarts of verloskundige te gaan. Er zijn namelijk medicijnen voor extreme zwangerschapsmisselijkheid. Wat kan helpen om niet teveel af te vallen en voedingsstoffen binnen te houden.
Stemmingswisselingen
Het ene moment ben je blij, het andere moment kun je wel huilen van ellende. De zwangerschapshormonen doen veel met je geestelijke gesteldheid. Vaak is het goed om het gewoon een beetje te laten gebeuren. Wees dus na een boze bui even extra lief tegen je partner en praat (en lach) erover. Dat helpt!
Vaker plassen
Veel vrouwen moeten vaker plassen tijdens de zwangerschap. Dit heeft er mede mee te maken dat je baarmoeder groeit, en druk uitoefent op je blaas. Maar ook gaan je nieren anders en sneller werken. Dit is niet altijd even handig. Denk er maar eens aan dat je in een winkel of de file ineens moet plassen. Het is wel belangrijk om hier zo snel mogelijk gehoor aan te geven, zo beperk je de kans op een blaasontsteking.
Lees ook: 10 leuke zwangerschapsboeken
Innestelingsbloed
Al voordat je kunt testen op een mogelijke zwangerschap, kun je last hebben van innestelingsbloed. Ongeveer zes tot twaalf dagen na de conceptie nestelt de eicel zich in de baarmoederwand. Dit kan gepaard gaan met buikkramp en een lichte bloeding die roze of lichtrood van kleur is. Vaak denken vrouwen hierbij dat hun menstruatie eraan komt. Als de bloeding niet doorzet, heb je waarschijnlijk te maken met innestelingsbloed.
Buikpijn
Bij een zwangerschap veranderd er van alles in je naam, je ingewanden maken plaats voor de baby en de baarmoeder groeit. Dit kan een zeurderige buikpijn opleveren. Ook kun je last krijgen van bandenpijn, wat vaak pijnscheuten geeft aan je onderbuik of liezen.
Extreem moe zijn
Die zwangerschapshormonen doen een hoop in je lijf, stiekem is je lichaam heel hard aan het werk. Vooral aan het begin van de zwangerschap en dit kan extreme vermoeidheidsklachten opleveren. Hier iets tegen doen, kan niet echt. Zie het dus als een goed excuus om even een extra aflevering van je favoriete serie op Netflix te kijken en lekker op tijd je bent in te gaan.
Een opgeblazen gevoel
Het voelt in je buik wat ongemakkelijk, je voelt je opgeblazen en je darmen werken traag. Het heeft allemaal met elkaar te maken. Je kunt tijdens de zwangerschap last krijgen van obstipatie omdat bijvoorbeeld je baarmoeder tegen je darmen aan drukt. Als je hier teveel last van krijgt, is het verstandig om even langs de huisarts te gaan. Met simpele middeltjes is het ergste gevoel wel op te lossen.
Emotioneel zijn
Huilen om kinderfilms, huilen om mooie reclames op de tv, huilen omdat iemand lief voor je is. Het hoort er allemaal bij. Zwanger zijn maakt ons vrouwen wat gevoeliger, vaak tot grote ergernis van mannen. Maar hey, er gebeurt ook zoveel in ons lichaam!
Duizelig
Ook duizeligheid kan horen bij een zwangerschap. Er gebeurt veel in je lichaam, waardoor je soms wat licht in je hoofd kan worden. Het kan verschillende oorzaken hebben, maar de grootste oorzaak is dat je onvoldoende of niet gezond eet. Goed op je voeding letten en voldoende drinken is dus erg belangrijk. Zeker als je zwanger bent.
Andere behoefte aan eten
Over eten gesproken. Gezonde voeding is natuurlijk heel belangrijk tijdens de zwangerschap. Vaak heb je hier ook meer behoefte aan. Maar je zal de eerste zwangere vrouw niet zijn die er bijzondere cravings op na houdt. Zo was ik zelf tijdens mijn eerste zwangerschap verzot op perenijsjes. Ik at zo een half doosje per dag weg. Ik kon er niet genoeg van krijgen. En zo zijn er meerdere dingen waar je verzot op kunt raken. Het is bijzonder wat zo’n zwangerschap met je doet.
Waaraan merkte jij dat je zwanger was?
Comments