Zwangerschapsverlof als gastouder

Hoe zit dat nou, als je niet voor een baas werkt? Krijg je dan ook gewoon zwangerschapsverlof? Dat is een vraag die me regelmatig gesteld wordt. Sommige mensen denken dat ik gewoon blijf werken als gastouder en alleen een korte periode na de bevalling vrij zal nemen. Maar daar moet ik eerlijk gezegd niet aan denken. Je hebt immers ook recht op zwangerschapsverlof als gastouder.

Het is niet iets waar ik van te voren bij heb stilgestaan, dat er misschien nog een moment zou komen dat we een tweede kindje zouden willen en ik daardoor een bepaalde periode niet zou kunnen werken. Maar ik was toen ik eenmaal als gastouder werkte en opnieuw een kinderwens kreeg, blij om te merken dat hier toch het een en ander voor geregeld is.

Je kunt als zelfstandig ondernemer (wat ik ook ben als gastouder), een zwangerschapsuitkering (ZEZ) aanvragen bij het UWV. Een echte vetpot is het niet, maar iets is beter dan niets. Normaal gesproken ben je als onverzekerde zelfstandig ondernemer de pineut als je niet kunt werken. Want als je niet werkt, krijg je over het algemeen ook niet betaald. Met de ZEZ uitkering krijg je maximaal het minimum inkomen voor het aantal uren dat je werkt. Wanneer je normaal gesproken weinig uren werkt, maar wel een hoge uurprijs heb, kun je daardoor flink moeten snijden. Als gastouder valt het voor mij wel mee, omdat ik nu geen volle bak heb met kinderen.

Al snel nadat ik mijn eerste echo heb laten maken, heb ik de definitieve periode voor mijn verlof doorgehakt voor mezelf. Zo kon ik de ouders van mijn gastkinderen bij het op de hoogte brengen van mijn zwangerschap, direct op de hoogte brengen voor welke periode zij vervanging nodig hebben. Wat dat betreft heeft mijn gastouderbureau perfect ingesprongen en ervoor gezorgd dat er plekjes waren bij een andere gastouder. Van wie ik overigens een jaar geleden kinderen opving omdat zij zelf met zwangerschapsverlof was.

Zwangerschapsverlof

Half september ga ik dan ook met zwangerschapsverlof. 6 weken voor mijn uitgerekende datum. Mocht ik net als bij Luuk al eerder bevallen, dan heb ik in elk geval nog een aantal weken rust voor de drukte van het vierkoppige gezin gaat beginnen. En mijn verlof is verlengt met nog een weekje (onbetaald) vakantie erachteraan, zodat ik na de kerstvakantie weer lekker kan beginnen met werken. Ik heb dus, net als ieder ander, 16 weken zwangerschapsverlof. 100% garantie dat de gastkinderen dan terugkomen heb ik natuurlijk nooit. Misschien bevalt het ze wel zo goed bij de andere gastouders dat ik in januari weer helemaal opnieuw moet beginnen, dat risico blijf je altijd houden. Maar daar ga ik zeker niet vanuit.

Naast mijn werk als gastouder doe ik ook nog andere dingen als zelfstandige, zoals onder andere mijn blog. Bloggen blijf ik natuurlijk gewoon doen, dat is meer een hobby dan werk. En ja, ik verdien er soms ook wel wat mee. Hoe dat precies zal gaan lopen tijdens mijn verlof zie ik dan wel. Wat dat betreft heb ik weinig verantwoording naar andere mensen toe. En als het me niet uitkomt om te bloggen of mailtjes te beantwoorden, dan doe ik dat dus lekker niet. Al hoop ik nu dat ik er wel mee door kan blijven gaan, ook tijdens mijn zwangerschapsverlof. Alleen het bouwen en beheren van andere websites zal ik niet meer doen. Dat komt wel weer zodra mijn zwangerschapsverlof achter de rug is.

Hoe was jouw zwangerschapsverlof geregeld?

1 gedachte over “Zwangerschapsverlof als gastouder”

  1. Ik moet nog met mijn leidinggevende gaan zitten, planning is om 4 weken ervoor te gaan stoppen maar ik werk in de zorg dus eigenlijk vraag ik me af of dat haalbaar is…
    Na mn verlof neem ik wel nog mn voorjaarsvakantie erachteraan….

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om je de beste surfervaring mogelijk. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van je cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" hieronder dan ben je akkoord met deze instellingen.

Sluiten