Het is alweer 12 weken geleden dat er voor de tweede keer tijdens een zwangerschap zwangerschapsdiabetes bij me werd ontdekt. Tijdens de vorige zwangerschap was dit pas met 32 weken het geval en nu was de uitslag met 16 weken al overduidelijk. Hoe gaat het nu ik al ruim 3 maanden een aantal keer per dag bloedprik en me aan een dieet hou? 

Suikerwaardes

Al bij de eerste uitslag werd me in het ziekenhuis direct verteld dat ik hoogstwaarschijnlijk deze keer, in tegenstelling tot de vorige zwangerschap, wel insuline zal moeten spuiten. Omdat je over het algemeen later in de zwangerschap de suikerwaardes steeds minder goed onder controle kunt houden.

Gelukkig lijkt dat tot nu toe nog steeds niet het geval bij mij. Mijn suikerwaardes blijven met her en der een uitschieter nog binnen de perken. Wel merk ik bij de gekste dingen dat het steeds moeilijker wordt om de suikerwaardes laag te houden.

Het liefst zien ze dat ik geen waardes boven de 7.0 heb, wat voor een “echte” diabetespatiënt nog erg laag is. Op sommige dagen lukt het niet om hieronder te blijven, zonder dat ik echt iets geks doe. Ik hoop dus dat ik het vol kan blijven houden zonder insuline. Want nog steeds zit ik er niet op te wachten om in mijn buik te moeten spuiten. De vingerprikjes voor het bloedprikken vind ik al vervelend genoeg.

Vingerprik-diabetes

Dieet

Me aan het dieet houden vind ik misschien nog wel het meest vervelend. Al neem ik ook regelmatig nog wel iets lekkers. Op de een of andere manier reageert mijn suiker daar niet enorm op, dus zolang het goed blijft gaan, neem ik ook zeker af en toe iets lekkers. Ik vind het wel vervelend dat ik elke dag bezig moet zijn met wat ik wel en niet kan eten. Even buiten de deur eten gaat niet zo makkelijk. Want je moet rekening houden met de hoeveelheid koolhydraten en suiker dat ergens in zit.

Maar het is allemaal prima te doen. De scores zijn perfect als ik een beetje aardappelen met veel groente en een lekker stuk vlees neem, dus dat is fijn. Ik heb ook geen honger gedurende de dag en dat schijnen veel vrouwen met zwangerschapsdiabetes wel te hebben, dus ik mag in mijn handjes knijpen wat dat betreft.

De groei

De groei van de baby en mijn buik wordt nauwkeurig in de gaten gehouden. Door middel van het meten van mijn buik tijdens controles en ik krijg extra groeiecho’s om te zien of de baby niet te hard groeit. Voornamelijk bij het buikje, want die groeit vaak te hard als een moeder te maken heeft met zwangerschapsdiabetes.

Bij de laatste controle bleek het buikje van de baby een aantal dagen voor te lopen. Waar de echoscopiste dit allemaal nog wel mee vond vallen, vonden de medisch verloskundige en diabetesverpleegkundige dit toch wel zaak om heel goed in de gaten te houden. Waardoor ik nu iedere 3 weken een groeiecho zal krijgen. Ik vind het in elk geval nog niet zo schokkend allemaal en maak me er voorlopig ook zeker nog niet druk over. We zien wel hoe de groei doorzet de komende weken.

Over het algemeen gaat het dus prima en hoop ik dat ik de rest van de zwangerschap zo door kan gaan, dat zou heel fijn zijn. En als dat niet zo is, weet ik zeker dat het ook wel weer goed komt. Ze houden ons immers zo goed in de gaten!

Show Full Content

About Author View Posts

Joyce

Hoi! Ik ben Joyce (32), schrijfster én oprichtster van MamaKletst.nl. Moeder van twee jongens, Luuk (6) en Maik (4). Samen met mijn vriend en mijn 2 kinderen woon ik in het mooie Amersfoort. Naast mijn blog werk ik op een BSO en volg ik een studie tot pedagogisch medewerker. Daardoor weet ik veel over het reilen en zeilen in moederland, waar ik weer goed over kan schrijven op MamaKletst!

Previous Beat Bugs op Netflix
Next Overbelly buikband van Carriwell

7 thoughts on “Zwangerschapsdiabetes – Hoe gaat het nu?

  1. Fijn dat het goed in de gaten gehouden wordt. Bij mij liep de buikomvang bij dochterlief bij week 28 ook zo’n 2 weken voor. Ook in vergelijking met de rest. Bij week 32 nog 1,5 weken en de rest ook en nu loopt het weer gelijk (wel 1 week voor)…dat is blijkbaar heel normaal…

    1. Zeker, het is ook wel belangrijk om goed in de gaten gehouden te worden. En het kan ook, dat het heel normaal is. Ze kijken met name naar de curve, als de groei van je dochterlief daar gelijkmatig gaat, dan is het allemaal prima. Wanneer hier pieken in te vinden zijn, is het wel zaak voor extra controle en evt een extra suikertest. In mijn geval was de groei van alleen het buikje afwijkend van de rest, daardoor de alarmbellen. Maar ik maak me nog niet druk, ik gebruik nog geen insuline, dus wat dat betreft valt er voor de laatste 10 weken vast nog winst te behalen indien nodig 🙂

      Ga je nu nog een groeiecho krijgen, of geloven ze het wel tot de bevalling?

  2. Afgelopen maandag nog een gehad. Toen liep alles gelijk maar wel 1 week voor. Volgende week zaterdag weer terug. Zonder echo dit keer. Ze volgt inderdaad nu haar eigen curve. Het is een flinke meid maar wel binnen de lijntjes gelukkig. We houden het goed in de gaten inderdaad.

  3. Ieder lichaam reageert anders op bepaalde producten of ingrediënten, mijn lichaam reageerde destijds met de zwangerschapsdiabetes verschrikkelijk op zuivel.. zodra ik daar maar één slokje van nam was mijn suiker hoog en dan ging het echt wel naar de 20+

    Hopelijk hou je het vol zonder insuline!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close

NEXT STORY

Close

Plussize badmode kopen

28 juni 2017
Close

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om je de beste surfervaring mogelijk. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van je cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" hieronder dan ben je akkoord met deze instellingen.

Sluiten