Gera, heb jij een mening over Zwarte Piet? Ja, uiteraard! Ik heb immers overal een mening over? Zou je die in een blog kunnen gieten? Natuurlijk, ik wel! Want mijn mening op een nette manier in een blog gieten doe ik toch elke dag?

Maar goed, het is toch niet zo eenvoudig als ik dacht. Dit is mijn vierde poging om iets op het virtuele papier te krijgen…Ik heb nog nooit zoveel moeite gehad om mijn gedachten zodanig op papier te krijgen dat ik niemand voor het hoofd stoot. Want deze discussie is een delicate. Voor je het weet krijg je te horen dat je discrimineert en dat stempel wil ik toch niet graag hebben. Dus heb ik tot nu toe mijn mening over de hele zwarte pieten kwestie braaf voor me gehouden.

Schoorsteenveger

Het mooie van deze vierde poging is dat ik mijn gedachten over dit onderwerp tot drie keer toe aardig heb weten te ordenen. Ja, zelf zou ik Zwarte Piet het liefste zwart houden. In mijn ogen is hij een schoorsteenveger, compleet met ouderwetse roe, en dat zal hij ook altijd blijven. En schoorsteenvegers worden nou eenmaal zwart van, jawel, het roet. Althans, de schoorsteenvegers in vroeger jaren.

Kwaadaardige discussie

Maar ik ben erachter dat de kleur van Piet er voor mij niet zo toe doet. Ik stoor mij vooral aan hoe de discussie tot stand is gekomen en hoe de discussie door diezelfde mensen nu nog altijd gevoerd wordt. Dat deze volwassen mensen op een hele kinderachtige en tegelijkertijd zo’n boosaardige manier actie voeren, dát stoort mij. De manier waarop men actie voert heeft namelijk niets meer te maken met de vraag of de figuur Zwarte Piet al dan niet racistisch is. Want dan zou het voldoende moeten zijn om op een vreedzame manier de dialoog op te zoeken.

Zin doordrijven

In mijn zoektocht kwam ik het volgende tegen: Mediadirecteur van de NTR Willemijn Francissen erkent dat de NTR de voor-en tegenstanders niet tevreden kan stellen. “Je kunt met hen ook geen debat meer voeren, want het gaat hen alleen nog maar om hun zin doordrijven.”

En dat is precies mijn punt. Want wat willen de tegenstanders nou precies bereiken? Dat het doek definitief valt voor Zwarte Piet? Maar dat betekent dan ook gelijk het einde van “onze” traditie. Dat is nou precies waar de schoen voor mij wringt. Ik zou zelf best kunnen leven met een Piet die voorzien is van roetvegen, maar gekleurde pieten en alle andere varianten, dat slaat natuurlijk helemaal nergens op..!

Kortom: voor mij is Sinterklaas geen Sinterklaas zonder Zwarte, of op zijn minst Roetveeg Piet. En voor jou?

Show Full Content

About Author View Posts

Gera

Hoi, mijn naam is Gera ('83). Samen met mijn manlief vormen wij een gezellig samengesteld gezin met drie geweldige kinderen: Johan (2002), Levi (2015) en Lisa (2016). Mijn inspiratie is dan ook alom aanwezig! Schrijven en anderen helpen is mijn passie! Daarom richtte ik mijn bedrijf Tekst & VA Gera Stockschen op (www.gerastockschen.nl). Meer van mij lezen? Kijk dan eens op mijn persoonlijke blog www.huismama.nl.

Previous Winweek: Bullet Journaling – Zo doe je dat!
Next Winweek: Wolky schoenen

12 thoughts on “Zwarte Piet, mijn mening…

 1. Eerlijk gezegd Gera zou het in deze hele discussie niet moeten gaan om waar volwassenen niet mee kunnen leven, maar waar kinderen mee kunnen leven. En voor een kind maar het niks uit of we gekleurde pieten hebben. Als er maar gezelligheid, plezier en een beetje spanning is. Daar gaat het om. Dus of jij er mee kunt leven zou ondergeschikt moeten zijn in deze discussie

  1. De mooiste reactie van een kind die ik gehoord heb over een gekleurde piet: kijk mama, die piet draagt schmink. En daarbij gaat het mij ook vooral over de manier van discussievoeren. Verder doet mijn mening er inderdaad niet zo toe, maar ik wilde het wel even kwijt…

 2. eens. Stiekem vind ik het discriminatie van Zwarte Piet. Die kan er toch niks aan doen dat hij zwart is omdat de schoorstenen niet zo netjes geveegd worden? De arme Piet doet gewoon z’n werk.

 3. Mee eens hoor Gera. Wat ook je mening is over Piet, je kan iets ook op een normale manier brengen. En ik vind eigenlijk dat iedereen die zich zo idioot gedraagt rondom het Sinterklaasfeest, maar eventjes op vakantie moet gaan tot het voorbij is. Want de kinderen hebben het wel naar hun zin – ongeacht de kleur(en) van (zwarte) Piet. Daar draait het uiteindelijk om. Ik hoop echt uit de grond van mijn hart dat elke vorm van demonstreren rondom de intocht wordt verboden en dat alle kindjes vrolijk staan te zingen. Zonder daarvoor eerst door een detectiepoortje te moeten.

 4. De beide extreme kanten, de anti-pieten en de pro-pieten, mogen wat mij betreft tot ruim na de kerst op een afgelegen eiland ver weg gedumpt worden. Dan voeren we de discussie wel onderling met de redelijke mensen. Demonstreren tussen de kinderen bij de intocht van Sinterklaas kan niet. Maar de kreet die ik regelmatig lees en die neerkomt op: als je tegen Zwarte Piet bent, dan rot je maar op naar je eigen land.” Dat kan ook echt niet. Net zo min als de akelige verwensingen over en weer. Ik wordt er altijd misselijk van.

 5. Ik denk dat we ons af moeten vragen wat de KINDEREN er van zouden vinden. Zou het de kinderen uitmaken of piet zwart, wit, paars of geel is?
  Ik denk het niet namelijk. Sterker nog : het zal hun worst wezen denk ik.
  Het gaat nu meer een principe kwestie worden, een welles-nietes spelletje en dát wordt vermoeiend.

 6. Ik sta er hetzelfde in als Christa. Iedereen roept om het hardst dat het een kinderfeest is, maar eigenlijk kijkt niemand naar wat belangrijk is voor het kind. Mijn jongens vonden de rode piet vorig jaar net zo spannend als de witte of zwarte.

  Ik ben het er trouwens ook niet mee eens dat de traditie valt of staat met een zwarte of roetveeg Piet. Tradities voegen zich al eeuwenlang naar de tijdgeest van het moment. De Sint-en-Piet traditie is namelijk ook allang niet meer dezelfde als die van veertig jaar geleden. De geschiedenis staat bol van aanpassingen in (en verdwijnen van) tradities.

  Het enige wat je krijgt is dat je bij witte pieten ineens erg herkenbaar bent, dus tja, je kunt niet meer piet spelen binnen je eigen familie. Moet je dus wat extra moeite voor doen, he? 😉

 7. Ik ben geen kind dus is mijn mening belangrijk? Maar goed, ik vind de discussie schandalig. Het gaat om de kinderen. En als er kindjes gepest worden omdat ze op zwarte piet lijken, dan mag piet er van mij heel snel uitzien alsof hij échte roetvegen heeft. Heb je je er al eens echt in verdiept? In de geschiedenis? Het is om te huilen. Waarom vinden andere landen het zo shockerend om je zwart te schminken? Echt, ik zag een filmpje waarin ze in Londen (als het goed is) door een park liepen als zwarte pieten. De reacties waren echt erg. De mensen werden er zo boos om. De witte mensen he. Ik vind dat elke voorstander van zwarte piet eens met een open blik zou moeten kijken naar hoe het zit.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close

NEXT STORY

Close

Sfeervideo Negenmaandenbeurs 2017

24 februari 2017
Close

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om je de beste surfervaring mogelijk. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van je cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" hieronder dan ben je akkoord met deze instellingen.

Sluiten